19 Φεβρουαρίου 2017

Reebok Shaq Attaq I (Shattered Backboard)

Ο μυθικός Shaquille O'Neal πριν καν πατήσει το πόδι του στο μαγικό πλανήτη του NBA είχε προλάβει από πολύ μικρή ηλικία να συστηθεί στο ευρύ κοινό και θεωρείτο από τους ειδικούς ως το νέο μεγάλο project πάνω στο οποίο συνεχιζόταν το "οικοδόμημα" του David Stern για τις επόμενες δύο δεκαετίες. Ο φέρελπις και τεράστιος νεαρός του Louisiana State University (LSU) ήταν αδύνατο να μη προκαλέσει το ενδιαφέρον απ' όλες σχεδόν τις εταιρείες αθλητικών ειδών που αγωνιωδώς αναζητούσαν το "γιατρικό" κατά της Jordan-ο-μανίας. Ο 19χρόνος σταρ του LSU έδειχνε να προτιμάει σε πολλούς από τους αγώνες του κάποια παπούτσια της L.A. Gear όμως κάτι τέτοιο δε θα συνεχιζόταν για πολύ. Οι δύο κυρίαρχες τότε εταιρείες του χώρου, Nike και Reebok, διεκδικούσαν την υπογραφή του Shaq και η κίνησή του να πάει στα κεντρικά γραφεία της Nike φορώντας παπούτσια της Reebok φανέρωσε τις προθέσεις του. Κάπως έτσι εξελίχθηκε η ιστορία της αρπαγής της σύγχρονης "μπασκετικής Ελένης" κι εγένετο το Reebok Shaq Attaq I, το πρώτο επίσημο signature μπασκετικό που κυκλοφόρησε η άλλοτε αγγλική εταιρεία παρά το γεγονός ότι η μετρούσε αρκετά χρόνια επιτυχημένης παρουσίας στο κλάδο των μπασκετικών υποδημάτων. Υπεύθυνη για το σχεδιασμό του πρώτου Shaq μια γυναίκα, η κυρία Judy Close, η οποία μόνο ουρανοκατέβατη δεν ήταν αφού είχε προλάβει να συμμετάσχει στο σχεδιασμό κάποιων μοντέλων της σειράς Blacktop αλλά και του θρυλικού Omni Lite.
Το Reebok Shaq Attaq I κατασκευαστικά παραπέμπει περισσότερο σε μπασκετικό περασμένης δεκαετίας από εκείνη στην οποία "γεννήθηκε" (1992). Πρόκειται για ένα παπούτσι που το κέλυφός του είναι συμπαγές και χει δημιουργηθεί μέσω πολλαπλών επικαλύψεων συνθετικού δέρματος αφού μη ξεχνάμε πως προοριζόταν για έναν μπασκετμπολίστα τεραστίων διαστάσεων. Από κει και πέρα το Shaq Attaq I είναι εφοδιασμένο με τρεις τεχνολογίες εκ των οποίων οι δύο παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε μπασκετικό υπόδημα. Η πρώτη, η "παλιά", είναι η τεχνολογία Pump με την οποία έχει εξοπλιστεί το μοντέλο με σκοπό τη καλύτερη προσαρμογή του κελύφους στον εκάστοτε χρήστη τους. Επόμενη τεχνολογία η οποία κάνει και ντεμπούτο είναι το speed lacing system με μικρά πλαστικά μέρη να έχουν τοποθετηθεί εκατέρωθεν των πλευρών όπου βρίσκονται οι οπές για τα κορδόνια έχοντας σκοπό να επιταχύνουν το δέσιμο ενισχύοντας παράλληλα το lockdown. Η τρίτη και σημαντικότερη τεχνολογία που διαθέτει το μοντέλο είναι η νέα τεχνολογία Graphite που δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια λεπτή πλάκα (shank plate) από ανθρακόνημα τοποθετημένη επάνω ακριβώς από την ενδιάμεση σόλα με σκοπό να προσφέρει στήριξη χωρίς να επιβαρύνεται το παπούτσι με επιπλέον βάρος. Μετά ακολουθεί φυσικά η ενδιάμεση σόλα που χει δημιουργηθεί με βάση το παμπάλαιο αντικραδασμικό υλικό EVA ενώ η κατασκευή ολοκληρώνεται με την εξωτερική σόλα η οποία δεν διαθέτει επαρκή χάραξη, στα πρότυπα δηλαδή των πρώτων 90s μοντέλων.
Η εξωτερική εμφάνιση του Reebok Shaq Attaq I είναι εκείνο το στοιχείο που υποσκελίζει τις όποιες τυχόν δυσλειτουργίες ή αδυναμίες του ογκώδους μοντέλου και παρά το γεγονός πως η σχεδιάστρια χρειάστηκε λιγότερο από τέσσερις μήνες για να το σχεδιάσει. Σήμα κατατεθέν τον μοντέλου είναι το περίφημο vector λογότυπο της εταιρείας που κατέχει περίοπτη θέση στην εξωτερική πλαϊνή μεριά με τη τεμνόμενη - επί των δύο άλλων - γραμμή να ναι η μόνη που χει παρουσία και στις δύο πλευρές του και σε έναν εντελώς διαφορετικό χρωματισμό. Η συγκεκριμένη παχιά γραμμή εκτείνεται μέχρι το toe cap (λίγο από AJ VI εδώ?) ενώ ένα μέρος της φτάνει αρκετά ψηλά στο κολάρο του παπουτσιού. Επόμενα κατ' εμέ σημεία αναφοράς είναι η πασίγνωστη μπάλα-τρομπίτσα της Pump τεχνολογίας στη κορυφής της γλώσσας κι ακολουθεί η εξωτερική σόλα με τα μεγάλα κενά τμήματα στο μέσο της όπου "μαρτυρούν" την ύπαρξη ανθρακονήματος για τους άπιστους Θωμάδες. Η γέννηση του πρώτου signature μοντέλου για τον Shaq σήμανε και τη δημιουργία του πρώτου του λογοτύπου δια χειρός Judy Close, του περίφημου "Dunkman", που συνέχισε να τον συνοδεύει σ' όλη του τη σταδιοδρομία ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της συνεργασίας του με τη Reebok. Το λογότυπο δείχνει τον χοντρό να καρφώνει με τα δύο χέρια στο καλάθι μιας μπασκέτας και στο συγκεκριμένο πατούμενο εμφανίζεται ραμμένο επάνω από το επίσης ραμμένο και τεράστιο "SHAQ" που δεσπόζει στη περιοχή της φτέρνας ενώ ακριβώς ο ίδιος συνδυασμός αλλά σαν υφασμάτινο μπάλωμα βρίσκεται ραμμένο και πίσω από τη γλώσσα.
Το Reebok Shaq Attaq I όπως προαναφέρθηκε πρωτοκυκλοφόρησε το 1992 κι ήταν το πρώτο signature της εταιρείας και για αυτή την ειδική περίσταση οι Εγγλέζοι προτίμησαν τότε να παρουσιάσουν το μοντέλο μονάχα σε δύο χρωματισμούς, έναν για τους εντός έδρας αγώνες των Orlando Magic και σ' ακόμη έναν (κατάμαυρο) για τους εκτός της Orlando Arena αγώνες ο οποίος βέβαια δε φορέθηκε ποτέ από τον παίχτη. Ως αρχική τιμή διάθεσής του είχαν οριστεί τα 130 δολάρια και το παπούτσι έγινε ανάρπαστο και στις δύο εκδόσεις του. Φήμες πάντως θέλουν τον τότε νεαρό και θηριώδη rookie να φορά πάντα σε κάθε του αγώνα ένα καινούργιο ζευγάρι Shaq Attaqs κάτι που δε μου φαίνεται εντελώς παράλογο κρίνοντας από τη σωματοδομή του. Δυστυχώς δεν ευτύχισα να έχω στη κατοχή μου κάποια og ή ρετρό έκδοση του μοντέλου στο διάσημο άσπρο-μπλε χρωματισμό του, κατάφερα όμως να το προσθέσω στη συλλογή μου σε μια νεότερη εκδοχή του, την "Shattered Backboard". Το μπλε χρώμα κυριαρχεί στη παρουσιαζόμενη έκδοση και το συνθετικό του δέρμα εμφανίζει μια ανάγλυφη μορφή παραπέμποντας σε θρυμματισμένο τζάμι που ναι και η θεματική ενότητα του εν λόγω παπουτσιού. Αρκεί να προσέξτε τις εσωτερικές σόλες του ζευγαριού για να μάθετε τις δύο ημερομηνίες και κατ' επέκταση τους αγώνες (απέναντι σε Suns και Nets) στους οποίους ο χοντρός γκρέμισε δύο μπασκέτες κατά τη διάρκεια της καριέρας του στο μαγικό κόσμο του NBA. Can you dig it??