24 Ιουνίου 2017

20 ξεχασμένες signature μπασκετικές σειρές (2ο μέρος)

Πριν από περίπου ένα μήνα σκέφτηκα να ξεκινήσω να γράφω ένα άρθρο κάνοντας μια σύντομη μνεία σε ξεχασμένες signature μπασκετικές σειρές. Στη πορεία ανακάλυψα ή ορθότερα ανέσυρα από τη μνήμη μου είκοσι και κάτι σειρές που δε κατάφεραν να μακροημερεύσουν για πολλούς και διάφορους λόγους. Άλλες δεν επέζησαν εξαιτίας του αδυσώπητου ανταγωνισμού, μερικές δεν έθελξαν λόγω της ιδιαίτερης έως κακάσχημης εξωτερικής τους εμφάνισης ενώ άλλες μάλλον δε εκπροσωπούσαν και τόσο εμπορικά ονόματα του NBA.
Το πρώτο μέρος της ανάρτησης περιελάμβανε σειρές από τη γνώριμες Adidas, Reebok, Converse και Fila αλλά και από νεότερες και πιο streetball εταιρείες όπως τις And1 και DaDa αλλά και την PEAK. Πιθανότατα οι περισσότερες αν όχι όλες να σας ήταν γνωστές και να τις θυμόσασταν καθώς δεν έχουν περάσει και πολλά χρόνια από τον πρόωρο "χαμό" τους όμως αλήθεια πόσοι γνωρίζατε ότι ο Chris Webber ήταν για κάποιο καιρό υπό τη "δούλεψη" της Fila? Και αν όλοι λίγο πολύ είχατε διαβάσει πρόσφατα άρθρα σχετικά με την Starbury του Stephon Marbury εξαιτίας της ανεξάρτητης 3ΒΒ του Lonzo Ball πόσοι άραγε γνωρίζατε ότι η Nautica είχε αποφασίσει κάποια στιγμή να εμπλακεί στην απαιτητικότατη κατηγορία των μπασκετικών υποδημάτων και μάλιστα έχοντας για προβαλλόμενο πρόσωπό της τον κύριο Glenn Rice??
Η παρούσα ανάρτηση όπως είναι αντιληπτό περιέχει τις εναπομείναντες δέκα "αείμνηστες" σειρές που δε γνώρισαν την τρελή επιτυχία κάτι που αναπόφευκτα οδήγησε και στο τερματισμό τους. Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια ας προχωρήσουμε στην ανάγνωση της δεύτερης δεκάδας.

Adidas - Chauncey Billups
Ο "Μr. Big Shot" όταν ηγείτο της ομάδας των Πιστονιών είχε καταφέρει να εκτοξεύσει τις μετοχές του στο μπασκετικό χρηματιστήριο κάτι το οποίο δεν άφησαν ανεκμετάλλευτο οι Γερμανοί. Έτσι λοιπόν το 2007 κυκλοφόρησε το C-Billups, το μοναδικό signature παπούτσι που απέκτησε στη τεράστια καριέρα του ο παίχτης μιας και τα περισσότερα χρόνια "αναλώθηκε" φορώντας PE εκδόσεις παλαιότερων αλλά και νεότερων μοντέλων της Adidas.

And1 - Stephon Marbury
Πριν την ίδρυση της Starbury και κατά εποχή που ο Στεφανάκος μεσουρανούσε φορώντας την φανέλα των Λύκων η τότε κυρίαρχη εταιρεία στο streetball, η And1, σχεδίασε και κατασκεύασε το πρώτο μπασκετικό μοντέλο. Το 1996 ο πρωτοετής γκαρντ των Wolves έγινε ο πρώτος μπασκετμπολίστας (και ίσως επαγγελματίας αθλητής) που υπέγραφε με την νεοσύστατη εταιρεία η οποία κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά το And1 Marbury 1 Mid. Για την ιστορία η σειρά αρίθμησε συνολικά δύο μοντέλα.

Converse - Isaiah Rider
Ο νικητής του διαγωνισμού καρφωμάτων του 1994 γνωστότερος και ως "Baby Jordan", Θου Κύριε τι ξεστόμισα, εξαργύρωσε στο τσακ-μπαμ την μεγάλη του επιτυχία υπογράφοντας με την Converse η οποία ενήργησε αστραπιαία κυκλοφορώντας το Sky Rider Mid. Η αλήθεια είναι πως υπήρχαν υψηλές προσδοκίες για τον Rider αλλά δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκε σ' αυτές εξού και η σύντομη διάρκεια ζωής της signature σειράς του.

Converse - Dennis Rodman
Μπορεί οι ένδοξες μέρες για την Converse να χαν περάσει ανεπιστρεπτί όμως προσπαθούσε με νύχια και με δόντια κρατηθεί ζωντανή στην αγορά των μπασκετικών υποδημάτων. Αναλαμβάνοντας ένα πολύ μεγάλο ρίσκο συμφώνησε με τον Dennis τον τρομερό και του προσέφερε μια signature σειρά με ιστορικές σιλουέτες όπως τα All Star 91, All Star Rodman, D-Rod High. Μακάρι κάποια στιγμή η θυγατρική πλέον της Nike να τα επανακυκλοφορήσει όλα τους.

Li-Ning - Baron Davis
Ήταν Σεπτέμβριος του 2008 όταν ο "Λόρδος Βύρων" επέλεγε να αφήσει τη Reebok για μια πολυετή συμφωνία με κινέζικη εταιρεία αθλητικών ειδών Li-Ning. Ο ορίτζιναλ Μούσιας ξεκίνησε φορώντας τα BD-Pre και τον αμέσως επόμενο χρόνο η εταιρεία εμφάνισε το πρώτο signature μπασκετικό στην ιστορία της, το BD-1 γνωστότερο κι ως BD Doom ενώ ακολούθησαν και άλλα μοντέλα που ο παίχτης τα "οικειοποιήθηκε" όπως τα BD Defend και BD Conquer.

Nike - Alonzo Mourning
Κατά τη δεκαετία του 90 και με εξαίρεση τον Shaq οι αθλητικές εταιρείες δεν συνήθιζαν να "ιδρύουν" signature σειρές για τους center. Η Nike θέλοντας πιθανότατα να κοντράρει στα ίσα τη σειρά Shaq Attaq ανέβηκε κυβικά και ξεκίνησε μια σειρά για τον δικό της αθλητή, τον Big Zo. Τελικώς το Air Alonzo εμφανίστηκε το 1997 και φορέθηκε απ' τον ίδιο όχι μόνο κατά τη διάρκεια της δεύτερης σεζόν του με τη φανέλα των Heat αλλά και σε πολλές απ' τις επόμενες χρονιές του. Σίκουελ πάντως δεν υπήρξε ποτέ.

Nike - Gary Payton
Μια απ' τις πλέον θρυλικές signature σειρές που ίδρυσε η Nike αφορούσε τον πρώην ηγέτη των Seattle Supersonics, τον Gary Payton. Ο επονομαζόμενος και "The Glove" ξεκίνησε τη σειρά παπουτσιών του μ' αυτή τη κωδική ονομασία προτού μετονομαστεί σε Zoom GP. Στη προ-τελευταία του σεζόν με τους Sonics φόρεσε τα Zoom GP IV όπου έμελλε να σημάνουν και το τέλος της σειράς και πριν ξεκινήσει να προτιμάει παλαιότερα μοντέλα της Jordan "ξόδεψε" ένα χρόνο φορώντας PEs του Ultraflight.

Reebok - John Wall
Ένας από τους τρεις μπασκετμπολίστες που χει αλλάξει στην έως τώρα καριέρα του τρεις εταιρείες. Η Reebok θέλησε να επανέλθει δυναμικά στη κατηγορία των signature μπασκετικών και αποφάσισε να επενδύσει πάνω στον rookie τότε John Wall. Σχεδίασε λοιπόν μια σειρά που μέτρησε συνολικά τρία μοντέλα (Zig Slash, Zig Encore, Zig Escape) τα οποία ήταν βασισμένα στη περίφημη τεχνολογία Zigtech. Ευτυχώς κάπου εκεί επενέβη η μαμά εταιρεία Adidas κι έσωσε τον "Great Wall".

Under Armour - Brandon Jennings
Πιθανότατα λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι ο Jennings ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα παίζοντας στην Ευρώπη το 2008 για λογαριασμό της Lottomatica Roma. Εκείνη τη χρονιά έγινε και ο πρώτος μπασκετμπολίστας που θα διαφήμιζε προϊόντα της Under Armour κι ένα χρόνο μετά τον ερχομό του στο NBA απέκτησε και τη δική του signature σειρά. Όλα ξεκίνησαν με το Micro G Black Ice κι ακολούθησε το Micro G Bloodline πριν πέσει η αυλαία οριστικά.

Warner Brothers - Bryant Reeves
Ο "Big Country" ήταν το πρώτο draft που επέλεξαν στην ιστορία τους οι άλλοτε Vancouver Grizzlies. Ήταν η έκτη επιλογή στο draft του 1995 και πρόλαβε να παίξει μονάχα έξι σεζόν εξαιτίας των συνεχόμενων τραυματισμών του. Η πασίγνωστη Warner Brothers σε μια κρίση ταυτότητας σκέφτηκε να συνεργαστεί με τον θηριώδη λευκό σέντερ των "Αρκούδων" δημιουργώντας τη δική του signature σειρά η οποία μάλλον είναι παντελώς ξεχασμένη.