4 Νοεμβρίου 2017

Nike LeBron XV (Ashes)

Ο King James μπορεί τη περασμένη σεζόν να έχασε μια ακόμη ευκαιρία για να αυξήσει τη μικρή συλλογή δαχτυλιδιών πρωταθλητή που διαθέτει ωστόσο αυτό δε φαίνεται να επηρεάζει στο παραμικρό το μύθο που έχει ήδη χτίσει και συνεχίζει να διευρύνει. Η τρέχουσα αγωνιστική περίοδος στο NBA θα είναι η 15η στη καριέρα του "Εκλεκτού" LeBron James κι αυτή ίσως να είναι η τελευταία χρονιά του στο Οχάιο καθώς τα σενάρια δίνουν και παίρνουν όσον αφορά τη μόνιμη κατοικία που θα δηλώνει από του χρόνου. Παρά αυτή τη παραφιλολογία που χει αναπτυχθεί το όνομα LeBron παραμένει το εμπορικότερο προϊόν του NBA κάτι που γνωρίζει πολύ καλά η Nike γι' αυτό άλλωστε και κυκλοφορεί φέτος το 15ο μοντέλο της signature σειράς του. Το Nike LeBron XV είναι αποκύημα της φαντασίας του Jason Petrie, ενός σχεδιαστή που το όνομά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εξέλιξη της δεύτερης πιο επιτυχημένης signature μπασκετικής σειράς στην ιστορία του αμερικάνικου κολοσσού αθλητικών ειδών. Απασχολήθηκε για πρώτη φορά στη σειρά όταν σχεδίασε το Air Max LeBron VII που γνώρισε τόσο μεγάλη απήχηση και "ανάγκασε" τη Nike να του αναθέσει το σχεδιασμό όλων των επόμενων παπουτσιών του King συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων κωδικών της δεύτερης τη τάξει σειράς, της Soldier.
Για το 15ο Nike LeBron ο Petrie αποφάσισε να αναζωογονήσει αισθητά την εικόνα της έως τώρα σειράς τόσο από στιλιστικής όσο και από τεχνολογικής σκοπιάς. Σ' ότι έχει να κάνει με το κατασκευαστικό μέρος διαπιστώνουμε πως για πρώτη φορά αξιοποιείται από τη σειρά η περίφημη τεχνολογία Flyknit ελαφρώς αναβαθμισμένη ή τροποποιημένη ένεκα των αθλητικών προσόντων του συγκεκριμένου MVP αθλητή. Το μονοκόμματο καλτσοειδές (bootie) κέλυφος ενσωματώνει τη νεοσύστατη τεχνολογία BattleKnit που προσφέρει τα ευεργετήματα του Flyknit πλεκτού αλλά είναι ενισχυμένο στα πλευρά του για ευνόητους λόγους. Για το lockdown του χρησιμοποιούνται τα γνωστά και μη εξαιρετέα νήματα Flywire ακριβώς με το ίδια μέθοδο που τα εκμεταλλεύτηκαν και στο LeBron XIV ενώ ένα σχετικά μικρό heel counter βρίσκεται τοποθετημένο στη πρύμνη του μοντέλου. Το άνωθεν μέρος ολοκληρώνεται από ένα δύο λεπτεπίλεπτες ζώνες κατά μήκος του κουτουπιέ και στο πίσω μέρος με τις άκρες του να σχηματίζουν θηλιές που χουν λειτουργικό σκοπό. Το κάτω μέρος του LeBron XV διαθέτει μια ενδιάμεση phylon σόλα κάτω από την οποία συνδέονται τρεις ημιανεξάρτητοι θύλακες που συνδυάζουν τις τεχνολογίες Zoom Air και Air Max (BattleMax) μια μετεξέλιξη του μεγάλου αρθρωτού θύλακα Zoom που είδαμε στα KD X και IX και σε πιο πρώιμο στάδιο στο LeBron X. Τέλος, μια τεμαχισμένη εξωτερική σόλα έχει "προσκολληθεί" στους θύλακες και φέρει μια συνεχή και ακιδωτή χάραξη που θυμίζει κατά πολύ εκείνη που υπήρχε στο Zoom Soldier VII.
Στο σχεδιαστικό κομμάτι τώρα ο Petrie έχει αναφέρει σε κάποιες συνεντεύξεις του πως ο LeBron δεν πολυεμπλέκεται στη διαδικασία της στιλιστικής προσέγγισης των παπουτσιών του εκτός βέβαια αν έχει κάποια συγκεκριμένη επιθυμία. Η σύγχρονη τάση στα μπασκετικά παπούτσια "επιβάλλει" το μινιμαλιστικό παρουσιαστικό και ο Petrie δε γινόταν να αποτελεί εξαίρεση. Το άνωθεν μέρος του XV δε φέρει περιττά μπιχλιμπίδια πέραν των ανάγλυφων πλευρών του αφού οι χρωματικές δυνατότητες που παρέχει το BattleKnit αρκούν για να "διακοσμήσουν" οποιοδήποτε είδους παπούτσι. Μια ακόμη πρωτιά που κατέχει το φετινό LeBron είναι πως για πρώτη φορά στη σειρά το swoosh δε δεσπόζει πάνω στο κύριο σώμα του παπουτσιού αφού επιλέχθηκε να μετακινηθεί και να "στριμωχθεί" με έντεχνο τρόπο μέσα στο μικρό heel counter. Πάνω στα λεπτά δερμάτινα μέρη έχουν τοποθετηθεί το στέμμα λογότυπο του LBJ μαζί με την υπογραφή του, η λατινική αρίθμηση του μοντέλου και εσωτερικώς αυτών το νούμερο της φανέλας του King και μια φωτιά που συνδέεται προφανώς με τη προσωνυμία της εικονιζόμενης έκδοσης. Τέλος να μη ξεχάσω να αναφέρω πως στη σειρά επανεμφανίζεται μετά από καιρό (Air Max LeBron VIII) ένα άλλο σήμα κατατεθέν του LBJ, ο εστεμμένος λέων που βρυχάται στη εξωτερική σόλα του οπίσθιου θύλακα.
Οι πρώτες επίσημες συστάσεις με το Nike LeBron XV έλαβαν χώρα περί τις αρχές Σεπτέμβρη και μέσω του ιστότοπου της εταιρείας. Ο επίσημα πρώτος χρωματισμός που είδαμε το LeBron XV ήταν ντυμένος στα ασπρόμαυρα και του αποδόθηκε το προσωνύμιο "Ashes" και είναι αυτός που βλέπετε τώρα στους δέκτες σας!  Μπορεί να άργησε να κυκλοφορήσει καθώς επιλέχθηκε να "σκάσει μύτη" πρώτα η εκρού έκδοση διαδικτυακά γνωστότερη ως "Ghost" όμως ο αρχικώς ενθουσιασμός μου ιδίως για το "Ashes" με όπλισε με περίσσια υπομονή. Ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης και αναμορφωτής των Cleveland Cavaliers ντεμπούτε το νέο του πατούμενο απ' το πρώτο κιόλας ματς της φετινής σεζόν αλλά σε μια κατάμαυρη έκδοση που δεν είχαμε ματαξαναδεί στην οποία και δέσποζε η λέξη Equality (ισότητα). Έκτοτε και σχεδόν σε κάθε αγώνα των Cavs ο King εμφανίζεται να το φορά σε διάφορους νέους χρωματισμούς του μερικοί εκ των οποίων λογίζονται ως προσωπικές εκδόσεις (PEs) κι άλλες αναμένονται να κυκλοφορήσουν στο πολύ άμεσο μέλλον. Σχεδόν η πλειοψηφία των sneakerheads κατατάσσουν το LeBron XV στη κορυφή της λίστας τους με τα ομορφότερα Nike LeBron που έχουμε δει μέχρι σήμερα αν και για μένα κορυφαίο όλων εξακολουθεί να παραμένει το LeBron II με δεύτερο αλλά από πολύ κοντά το  LeBron XI. Πέραν των όποιων κατατάξεων επιτέλους είδαμε τη σειρά του LBJ να τιμά το περίτεχνο πλεκτό της Nike και πήραμε μια μικρή μυρωδιά από το Zoom Air της επόμενης γενιάς. We are all witnesses!