9 Οκτωβρίου 2015

Οι δέκα σημαντικότεροι σχεδιαστές μπασκετικών παπουτσιών

Τη τελευταία 20ετία παρατηρείται μια πραγματική έξαρση σε ότι έχει να κάνει σχετικά με τα αθλητικά παπούτσια και τα sneakers με αποτέλεσμα να έχει σχηματιστεί μια μεγάλη κοινότητα ανθρώπων που παρακολουθούν αλλά και ακολουθούν σχεδόν ευλαβικά κάθε τάση και εξέλιξη στην αθλητική μόδα. Εξαιτίας αυτής της "επιδημίας" όταν αναφερόμαστε σε αθλητικό ρουχισμό οι πρώτες λέξεις που έρχονται απευθείας στα χείλη μας είναι Nike, Adidas, Reebok, Asics και αισίως Under Armour. Ένας όμως "ψαγμένος" sneakerhead σίγουρα θα γνωρίζει κι άλλες μάρκες όπως Saucony, New Balance, PEAK, Brooks, Li-Ning, Anta αλλά και εκατοντάδες άλλες πιο εξειδικευμένες λέξεις σχετικές πάντα με τα αθλητικά υποδήματα όπως Zoom Air, Lunarlon, Flight Plate, Sprintframe, Boost, Sprintweb, cushlon, fuse, mesh κ.ά. Ανελλιπώς κάθε χρόνο οι εταιρείες παρουσιάζουν νέους κωδικούς μοντέλων φροντίζοντας πρωτίστως το παρουσιαστικό των νέων προϊόντων τους να είναι κάτι παραπάνω από θελκτικό. Έτσι, ορισμένα μοντέλα καταφέρνουν να γίνουν αμέσως διαχρονικά ενώ άλλα περνούν σχεδόν απαρατήρητα. Αναρωτηθήκατε όμως ποιοι είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τα κλασικά sneakers που φοράτε ή για τα αστραφτερά νέα σας Air Jordan?
Για όσους διαβάζουν το παρόν ιστολόγιο θα έχουν παρατηρήσει ότι συχνά πυκνά αναφέρομαι στους σχεδιαστές των παπουτσιών, κυρίως εκείνων που αποτελούν τη συλλογή μου. Αυτή η αναφορά δε γίνεται τυχαία αλλά εν γνώση μου καθώς θεωρώ πως αυτοί οι κύριοι (συνήθως) είναι οι βασικοί υπεύθυνοι για τα μπασκετικά παπούτσια που βλέπουμε μέχρι σήμερα και αυτό οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε. Ως επί το πλείστον μας εκπλήσσουν ευχάριστα με τα σχέδιά τους όμως υπάρχουν και άτυχες στιγμές έμπνευσης που σε κάνουν να αναρωτιέσαι τι σκεφτόταν άραγε ο σχεδιαστής όταν ξεκινούσε να χαράσσει τις πρώτες γραμμές για το νέο του μοντέλο.
Γι' αυτό, αποφάσισα να καταρτίσω μια δεκάδα με τους σημαντικότερους σχεδιαστές μπασκετικών παπουτσιών βασιζόμενος πάντα σε προσωπικά κριτήρια. Προσπάθησα να συμπεριλάβω ονόματα από διαφορετικές εποχές και περιόδους των sneakers και παραδέχομαι πως η διαδικασία μου φάνηκε εξαιρετικά δύσκολη. Αποδεκτές φυσικά οι όποιες καλοπροαίρετες ενστάσεις που πιθανώς να έχετε.

Tinker Hatfield
Ακόμη και αυτοί που δεν ασχολούνται με τα αθλητικά παπούτσια σίγουρα κάποια στιγμή θα έχουν διαβάσει για τον Tinker Hatfield. Ένας άνθρωπος που σπούδασε αρχιτεκτονικό σχέδιο κατέληξε όμως να αποτελεί τον κορυφαίο σχεδιαστή αθλητικών υποδημάτων. Με πραγματικά εκατοντάδες επιτυχημένα σχέδια μεταξύ των οποίων το Nike Huarache Runner και το Air Max 1, όμως τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα τη κέρδισε όντας ο άνθρωπος που ανέλαβε να πείσει το νεαρό τότε Jordan να συνεχίσει τη συνεργασία του με τη Nike. Η signature σειρά του κορυφαίου καλαθοσφαιριστή οφείλει πολλά στον Hatfield που έχει σχεδιάσει σχεδόν όλα τα Air Jordan (Air Jordan III-XV, XX, XX3, 2010-2012, XX8-ΧΧΧ).

Eric Avar
Εντάχθηκε στη Nike το 1991, στο δυναμικό της οποίας ανήκει μέχρι και σήμερα. Αρχικώς εργάστηκε σε πολλά μικρά project της εταιρείας (κυρίως ACG εξοπλισμό), με το πρώτο του μεγάλο project να είναι ο από κοινού σχεδιασμός του θρυλικού Nike Flight Huarache, με τον Tinker Hatfield. Έκτοτε η Nike αποφάσισε να δώσει περισσότερες πρωτοβουλίες στον Avar και ευτυχώς για μας καθώς από τα χεράκια του προέκυψαν το Air Max Penny, τα Foamposite και Flightposite, το Huarache 2k4 και το πρώτο Hyperdunk. Επίσης, αυτός ευθύνεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό για το σχεδιασμό των signature μοντέλων της σειράς Kobe (Zoom Kobe III μέχρι και 9 EM κι 9 Elite).

Scott Hewett
Ένας ακόμη άγνωστος στο ευρύ κοινό σχεδιαστής που όμως όταν σας αναφέρω ορισμένα από τα δημιουργήματά του θα εντυπωσιαστείτε. Δούλεψε για τη Reebok επί 15 συναπτά έτη (1990-2005) και η μεγαλύτερή του επιτυχία είναι το μυθικό Reebok Question ενώ ακολούθησαν και τα πρώτα επτά μοντέλα The Answer όλα αυτά φυσικά για τον μεγαλύτερο κοντό του NBA, Allen Iverson. Σχεδίασε επίσης και το τελευταίο μοντέλο της Reebok για τον Superman (τον αυθεντικό) το Shaq Reflection. Ακολούθως δούλεψε από το 2007 έως  και το 2011 στην New Balance ενώ εξακολουθεί να διατηρεί τη δική του εταιρεία σχεδίασης.

Bruce Kilgore
Μπορεί ο πιο αναγνωρίσιμος και επιτυχημένος σχεδιαστής της Nike να είναι ο Hatfield, αυτός όμως που έφερε την επανάσταση στα μπασκετικά παπούτσια δεν είναι άλλος από τον Bruce Kilgore. Το αειθαλές Nike Air Force 1 αποτελεί τη πρώτη μεγάλη επιτυχία της αμερικάνικης εταιρείας και παραμένει μέχρι και σήμερα απ' τα εμπορικότερα της μοντέλα ενώ κατέχει και το τίτλο του πρώτου μπασκετικού που ενσωμάτωνε τον περίφημο αεροθάλαμο Air. Αυτός ευθύνεται ολοκληρωτικά για το Air Max 180 και την εξέλιξη της σειράς Shox ενώ συμμετείχε και στο σχεδιασμό του Air Jordan II. Συνεχίζει ακόμη να εργάζεται για λογαριασμό της Nike.

Peter Moore
Ο πολυπράγμων Βρετανός είναι αυτός στον οποίο ανέθεσε η Nike το σχεδιασμό του πρώτου μοντέλου της σειράς Air Jordan. Επίσης, είναι αυτός που δημιούργησε το πρώτο λογότυπο της σειράς (Wings), ενώ λίγο πολύ ευθύνεται και για το περίφημο Jumpman λογότυπο αν και για την οριστική του μορφή μάλλον πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Hatfield. Ο Moore λίγο πριν φύγει από τη Nike πρόλαβε να εμπνευστεί το Dunk αλλά και να συνεργαστεί με τον Bruce Kilgore για το σχεδιασμό του δεύτερου Air Jordan παπουτσιού. Μετά την Nike δούλεψε για λογαριασμό της Adidas, της Microsoft αλλά και της EA Sports.

Jonathan Morris
Ο Morris αποτελεί ίσως το σημαντικότερο μέλος της σχεδιαστικής ομάδας που διέθετε η Reebok τη δεκαετία του 90 όταν και δημιουργήθηκε η περίφημη συλλογή παπουτσιών Mobius. Αυτή η συλλογή είχε σα κεντρική της ιδέας την ισόποση χρήση μαύρου και λευκού χρώματος κατά το σχεδιασμό του παπουτσιού. Στον Morris δικαιωματικά καταλογίζεται το μεγαλύτερο μερίδιο τότε επιτυχίας καθώς αυτός εμπνεύστηκε δύο από τα κορυφαία μπασκετικά μοντέλα της προπροπερασμένης δεκαετίας τα φοβερά και τρομερά Reebok Shaqnosis και Kamikaze 2.

Robbie Fuller
Ο άνθρωπος που κυριολεκτικά αναγέννησε και ξανα-ανέδειξε τα μπασκετικά παπούτσια της Adidas. Αυτός ευθύνεται σε μέγιστο βαθμό για τη στροφή 180 μοιρών της Adidas σε πιο lightweight παπούτσια και προκάλεσε πραγματικό πάταγο όταν το 2011 παρουσίασε το πρώτο Adidas Crazy Light μοντέλο. Συνέχισε δημιουργώντας και τα επόμενα Crazy Light και παράλληλα είναι ο αποκλειστικός σχεδιαστής της σειράς Rose. Ο σχεδιαστικός οίστρος στον οποίο φαίνεται να βρίσκεται τα τελευταία χρόνια του φερε και άλλες επιτυχίες όπως το CrazyQuick και τα πρώτα μοντέλα των signature σειρών των Lillard και J Wall. Ξεκίνησε δουλεύοντας μόλις ένα χρόνο στην Converse ενώ από το 2001 εργάζεται για τη γερμανική εταιρεία.

Jason Petrie
Δικαιολογημένα θεωρείται ο αναμορφωτής της signature σειράς παπουτσιών του LeBron James. Αυτός ήταν που ανέλαβε τα ηνία της συγκεκριμένης σειράς μετά τον Ken Link, δημιουργώντας το Air Max LeBron VII και συνέχισε να δημιουργεί για τον King μέχρι και πρόπερσι με το φουτουριστικό LeBron XI. Ανήκει στο δυναμικό της Nike από το 2003 αυτό όμως που πολύ δε γνωρίζουν είναι ότι το πρώτο παπούτσι που σχεδίασε ήταν για λογαριασμό της Fila και ήταν το σχεδόν άγνωστο The Fila Strap. Η μοναδική άτυχη στιγμή έως τώρα καριέρας το σχόλιο που είχε κάνει για τον Rose όταν τραυματίστηκε αφού δε φορούσε Nike.

Tuan Le
Κοντά στα τέλη της δεκαετίας του '90 μια μικρή αθλητική εταιρεία είχε κυριολεκτικά βαλθεί τα βάλει με τα μεγαθήρια του χώρου και αυτή δεν ήταν άλλη απ' την And1. Η ιδρυθείσα μόλις το 1993 And1 μέσω του streetball και των ολόφρεσκων σχεδίων της είχε καταφέρει να θορυβήσει Nike και Adidas. Βασικός υπεύθυνος γι' αυτό ήταν ο βιετναμέζικης καταγωγής Tuan Le που αν και εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας δημιούργησε για την And1 το διαχρονικότατο Tai Chi για τον Vince Carter αλλά και το Lottey Mid. Πλέον, αν δε κάνω κάποιο λάθος δουλεύει εδώ και κάτι χρόνια για την Mizumo.


Tom Luedecke
Ο Luedecke θεωρείται απ' τους πιο ταλαντούχους σχεδιαστές της νέας γενιάς. Ο νεαρός Γερμανός έχει δουλέψει στο πλευρό των Hatfield και Avar για τις signature σειρές των Air Jordan και Kobe αντίστοιχα. Συγκεκριμένα συμμετείχε στο σχεδιασμό των Air Jordan 2011 και 2012 και εν μέρει χάρη σε αυτόν η Kobe σειρά "κόντυνε" και μαζί με τον Avar συν-δημιούργησαν τα Kobe IV, V και VI. Το μοντέλο που είναι κατα-δικό του είναι το Air Jordan CP3 V ενώ φήμες του καταλογίζουν το λογότυπο του Black Mamba. Μετά το CP3 V και σχεδόν μια δεκαετία στη Nike αποφάσισε να μεταπηδήσει στην Under Armour όπου και εργάζεται έως σήμερα.



Κατά τη διάρκεια κατάρτισης της συγκεκριμένης δεκάδας, μου ήρθαν στο μυαλό ακόμη τρία ονόματα που θα ταν άδικο να μη τα αναφέρω καθώς πρόκειται για εξαιρετικά ταλέντα και όλοι τους σχετικά σε μικρή ηλικία. Εν συντομία λοιπόν:

Leo Chang
Σίγουρα κανείς στη Nike δε περίμενε ότι ο σχιστομάτης τύπος με τα μακριά μαλλιά θα αποτελούσε ένα απ' τα σημαντικότερα πάγια στοιχεία της εταιρείας. Ξεκίνησε αρκετά δειλά με το Hyperize και το πρώτο παπούτσι για τον KD και αφού αισθάνθηκε πιο άνετα ξεδίπλωσε - και συνεχίζει να ξεδιπλώνει - το μεγάλο του ταλέντο. Δικαιολογημένα λοιπόν έχει σχεδιάσει έως τώρα και τα οκτώ παπούτσια της signature σειράς του KD και προσθέστε σ' αυτά τα Hyperdunk 2010 και HD 2012. Και έπεται συνέχεια απ' ότι φαίνεται.





Ross Klein
Με προηγούμενη εργασιακή εμπειρία σε New Balance και Nike, ο νεαρός Αμερικανός δείχνει να έχει όλα τα φόντα για να κάνει μεγάλη καριέρα στην Under Armour. Το πρώτο δείγμα γραφής του είναι το πανύψηλο και εν μέρει λειτουργικό UA Charge BB και καπάκι ακολούθησε το αξεπέραστο Anatomix Spawn, που αποτελούσε μέχρι και πριν την έλευση του πρώτου signature παπουτσιού του Stephen Curry, το εμπορικότερο μπασκετικό της εταιρείας.

Nathan VanHook
Ο μοναδικός στη λίστα μου που δεν έχει σχεδιάσει κάποιο μπασκετικό παπούτσι παρ' όλα αυτά η Nike τρέφει μεγάλες προσδοκίες γι' αυτόν. Και δικαιολογημένα, αφού μιλάμε για τον άνθρωπο που σχεδίασε το Chukka και το περίφημο Nike Yeezy 2, δουλεύοντας μόλις πέντε χρόνια στη Nike (2008). Είμαι πολύ περίεργος να τον δω να αναλαμβάνει κάποιο project για σχεδιασμός ενός μπασκετικού παπουτσιού και ας μην είναι για κάποια signature σειρά.