4 Μαΐου 2013

Nike Hyperdunk 2008

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, τα παπούτσια που έκλεψαν την παράσταση μεταξύ άλλων ήταν τα Nike Shox BB4 που φορούσε ο Vince Carter που όπως θα ενθυμίστε προσέφερε μια απ' τις εντυπωσιακότερες φάσεις στην ιστορία του αθλήματος όταν σε μια απ' τις συνηθισμένες υπερπτήσεις του κάρφωνε περνώντας πάνω από τον δύσμοιρο γίγαντα των 2,18 μέτρων, τον Frederic Weis. Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008 η Αμερικάνικη ομοσπονδία μπάσκετ είχε ως βασικότερο μέλημά της την εξιλέωση μετά την αποτυχία του τελευταίου Μουντομπάσκετ (2006) όπου έφαγε μια ξεγυρισμένη 100άρα από την Εθνική μας ομάδας και βρέθηκε εκτός τελικού μετά από πολλά χρόνια. Η Nike απ' τη δική της μεριά το πήρε κι αυτή κάπως πατριωτικά το ζήτημα και επιθυμώντας να εκμεταλλευτεί την όλη κατάσταση σκέφτηκε να παρουσιάσει τον Απρίλιο του 2008 μια νέα σειρά μπασκετικών παπουτσιών που δεν θα έφερε την υπογραφή κάποιου μεγάλου αστέρα όμως θα αναλάμβανε να την κάνει γνωστή στο ευρύ κοινό ο Kobe Bryant. Ο Mamba άφησε για λίγο στην άκρη τα Kobe III και φόρεσε για μερικά ματς τα Nike Hyperdunk προτού επανέλθει στα signature παπούτσια του, μια κίνηση μάρκετινγκ που αρκούσε ώστε εκτόξευσε τη φήμη του νέου μπασκετικού της swoosh.
Το Nike Hyperdunk πρωτοπαρουσιάστηκε όπως ειπώθηκε και στο πρόλογό μας τον Απρίλιο του 2008 απ' τον ίδιο τον Kobe Bryant και χαρακτηρίστηκε ως το πλέον πρωτοποριακό μπασκετικό εκείνης της περιόδου μιας και διέθετε τις νέες τεχνολογίες Flywire και Lunarfoam. Το Flywire έκανε ντεμπούτο σε μπασκετικό παπούτσι και είχε στόχο να μειώσει το βάρος των παπουτσιών αντικαθιστώντας το βαρύ δέρμα που χρησιμοποιόταν ως επί το πλείστον, χωρίς βέβαια να θυσιάζεται η αντοχή του εκάστοτε μοντέλου. Το Flywire πλαίσιο στο Hyperdunk καλύπτει κάτι παραπάνω από το 80%  της συνολικής επιφάνειας του κελύφους του παπουτσιού ενώ το υπόλοιπο μέρος του είναι από suede και TPU (heel counter). Η άλλη τεχνολογία, η Lunarfoam, χρησιμοποιείται επίσης για πρώτη φορά σε μπασκετικό παπούτσι και ουσιαστικά αποτελεί ένα λαστιχένιο υλικό που αντικαθιστά τμήμα της ενδιάμεσης phylon σόλας (εκεί που συνήθως βρίσκονται Zoom Air θύλακες) επιτυγχάνοντας μ' αυτό τον τρόπο επιπλέον μείωση του βάρους του Hyperdunk κατά 30%. Για κείνους που πιθανότατα να μη το γνωρίζουν, το Lunarfoam αποτελεί τεχνολογία της περίφημης NASA και αξιοποιείται ως υλικό για τα καθίσματα στους διαστημικούς της σταθμούς! Επίσης, να μη ξεχάσω να αναφέρω πως μεταξύ ενδιάμεσης σόλας κι εξωτερικής βρίσκεται εγκατεστημένο ένα το κλασικό ορθογώνιο carbon plate για καλύτερη ευστάθεια και συνοχή του παπουτσιού.
Το Nike Hyperdunk είναι μι ακόμη σχεδιαστική έμπνευση του μετρ των σύγχρονων μπασκετικών παπουτσιών, του αξεπέραστου Eric Avar. Ο σχεδιαστής είχε εξ' αρχής στο μυαλό του την δημιουργία ενός μίνιμαλ Hyperdunk που τόσο λειτουργικά όσο και εμφανισιακά θα θυμίζει δύο προγενέστερα Nikes, τα Zoom Huarache 2k4 και Huarache 2k5. Το Hypedunk παραπέμπει σε μαχητικό αεροσκάφος και σα σχέδιο φέρει πολλές γωνίες ώστε να δείχνει σε διαρκή κίνηση και συνάμα απειλητικό. Το προφίλ του έχει κάτι από τις γραμμές του μυθικού Huarache 2k4 παρ' όλα αυτά όμως έχει πιο επιθετικό στυλ και είναι "τουμπανιασμένο". Ένα μεγάλο swoosh κοσμεί το εξωτερικό πλαϊνό πάνελ του μοντέλου και παρά το γεγονός πως δείχνει "μπλεγμένο" ανάμεσα σε τόσα Flywire κατορθώνει να αναδεικνύεται ενώ ένα ακόμη πολύ μικρότερο swoosh είναι πρεσαριστό στο toe cap. Ένα επίσης μεγάλο κι ελαφρώς πλαγιαστό "NIKE" έχει χαραχτεί πάνω στο heel counter μια ιδέα που χει "δανειστεί" από το θρυλικό Nike Mag. Μπορεί το Nike Hyperdunk στη σχεδόν κατάμαυρη έκδοσή του να μη διαθέτει κάτι "χτυπητό" και τσαχπίνικο παρ' ολα αυτά όμως εκπέμπει τόσο κυριλέ που αποπνέει σεβασμό.
Το Nike Hyperdunk συστήθηκε στο αγοραστικό κοινό στην έκδοση που βλέπεται στις φωτογραφίες που συντροφεύουν την παρούσα ανάρτηση. Ο Kobe Bryant μαζί με τον CEO της Nike Mark Parker, ανέλαβαν να παρουσιάσουν το παπούτσια σε μια εκδήλωση που έλαβε χώρα στο στρατηγείο της εταιρείας στο Oregon. Ο παίχτης τα φόρεσε για πρώτη φορά σε αγώνα του NBA λίγες μέρες αργότερα στην αναμέτρηση εναντίον των συμπολιτών τους Clippers. Το Nike Hyperdunk όταν πρωτοήρθε στην Ελλάδα εμφανίστηκε στα καταστήματα στην ολόμαυρη έκδοση αλλά σε περιορισμένη διαθεσιμότητα αν δεν με απατά η μνήμη μου. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου τα Hyperdunk φόρεσαν πέραν του Kobe Bryant αι οι Pau Gasol, Andrei Kirilenko, Linas Kleiza, Dirk Nowitzki, Yi Jianlian και Manu Ginobili, με τον καθένα τους να φορά μια έκδοση ειδικά διαμορφωμένη στα χρώματα των εθνικών τους ομάδων. Το μοντέλο τίμησαν πολλοί ακόμη αστέρες του NBA και κατά τη σεζόν 2008-09 αλλά και μετά, ενώ οι χρωματικοί συνδυασμοί που παρουσιάστηκε ήταν κυριολεκτικά αμέτρητοι.