1 Μαΐου 2015

Η τεχνολογία Boost από την Adidas

Boost your run!! Με αυτό το μότο παρουσίασε η Adidas πριν από σχεδόν δύο χρόνια τη νεότερη και επαναστατική της τεχνολογία σε ότι έχει να κάνει με την απορρόφηση κραδασμών. Η νέα τεχνολογία φέρει την κωδική ονομασία Boost και χει σα βασικό της σκοπό να προσφέρει αυτό που ουσιαστικά αναφέρει και το όνομά της, την επιπλέον ώθηση σε οποιονδήποτε επιλέξει κάποιο από τα running παπούτσια της γερμανικής εταιρείας. Ο Eric Liedtke, επικεφαλής του τμήματος Sport Performance της Adidas, αποκάλυψε κατά τη διάρκεια της "επίσημης πρώτης" του Adidas Energy Boost ότι στην εταιρεία ασχολούνταν με τη συγκεκριμένη τεχνολογία επισταμένως τα τελευταία χρόνια ενώ δε δίστασε να αναφέρει πως θα φέρει την επανάσταση σε ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα στον τομέα των αθλητικών υποδημάτων.
Η καινοτομία Boost βασίζεται σε μια πρωτοποριακή διαδικασία που ανέπτυξε η BASF, συνεργάτης της Adidas και μιας εκ των κορυφαίων χημικών εταιρειών στον κόσμο. Η BASF χρησιμοποίησε το κοκκώδες στέρεο υλικό TPU το οποίο "φούσκωσε" με ειδικά μέσα, δημιουργώντας με αυτό το τρόπο τις χιλιάδες μικρές ενεργειακές κάψουλες που συναντάμε στο παπούτσια με Boost αντικραδασμικό σύστημα. Η σύμπτυξη χιλιάδων τέτοιων μικροκαψουλών δημιουργεί μια κυτταρική δομή η οποία αποθηκεύει αλλά και απελευθερώνει ενέργεια σε κάθε διασκελισμό του ανθρώπου.
Η ομάδα καινοτομίας της Adidas υπέβαλε το νέο αντικραδασμικό υλικό σε αρκετά τεστ και κατέληξε στο συμπέρασμα πως διαθέτει μια εξαιρετικά ανθεκτική δομή που προσφέρει τη μέγιστη επιστροφή ενέργειας, περισσότερη από οποιοδήποτε άλλο running μοντέλο. Επιπλέον, ελέγχθηκε και ο τρόπος αντίδρασης του Boost μέσα σ' ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών και σε σύγκριση με το συνηθισμένο EVA υλικό (Ethylene Vinyl Acetate) που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα στη πλειονότητα των running παπουτσιών. Οι δοκιμές αποκάλυψαν ότι κατά την ακραία μεταβολή των θερμοκρασιών και πιο συγκεκριμένα από τους +40 στους -20 βαθμούς Κελσίου, το Boost είναι τρεις φορές πιο ανθεκτικό από το πολυχρησιμοποιημένο EVA.
Η νέα αντικραδασμική τεχνολογία Boost όπως προαναφέρθηκε, ενσωματώθηκε πρώτα στο νέο running μοντέλο της Adidas ενώ λίγο διάστημα αργότερα βρέθηκε να αντικαθιστά σχεδόν όλα τα "πανάρχαια" αντικραδασμικά υλικά στις premiun κυρίως σειρές running παπουτσιών της όπως είναι οι Supernova, Boston και Tempo. Το μπασκετικό κοινό απ' τη δική του μεριά περίμενε με μεγάλη ανυπομονησία το πρώτο μπασκετικό παπούτσι που θα είχε ενσωματωμένη τη Boost τεχνολογία και δε αυτό δεν άργησε να πραγματοποιηθεί. Το τέταρτο κατά σειρά Adidas Crazy Light είναι το πρώτο μπασκετικό στο οποίο τοποθετήθηκε για πρώτη φορά Boost σε μικρή όμως δοσολογία. Η εταιρεία επιθυμούσε διακαώς η σειρα Rose να είναι αυτή που θα εφοδιαζόταν με σόλα πλήρως κατασκευασμένη από μικροκάψουλες Boost και έτσι λίγες μέρες μετά τη κυκλοφορία του Crazy Light ξεκίνησε να διατίθεται και το Adidas D Rose 5 Boost.
Απ' ότι φαίνεται η μόλις δύο ετών τεχνολογία Boost ήρθε για να μείνει. Τώρα αυτό που αναμένουν οι περισσότεροι να δουν είναι πως θα εξελιχθούν οι διάσημες μικροκάψουλες, σε ποιες κατηγορίες ή κλάδους προϊόντων πιθανότατα θα βρουν εφαρμογή καθώς και πότε επιτέλους θα χρωματιστούν. Το τελευταίο είναι και ο μεγάλος καημός μου!