18 Σεπτεμβρίου 2013

Η τεχνολογία SprintFrame από την Adidas

Το Sprintframe αποτελεί μια από τις τελευταίες τεχνολογικές καινοτομίες που ανέπτυξε η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών. Αξιοποιήθηκε για πρώτη φορά στα ποδοσφαιρικά παπούτσια της Adidas, το Predator και το Adizero F50, αλλά δεν άργησε να ενσωματωθεί και στα μπασκετικά μοντέλα το Adizero Rose 1 και το Crazy Light 1, στο όχι και τόσο μακρινό 2010.
Το Sprintframe αποτελεί ουσιαστικά ένα πλαίσιο στήριξης του πέλματος το οποίο είναι δημιουργημένο μέσω γεωμετρικής έρευνας αρκετών χρόνων. Ελαφρύ πλαίσιο, αλλά με εξαιρετική υποστήριξη και αρκετά ανθεκτικό έχει ως πηγή έμπνευσης τις γέφυρες. Η φιλοσοφία σχεδιασμού των σύγχρονων γεφυρών που μπορούν ταυτόχρονα να ταλαντώνονται αλλά και να υποστηρίζουν μεγάλα φορτία αποτέλεσε τη βάση για την δημιουργία της νέας αυτής τεχνολογίας.
Το Sprintframe βοηθά να κρατηθεί το πόδι του αθλητή όσο το δυνατό πιο κοντά στο αγωνιστικό τερέν, προσφέροντας πολύ καλή υποστήριξη κατά μήκος όλου του παπουτσιού. Το πλαίσιο "αγκαλιάζει" τη περιοχή της φτέρνας και εκτείνεται έως και το μέσο του πέλματος. Μέσω αυτής της κατασκευής περιορίζεται αισθητά η χρησιμοποίηση επιπλέον υλικών όπως δέρμα, nubuck και ανάλογων υλικών, που προσθέτουν σημαντικό βάρος στο παπούτσι. To Sprintframe είναι αρκετά ελαστικό και συνήθως διαθέτει μια κυκλική οπή στη περιοχή της φτέρνας, ώστε το πέλμα σε εκείνο το σημείο να "προσγειώνεται" πάνω στο εκάστοτε αφρώδες και αντικραδασμικό υλικό που χρησιμοποιείται χωρίς να καταπονούνται περαιτέρω οι αρθρώσεις.
Για αρκετούς το Sprintframe περιορίζει σημαντικά τη κίνηση του ποδιού και αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα επιλογής ενός Adidas μπασκετικού παπουτσιού. Μοντέλα που "υιοθέτησαν" το πλαστικό πλαίσιο είναι η σειρά Crazy Light και Rose ενώ χρησιμοποιήθηκε και στο πρόσφατο μοντέλο Crazy Quick. Το Sprintframe αποτελεί για την Adidas τη βάση για την κατασκευή πολλών παπουτσιών της, τόσο για το τρέξιμο όσο και για το ποδόσφαιρο.