17 Μαΐου 2013

Τα κρεμασμένα μου μπασκετικά

Έχοντας προσφάτως συμπληρώσει τα 30 έτη και διανύοντας πλέον τη τέταρτη δεκαετία αποφάσισα να παρουσιάσω τα παπούτσια με τα οποία έπαιξα από τα 17 μου έως και τώρα. Αν και με το άθλημα του μπάσκετ ήρθα σε επαφή καθυστερημένα εντούτοις δεν άργησε να με κερδίσει αμέσως και οι περίοδοι που περνούσα σε γηπεδάκια ποδοσφαίρου γρήγορα ξεχάστηκαν.
Ώρες ατελείωτες πια στα γηπεδάκια μπάσκετ και φτάναμε τα καλοκαίρια να χτυπάμε και πεντάωρους αγώνες. Οι παρέες όμως σκόρπισαν καθώς άλλοι ξενιτεύτηκαν είτε για σπουδές είτε για εύρεση εργασίας, άλλοι είχαν ατυχίες, άλλοι άλλαξαν άθλημα, άλλοι απέκτησαν νέες προτεραιότητες στη ζωή τους με αποτέλεσμα και εγώ πια να περνάω περισσότερη ώρα βλέποντας μπάσκετ  αγώνες παρά παίζοντας.
Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών φυσιολογικό ήταν να αλλάξω και αρκετά παπούτσια. Αν και δυσκολεύτηκα ομολογουμένως να τα θυμηθώ, κατάφερα σερφάροντας στο διαδίκτυο να βρω πολλά από εκεί τα παπούτσια που φόρεσα κατά το πέρασμά μου από τα παρκέ (πάντα ήθελα να το γράψω αυτό). Θα σας τα παρουσιάσω λοιπόν όχι με βάση τη χρονιά που προωτοπαρουσιάστηκαν αλλά με βάση αυτά που προτίμησα περισσότερο και στη συνέχεια λιγότερο όλα αυτά τα χρόνια. Και ξεκινάμε:

Nike Air Holistic Uptempo
Το φουτουριστικό του σχέδιο ακόμη το θυμάμαι και ήταν αυτό που με κέρδισε με τη πρώτη όταν τα χα πρωτοδεί. Αερόσολα μπροστά και πίσω, σούπερ αναπαυτικά με το swoosh της Nike πολύ μπροστά για την τότε εποχή!Παπούτσι που φόρεσε ο ταχυδακτυλουργός γκαρντ Jason Williams των Sacramento Kings.

Nike Uptempo Sensation
Αυτά τα παπούτσια δε τα τίμησα όσο θα ήθελα γιατί ένα μικρό του σχισιματάκι σε συνδυασμό με το ξεκίνημα της "αρρώστιας" μου για τη συλλογή μπασκετικών παπουτσιών με έκανε να τα αποσύρω άρον άρον. Ο λόγος που επέλεξα τότε τα Uptempo Sensation ήταν ο Manu Ginobili, που τα φορούσε σε κάποια από τις πρώτες του σεζόν με τους San Antonio Spurs (σε διαφορετικό χρωματικό συνδυασμό βέβαια). Αερόσολα στο πίσω τμήμα και εξαιρετικής ποιότητας δέρμα.

Nike Air Pippen III
Αν και μέγας θαυμαστής του Ινδιάνου των Bulls ,δυστυχώς μόνο ένα ζευγάρι από τη σειρά Pippen της Nike κατέχω. Σχεδιαστικά πολύ "καθαρό" παπούτσι ακόμη και αν αρκετούς τους ξένισε το περίεργο σχέδιο της ενδιάμεσης σόλας που παραπέμπει σε διαστημόπλοιο. Ενσωματωμένο bootie το οποίο καταλήγει σε ένα κολάρο που προστατεύει αρκετά τους αστραγάλους δίνοντας την αίσθηση επιστραγαλίδας. Το αστείο με αυτό το μοντέλο είναι ότι το έχω εις διπλούν μιας και ένας συγγενής μου τότε αποφάσισε να μου το φέρει ως δώρο από την Αμερική. Το ένα ζευγάρι διασώζεται ακόμη και σε αξιοπρεπή κατάσταση!

Nike Air Total Max Uptempo
Θυμάμαι ακόμη το μεγάλο χαμό που προκάλεσε τότε η εμφάνιση του Nike Air Max Uptempo!Πολλοί ίσως το θυμάστε ολόμαυρο με τη σόλα και το σήμα όμως σε πράσινο-λαχανί χρώμα. Εξαιρετικά αναπαυτικό χάρη στη μεγάλη του αερόσολα και πολύ προσεκτικά κατασκευασμένο. Θεωρείτε ως το παπούτσι του Reggie Miller αλλά ήταν αρκετοί και οι παίχτες που το φόρεσαν τότε στο Ελληνικό Πρωτάθλημα της Α1. Κατά το 2012, η Nike αποφάσισε την επανακυκλοφορία του σε τρεις νέους χρωματισμούς χωρίς όμως να γνωρίζουν όμως την ανάλογη επιτυχία του παρελθόντος.

Air Jordan XII
Θυμάμαι ακόμη τη στιγμή που στέκομαι μέσα στο κατάστημα και προσπαθώ να αποφασίσω ποιο να μοντέλο να διαλέξω, το λευκό ή το μαύρο Jordan XII. Πάρα πολύ καλή ποιότητα υλικών και φοβερά ανθεκτικό στα εξωτερικά γηπεδάκια μπάσκετ (ίσως το ανθεκτικότερο που φόρεσα ποτέ). Με το που έμαθα ότι επανακυκλοφόρησε κυριολεκτικά έτρεξα να το αποκτήσω για τη συλλογή μου!Το ποιος τα φόρεσε στο NBA νομίζω είναι περιττό να πω...!

Nike Air Uptempo Motion
 
Τα παπούτσια με τα οποία έπαιξα το περισσότερο μπάσκετ έως τώρα είναι τα ασπρόμαυρα Nike Air Uptempo Motion. Μοντέλο το οποίο φόρεσε ο Steve Nash σε κάποιες από τις τόσες σεζόν του με τους Phoenix Suns, αποτελεί το πρώτο μου σχεδόν "χαμηλό" μπασκετικό παπούτσι. Εξαιρετικής ποιότητας υλικά (περιέχει και αρκετό λουστρίνι στην εσωτερική πλευρά του) και απίθανης αντοχής μιας και ανταποκρίθηκε άριστα στα ανοιχτά γηπεδάκια που έπαιξα. Αν τα ξανάβρισκα σίγουρα θα τα αγόραζα!

Nike Air Max Invincible
΄
Ένα από τα τελευταία μοντέλα που αγόρασα καθαρά για να παίζω μπάσκετ και όχι για τη προσωπική μου συλλογή ήταν τα χοντροκομμένα Invincible. Ψάχνοντας επισταμένα για ένα μπασκετικό παπούτσι οικονομικά προσιτό, με πλήρη αερόσολα και ασφάλεια κατέληξα τελικά σε αυτά!Αν και είναι φοβερά αναπαυτικό και ανθεκτικό, το μεγαλύτερο του ίσως μειονέκτημα είναι το δύσκαμπτο και κάπως βαρύ σκαρί του. Αποτελεί ακόμη και σήμερα ένα από τα όπλα της φαρέτρας μου ιδίως τώρα που βαρύναμε κάπως!

Nike Zoom Speed II Low
Ανταποκρινόμενος στη μόδα είπα να αποφασίσω να φορέσω και εγώ ένα μπασκετικό "χαμηλό". Η αλήθεια είναι πως παρέχει μια παραπάνω ελευθερία στο πόδι ενώ κάνεις το παιχνίδι σου, όμως είναι πολύ χαμηλού προφίλ (μικρή απόσταση μεταξύ πατούσας και γηπέδου) και ίσως να ταλαιπωρήσει αρκετά τις αρθρώσεις σας - όπως και τις δικές μου άλλωστε - μιας και δε νιώθω κανένα είδος Zoom θαλάμου. Πιθανότατα σε τεχνολογικά πιο εξελιγμένα χαμηλά μπασκετικά το πρόβλημα αυτό να μην υφίσταται σχεδόν καθόλου.

Adidas
Κι όμως ανάμεσα στα τόσα Nike που φόρεσα υπήρξε και μία περίοδος που αποφάσισα να παίξω με Adidas παπούτσια. Τώρα την ακριβή ονομασία του μοντέλου δε τη θυμάμαι και ούτε φωτογραφία του μπόρεσα να βρω στο διαδίκτυο όσο και αν προσπάθησα. Ολόμαυρο ημίμποτο, με τις τρεις λευκές γραμμές μόνο στην εξωτερική πλευρά και αρκετά μπροστά, χρειάστηκε αρκετό διάστημα ώστε να γίνει η σόλα του φιλικότερη προς στο πόδι μου, χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των Adidas τότε.