26 Ιουλίου 2020

Adidas D Rose 10 (Chinese New Year)

Ο Derrick Rose λατρεύτηκε και δοξάστηκε από τους οπαδούς των Chicago Bulls περισσότερο από κάθε άλλο παίχτη στη μετά-Jordan εποχή. Το όνειρο ενός έβδομου banner πρωταθλητή στην οροφή του United Center φάνταζε πιο κοντά από ποτέ άλλοτε όμως η μοίρα του "youngest MVP" ήταν προδιαγεγραμμένη. Ο "Pooh" αγωνίστηκε με νύχια και με δόντια ώστε να επανέλθει στο αντ-αγωνιστικό επίπεδο που βρισκόταν προ τραυματισμού του κι απ' ότι φαίνεται ξαναβρίσκει την αυτοπεποίθηση και τα γερά πατήματα του. Η Adidas που τον σπονσοράρει κοντά μία δεκαετία σκόπευε να ρίξει άρον-άρον αυλαία στη signature σειρά του Derrick και ταυτόχρονα να εκκινήσει η εποχή των επανακυκλοφοριών. Η ραγδαία όμως αγωνιστική του βελτίωση και τα υψηλά ποσοστά δημοτικότητάς του ιδίως στις ασιατικές χώρες, εξ-ανάγκασαν το γερμανικό brand σε επαναξιολόγηση της εμπορικής τους συμφωνίας κρατώντας παράλληλα ενεργή τις signature συλλογές του. Έπειτα απ' όλα αυτά, το υποτιθέμενο τελευταίο Adidas D Rose 9 "παρέδωσε" τα σκήπτρα της επίσημης signature σειράς στο επετειακό 10ο D Rose. Με τη κυκλοφορία του Adidas D Rose 10, ο Derrick γίνεται ο πρώτος NBAer στην ιστορία της γερμανικής εταιρείας που κυκλοφορεί 10 συνεχόμενα signatures όντας παράλληλα μόλις ο όγδοος παίχτης στην ιστορία του NBA αλλά και του αθλήματος φτάνει σ' αυτό το επίτευγμα.
To Adidas D Rose 10 είναι ένας συνεπές και καθ' όλα αξιοπρεπές σύγχρονο μπασκετικό που από πλευράς υλικών κατασκευής συνδυάζει το χθες με το σήμερα. Για άνωθεν μέρος, σε αντίθεση με το περσινό D Rose 9, χρησιμοποιείται κυρίως ποιοτικό λεπτό δέρμα κάτι που χει εκλείψει σχεδόν απ΄ όλες τις σημερινές signature συλλογές. Το μοναδικό σημείο όπου δε γίνεται χρήση δέρματος είναι το κολάρο καθώς εκεί αξιοποιείται το γνωστό neoprene (ίσως GeoFit) που ναι σαφέστατα φιλικότερο για τον αθλούμενο. Ένας παλιός γνώριμος μας, η τεχνολογία SprintFrame που συντρόφευε ανελλιπώς τα μπασκετικά της /// και τους τέσσερις πρώτους κωδικούς της σειράς, επιστρέφει στο επετειακό D Rose έπειτα από απουσία έξι ετών σε μια σαφέστατα πιο εκσυγχρονισμένη μορφή του σε σχέση με τα Crazy Light 1 και 2. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιάς η αντικραδασμική τεχνολογία Bounce είναι εκείνη που προτιμήθηκε για τη δόμηση της ενδιάμεσης σόλας του. Για την ολοκλήρωση του παπουτσιού έχουμε μια ενιαία εξωτερική σόλα που περιέχει δύο ξεχωριστά μοτίβα, το χιλιοφορεμένο herringbone το οποίο καλύπτει τα 3/4 της επιφάνειας πρόσφυσης και το radial για το εναπομείναν κομμάτι της.
Ο γαλλοτραφής Jean Khalife είναι ο άνθρωπος που ευθύνεται για τη δημιουργία του Adidas D Rose 10 που χει old-school παρουσιαστικό. Ο σχεδιαστής των Marquee Boost και T-Mac Millennium έχει όπως αποδεικνύεται την έμφυτη ικανότητα να εκσυγχρονίζει ή να εμπνέεται από προγενέστερους κωδικούς της εταιρείας και περίπου αυτή τη τακτική εφάρμοσε και με το D Rose 10. Το μοντέλο έχει "δανειστεί" σχεδιαστικά στοιχεία από τους τρεις παλαιότερους κωδικούς, δύο εκ των οποίων φόρεσε ο "Pooh" κατά τη διάρκεια της σεζόν που ανακηρύχθηκε MVP. Τα τρία εν δυνάμει παραλληλόγραμμα κοπιάρουν τους αεραγωγούς που έφερε το D Rose 1.5, το SprintFrame μιμείται το αντίστοιχο σασί του ορίτζιναλ Crazy Light με το οποίο υπέστη τον σοβαρότατο τραυματισμό του ενώ η ποιότητα δέρματος είναι αντίστοιχη εκείνης που έφερε το toe cap του D Rose 2. Στην εξωτερική πλαϊνή προέκταση του SprintFrame βρίσκουμε χαραγμένο το "/// 88_08-09 /// 10-11_MVP_" που δεν είναι απλά τυχαίοι αριθμοί. Το "88" είναι το έτος γέννησης του Derrick, το "08-09" αφορά τη rookie season του και το "10-11" που συνοδεύεται με το "MVP" θαρρώ πως δεν χρήζει περαιτέρω επεξήγησης. Στη κορυφή κάθε γλώσσας έχει τοποθετηθεί το λογότυπο του παίχτη ενώ λίγο πιο δίπλα από τα λοξά "Three Stripes" εντοπίζουμε και την υπογραφή του τέως "Ταύρου".
Το Adidas  D Rose 10 έστω κι ανεπίσημα μας αποκαλύφθηκε πλήρως σ' ένα "ζέσταμα" του παίχτη στις αρχές Γενάρη του 2019 όταν δηλαδή αγωνιζόταν για λογαριασμό των Minnesota Timberwolves. Περί τις αρχές Σεπτέμβρη γνωστοποιήθηκε η ημερομηνία κυκλοφορίας του ενώ το αγωνιστικό του ντεμπούτο έλαβε χώρα με το ξεκίνημα της τρέχουσας περιόδου όντας πια μέλος των Detroit Pistons. Το νυν "Πιστόνι" έχει τιμήσει και με το παραπάνω το νέο του πατούμενο φορώντας το μάλιστα σε κάποιες πανέμορφες αλλά δυστυχώς ακυκλοφόρητες PEs. Απ' την μεριά της η Adidas φρόντισε να το διαθέσει σε μετρήμενους χρωματισμούς καθώς και σε αναβαθμισμένες εκδοχές αντικαθιστώντας το δερμάτινο πλαίσιο του με Primeknit υλικό μια επιλογή που αλλοίωσε ελαφρώς τη φυσιογνωμία του. Η έκδοση που βλέπετε καλείτε "CNY" εκ των αρχικών "Chinese New Year" εξού κι οι φλοράλ απεικονίσεις που "πλέκονται" με το τριανταφυλλένιο λογότυπο του αθλητή ενώ στις ημιδάφανη εξωτερική σόλα διακρίνουμε κάποια ζώδια από τον κινέζικο ζωδιακό κύκλο. Next stop D Rose 11 baby!