2 Δεκεμβρίου 2020

Adidas D Rose 11 (Sweet Home Chicago)

Η αγωνιστική σεζόν του 2018-2019 θα μπορούσε χωρίς δεύτερη σκέψη να χαρακτηριστεί ως χρονιά αναγέννησης του Derrick Rose. Φορώντας τη φανέλα των νεανικών Minessota Timberwolves απέδειξε με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο πως δεν έχει ακόμη ξοφλήσει πραγματοποιώντας μάλιστα και τον καλύτερο αγώνα της καριέρας του από πλευράς σκοραρίσματος. Η σωματική του ανά(σ)ταση δε πέρασε απαρατήρητη από πολλές ομάδες του NBA όμως το βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό του έβαζε φρένο στις όποιες σκέψεις για συνεργασία πλην των Detroit Pistons. Την ίδια περίπου αντιμετώπιση τύγχανε κι από την Adidas που πέρυσι τέτοια εποχή ανακοίνωνε σχεδόν στα κρυφά τη κυκλοφορία του δέκατου κωδικού της signature συλλογής του "youngest MVP" το οποίο από αρκετούς θεωρήθηκε ως το κύκνειο άσμα της συλλογής. Όντας πια μέλος των "Bad Boys" συνεχίζει στο ίδιο αγωνιστικό τέμπο αμφισβητώντας όλους εκείνους που δεν τον συγκαταλέγουν στα τωρινά top guard της λίγκας. Η ολική επαναφορά στη καριέρα του συν το γεγονός πως παραμένει απ' τα εμπορικότερα brand-name, ώθησαν τη γερμανική εταιρεία σε δεύτερες σκέψεις σχετικά με το μέλλον της συλλογής του. Έτσι και λίγο πριν διακοπεί η σεζόν λόγω του κορονοϊού ο "Pooh" εθεάθη να προβάρει στις προπονήσεις των Pistons ένα ολοκαίνουργιο πατούμενο που έμελλε να είναι το Adidas D Rose 11.
Το Adidas D Rose 11 είναι το μοντέλο που αναμένεται να κοσμεί τα πόδια του "Πιστονιού" την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο. Από κατασκευαστικής σκοπιάς το νεότερο Rose είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό σε σύγκριση με τον επετειακό κωδικό της συλλογής. Για το ανάλαφρο πλαίσιό του χρησιμοποιήθηκε κυρίως screen-mesh στα πρότυπα των παλαιολιθικών Crazy Light του 2008 και 2009 αλλά και νεότερα υλικά όπως mesh που χει μπολιαστεί με TPU νήματα στα πρότυπα του D Lillard 3. Σ' αυτό προσθέστε το μοναδικό στοιχείο που κληρονόμησε από τον προπάππου του και αναφερόμαστε φυσικά στο δύο παράλληλα κι ενισχυμένα νήματα με τις λούπες για τη διέλευση των κορδονιών καθώς και το πλουσιοπάροχο κολάρο στα πρότυπα της GeoFit τεχνολογίας παρά το γεγονός πως αυτό δε δηλώνεται εμφανώς πουθενά. Σημείο αναφοράς του ενδέκατου D Rose δεν είναι άλλο παρά η TPU μπαριέρα με τη μορφή ανοιχτού συνδετήρα που υψώνεται απ' την εξωτερική πλευρά και συνεχίζει αγκαλιάζοντας τη φτέρνα λειτουργώντας ταυτόχρονα κι ως εξωτερικό heel counter. Για την απορρόφηση των κραδασμών επιστρατεύθηκε για πρώτη φορά στη συλλογή η τεχνολογία LightStrike στη καλύτερή της εκδοχή, σ' αυτή δηλαδή του εμφανίστηκε στο N3XT L3V3L και δεν είναι το μόνο αγωνιστικό γονίδιο που κληρονόμησε  απ' αυτό. Το περίγραμμα της εξωτερικής σόλας του D Rose 11 ναι μεν αποτελεί πιστό αντίγραφο του N3XT όμως για την απαραίτητη πρόσφυση ανακλήθηκε ένα απ' τα πιο αξιόπιστα μοτίβα χάραξης ever, εκείνο του D Rose 7.
Το Adidas D Rose 11 επινοήθηκε από τον γαλλοτραφή σχεδιαστή Louis Toussaint που αναδείχθηκε μέσα από το σχεδιαστικό εκκολαπτήριο της Brooklyn Creators Farm και προβιβάστηκε δικαίως στη α' κατηγορία των signature σειρών μετά εύσημα που πήρε για το αξιόπιστο Harden B/E 2. Σύμφωνα με λεγόμενα του Γάλλου το Adidas Yeezy 350 V2 υπήρξε ο καμβάς πάνω στον οποίο ανέπτυξε το αεροδυναμικό παρουσιαστικό του 11ου Rose. Όπως συνέβη με το D Rose 10 έτσι κι ο διάδοχός του έχει αφομοιώσει επιτυχώς χαρακτηριστικά γνωρίσματα από προηγουμένους κωδικούς της μακροβιότερης μπασκετικής συλλογής της ///. Το "μυτάκι" κατάγεται από το D Rose 4 ένα μοντέλο που φόρεσε ελάχιστα ελέω του τραυματισμού του ενώ όπως ειπώθηκε νωρίτερα το σύστημα κορδονιών του έρχεται απευθείας από το αθεράπευτα ρομαντικό D Rose 9 με το έβδομο Rose να δηλώνει παρόν στην εξωτερική σόλα. Τα μπιχλιμπίδια που το συνοδεύουν είναι μόνο τα απολύτως απαραίτητα ήτοι το λογότυπο του "Pooh" στο κολάρο και παραδίπλα η κωδική ονομασία του παπουτσιού στη μορφή του "1" και βέβαια τα τέσσερα αστέρια που κοσμούν την εξωτερική του σόλα και προέρχονται από την επίσημη σημαία της πόλης που τον γέννησε κι ανέθρεψε σε νικητή. Τέλος, ως γνήσιο τέκνο της B/C/F δεν παραλείπεται κι απαραίτητη αναφορά στο τόπο καταγωγής του μέσω των γνώριμων γεωγραφικών συντεταγμένων (40° 42° 46° / 72° 00° 21°) που χουν χαραχθεί στο διάκενο της εξωτερικής σόλας.
Το Adidas D Rose 11 παρουσιάστηκε επισήμως προ διμήνου περίπου ενώ πριν από ένα εικοσαήμερο ξεκίνησε να διατίθεται ευρέως στην αγορά. Το παπούτσι έχει εμφανιστεί ήδη σε τέσσερις ξεχωριστούς και συμβολικούς χρωματισμούς, τον κόκκινο "Brenda", το φανταχτερό πράσινο "Fast don't Lie", το πορτοκαλωπό "Pheonix Reborn" και το εικονιζόμενο που καλείται "Sweet Home Chicago". Το ασπρόμαυρο D Rose 11 διαφέρει απ' τις υπόλοιπες τρεις εκδόσεις ως προς την σύσταση της γόμας που χρησίμευσε για τη σμίλευση της σόλας καθώς στη παρούσα έκδοση η γόμα είναι συμπαγής κι όχι ημιδιάφανη. Το ολοκαίνουργιο D Rose 11 δυστυχώς ή ευτυχώς δεν έρχεται μέσα σε ένα κουτί από κείνα που συνήθως φιλοξενούσαν τους παλαιότερους κωδικούς της κολεξιόν κάτι που προσωπικά με χαλάει ιδίως όταν πρόκειται για ένα απ' τα εμπορικότερα ονόματα που χει ποτέ στο ρόστερ της η γερμανική φίρμα όντας παράλληλα κι ο μοναδικός στην ιστορία της που χει καταφέρει να ξεπεράσει τους δέκα συνεχόμενους κωδικούς. Η μακροβιότερη γερμανική μπασκετική συλλογή θα εξακολουθήσει να πορεύεται παρά τις αντιξοότητες οπότε αναμείνατε στο ακουστικό σας για το 12ο "τριαντάφυλλο".