3 Ιουλίου 2014

Η τεχνολογία Foamposite από τη Nike

Αν κάποιος ψάχνει να βρει ποια είναι η πιο επιτυχημένη περίοδος κατά την οποία είχαμε τα σημαντικότερα μπασκετικά παπούτσια έως σήμερα, θα καταλήξει σίγουρα στη τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα. Εκείνη τη περίοδο, όλες σχεδόν οι εταιρείες αθλητικών ειδών στη προσπάθεια τους να εξελιχθούν τεχνολογικά είχαν επικεντρώσει τη προσοχή τους στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων υλικών και τεχνικών κατασκευής αθλητικών παπουτσιών. Μια απ' τις σημαντικότερες και ίσως επαναστατικότερες τεχνολογίες που παρουσιάστηκαν τη δεκαετία του '90 είναι εκείνη του Foamposite.
Εμπνευστής του υλικού - ή της τεχνολογίας αν θέλετε - Foamposite είναι ο σχεδιαστής μπασκετικών παπουτσιών της Nike, Eric Avar. Η αμερικάνικη εταιρεία είχε αναθέσει στον διακεκριμένο σχεδιαστή της, τη δημιουργία ενός μπασκετικού μοντέλου με νέα μη συμβατικά υλικά το οποίο δε θα ζάρωνε ποτέ και θα απαιτούσε τη λιγότερο δυνατή χρήση ραφών για τη κατασκευή του. Μετά από τρία χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, παρουσιάστηκε τελικά το 1997 το φουτουριστικό για εκείνη την εποχή Nike Foamposite One.
Πώς όμως δημιουργήθηκε αυτό το πλαστικό κέλυφος? Το πρωτογενές συστατικό κατασκευής του Foamposite είναι η υγρή πολυουρεθάνη, η οποία αρχικώς βράζεται σε θερμοκρασίες μεταξύ 130 και 175 βαθμών Φαρενάιτ (54 με 79 βαθμούς Κελσίου αντίστοιχα). Το ρευστό υλικό χύνεται σε ειδικά διαμορφωμένα καλούπια, στη συνέχεια ψύχεται και τελικώς στερεοποιείταιΤο τελικό αποτέλεσμα είναι ένα πλαίσιο το οποίο είναι αρκετά συμπαγές και στιβαρό τόσο ώστε να είναι το ίδιο λειτουργικό με αντίστοιχες προηγούμενες τεχνολογίες. Το Foamposite υλικό δεν επιτρέπει καμία εκροή αέρα απ' το παπούτσι καθώς η ζέστη και η υγρασία που αναπτύσσονται μέσα σε ένα Foamcomposite μοντέλο θεωρούνται σύμμαχοι στη προσπάθεια του υλικού να "πάρει" το σχήμα του ποδιού του εκάστοτε αθλητή.
Ο Eric Avar εφηύρε το Foamposite σχέδιο έχοντας ως πηγή έμπνευσης τις αεροδυναμικές ιδιότητες του εξωσκελετού ενός σκαθαριού. Υπάρχει όμως και μια φήμη ότι το σχέδιο το εμπνεύστηκε από μια θήκη γυαλιών ηλίου που υπήρχε σε ένα τραπέζι στο στούντιο σχεδιασμού της Nike. Αυτό όμως που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι εφευρέτης του συγκεκριμένου υλικού δεν είναι η Nike, αλλά η κορεάτικη κατασκευάστρια εταιρεία αυτοκινήτων και οικιακών συσκευών Daewoo Company, στην οποία αναλογεί το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας και ανάπτυξης για τη μαζική παραγωγή Foamcomposites αντικειμένων. Τα ειδικά διαμορφωμένα καλούπια φημολογείται ότι κόστισαν 750.000 δολάρια και καταστράφηκαν άμεσα αφού οι προμηθευτές θεωρούσαν πως το μοντέλο δεν πρόκειται να κυκλοφορήσει εκ νέου. Διαψεύστηκαν όμως καθώς το Nike Foamposite One κυκλοφορεί από το 2000 σχεδόν κάθε χρόνο σε παλιούς αλλά και νεότερους χρωματισμούς ενώ συγκαταλέγεται ανάμεσα στα εικονικότερα μπασκετικά παπούτσια όλων των εποχών.