1 Νοεμβρίου 2018

Adidas D Rose 9 (Black/Scarlet)

Ο "youngest MVP" ή κατά κόσμον Derrick Rose μπορεί να μη θυμίζει εν πολλοίς τον πυραυλοκίνητο πόιντ γκαρντ που γνωρίσαμε και ερωτευθήκαμε στους Chicago Bulls εξαιτίας των συνεχόμενων και σοβαρών τραυματισμών που υπέστη, εξακολουθεί ωστόσο να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους δέκα εμπορικότερους εν ενεργεία NBAers. Το ξεκίνημα της περσινής περιόδου (2017-2018) τον βρήκε να αγωνίζεται στο Οχάιο και στο πλάι του LeBron James έχοντας αποκλειστικό στόχο τη κατάκτηση ενός δαχτυλιδιού πρωταθλητή NBA. Τα πράγματα όμως δεν κύλισαν όπως θα περίμενε και μεσούσης της σεζόν μετακόμισε στη δυτική περιφέρεια και στους Minnesota Timberwolves όπου και θα αντάμωνε με κάποιους πρώην συμπαίκτες του απ' την τελευταία ένδοξη εποχή των "Ταύρων". Παράλληλη σχεδόν πορεία είχε και η signature σειρά του Derrick με το Adidas D Rose 8 να εκκινεί τη σεζόν "ντυμένο" στα χρώματα των "Ιπποτών" και μετέπειτα σε κείνα των "Λύκων" όμως στο ξεκίνημα της post-season ο παίχτης βρέθηκε να προβάρει εντός αγωνιστικού χώρου τον ένατο κωδικό της προσωπικής του συλλογής. Το Adidas D Rose 9 παρουσιάστηκε επισήμως και σχεδόν από το πουθενά στο Game 1 του πρώτου γύρου των περσινών Playoffs, όπου οι φιλόδοξοι Wolves βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους "υπερηχητικούς" και ποιοτικά ανώτερους Rockets.
Σα κατασκευή το Adidas D Rose 9 είναι κάτι ξεχωριστό σε σχέση με ότι μας έχει συνηθίσει η έως τώρα σειρά. Για τη δόμηση του άνωθεν μέρους αξιοποιείται ένα είδος υφαντού (ίσως και Primeknit) με έντονα neoprene χαρακτηριστικά το οποίο δεν είναι μονοκόμματο αλλά αποτελείται από επί μέρους κομμάτια παράλληλων γραμμών που συνδέονται με ραφές. Αυτές οι δέσμες γραμμών έχουν διαφορετικές γωνίες μεταξύ τους καθώς εξυπηρετούν διαφορετικά σημεία του ποδιού ενώ οι επιπρόσθετες παράλληλες ραφές που ξεκινούν απ' το toe-cap (κατά το ήμισυ) και καταλήγουν ψηλά στη γλώσσα έχουν καθαρά ενισχυτικό ρόλο. Οι χοντρές οριζόντιες "ράγες" εκατέρωθεν των πλευρών του φέρουν θηλιές για τη διέλευση των κορδονιών ενώ το στιλπνό ψευτο-suede πλαίσιο που χει ραφτεί περιμετρικά της φτέρνας λειτουργεί περισσότερο ως διακοσμητικό στοιχείο παρά ως εξωτερικό heel counter. Το βασικότερο σημείο διαφοροποίησης του φετινού D Rose σε σχέση με τα τέσσερα προηγηθέντα μοντέλα της σειράς εντοπίζεται στη σύσταση της ενδιάμεσης σόλας που πλέον χρησιμοποιεί τη τεχνολογία Bounce κι όχι τη πολυδιαφημισμένη Boost με την οποία συμπορευόταν τα τελευταία χρόνια. Τέλος, για τη κατασκευή της εξωτερικής σόλας επιστρατεύθηκε η τεχνολογία adiWEAR ενώ για τη χάραξή της έχει επινοηθεί ένα συνδυασμός ομόκεντρων κύκλων και ομάδων από λεπτές παράλληλες γραμμές που ακολουθούν τα πρότυπα που "επιβάλει" το άνωθεν μέρος του παπουτσιού.
Η Adidas Basketball σαφέστατα επηρεασμένη απ' το γενικότερο Yeezy κλίμα που επικρατεί αυτή την περίοδο σε πάμπολλα από τα lifestyle μοντέλα της εταιρείας επέλεξε να ανανεώσει τη σχεδιαστική γκαρνταρόμπα των perfofming της κωδικών "υιοθετώντας" τις εν λόγω γραμμές. Το Adidas D Rose 9 αποδέχτηκε αυτό το στυλ κι έτσι σα σιλουέτα δε θυμίζει στο παραμικρό κάποιον ή κάποιους από τους προγενέστερους κωδικούς της σειράς. Σήμα κατατεθέν του συγκεκριμένου κωδικού αποτελεί η νοητή περιοχή που περιλαμβάνει το πίσω μέρος του κολάρου μαζί με το εξωτερικευμένο heel counter η οποία έχει σμιλευτεί με περίτεχνο τρόπο ώστε να παραπέμπει σε ανθισμένο τριαντάφυλλο. Πέραν αυτού του γνωρίσματος το D Rose 9 κατακλύζεται κυριολεκτικά από κλίκες παράλληλων γραμμών και διαφόρων κλίσεων που συνδυάζονται βέβαια πολύ αρμονικά μεταξύ τους. Απ' το γενικότερο "κανόνα" δεν ξέφυγαν τόσο τα πλαγιαστά Three Stripes όσο και το λογότυπο του παίχτη που κατοικοεδρεύει στο κομμάτι του heel counter όπως ακριβώς συνέβαινε και με το D Rose 5. Ωραία λεπτομέρεια τα μικρά υφασμάτινα patch που ναι ραμμένα στη κορυφή της κάθε γλώσσας και φιλοξενούν τη πασίγνωστη φράση "Die Marke mit den 3 Streifen", κάτι το οποίο δεν έχουν ματαξαναδεί σε μπασκετικό μοντέλο της Adidas.
Όταν στις αρχές του 2018 διέρρευσαν στο διαδίκτυο οι πρώτες ανεπίσημες και εξω-αγωνιστικές φωτογραφίες του Adidas D Rose 9 κανείς δε πίστευε πως επρόκειτο όντως για το επίσημο μοντέλο κι αυτό ήταν επειδή το εικονιζόμενο παπούτσι δε διέθετε τη τεχνολογία Boost με την οποία η διακεκριμένη signature σειρά ήταν πια άρρηκτα συνδεδεμένη. Όταν ο Derrick αγωνίστηκε τελικά στο πρώτο μας της post-season φορώντας μια έκδοση προσαρμοσμένη στα χρώματα της νυν ομάδας του τότε σκόρπισαν οι όποιες αμφιβολίες υπήρχαν. Σα φιγούρα το D Rose 9 φαίνεται να έχει ενσωματωμένο το βασικό σχεδιαστικό γονίδιο του "διπρόσωπου" Rose 4 που χει μπολιαστεί με γονίδια του Dame 4 προσδίδοντας έτσι έναν πιο lifestyle αέρα στο παπούτσι αντί να δείχνει "beastly" όπως είχαμε συνηθίσει με τα D Rose 6 και D Rose 7. Ο έκδοση "Black/Scarlet" που βλέπετε στις φωτογραφίες είναι ο μοναδικός χρωματισμός που με ενθουσίασε εξ' αρχής κι αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός πως "κουβαλάει" τα χρώματα των αγαπημένων μου Bulls! Σύμφωνα με πληροφορίες η Adidas φιλοδοξεί να σχεδιάσει και να κυκλοφορήσει του χρόνου το δέκατο και μάλλον τελευταίο D Rose (η απόφασή της δεν έχει τελεσιδικήσει) ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει τις επανακυκλοφορίες περασμένων κωδικών της σειράς μιας και ο Derrick παραμένει ένας απ' τους λαοφιλείς NBAers με πολύ μεγάλο αριθμό υποστηρικτών και fans εκτός ΗΠΑ. Still too big, too strong, too fast, too good!!