10 Φεβρουαρίου 2017

Air Jordan XI Retro (Space Jam)

Η περασμένη χρονιά ήταν για την Jordan Brand μια συνηθισμένη χρονιά κατά την διάρκεια της οποίας είδαμε να επανακυκλοφορούν δεκάδες ρετρό μοντέλα υψίστης sneaker-ικής σημασίας. Το κερασάκι στη τούρτα των περυσινών επανακυκλοφοριών ήρθε λίγο πριν το τέλος του έτους όπου είχε προγραμματιστεί από καιρό η επανεμφάνιση της μυθικής μαυρόασπρης έκδοσης του ιερού δισκοπότηρου των μπασκετικών παπουτσιών, του περιβόητου Air Jordan XI "Space Jam". Ως γνωστόν, η συγκεκριμένη έκδοση πήρε το παρατσούκλι της από την ομότιτλη ταινία κινουμένων σχεδίων που κυκλοφόρησε το μακρινό 1996 και πρωταγωνιστούσε ο Michael Jordan μαζί με τους θεότρελους Looney Tunes ήρωες, προεξέχοντος βεβαίως βεβαίως του κυρίου Bugs Bunny.
Κατά τη διάρκεια της ταινίας "Διαστημικά Καλάθια" (έτσι μεταφράστηκε στα Ελληνικά) εμφανίστηκαν ορισμένα από τα παπούτσια του G.O.A.T. (Air Jordan IX, X και II), εκείνο όμως που κατάφερε να αποτυπωθεί στις μνήμες όλων ήταν το μαυρόασπρο λουστρινέ XI στο οποίο τελικώς αποδόθηκε το όνομα "Space Jam". Φήμες αναφέρουν πως η ακριβής έκδοση που φόρεσε στη ταινία ο Αέρινος κυκλοφόρησε εκείνη τη χρονιά μονάχα σε 6 αντίτυπα ένα εκ των οποίων πουλήθηκε το 2004 μέσω δημοπρασίας στο eBay έναντι του ιλιγγιώδους ποσού των 11.100 δολαρίων! Είπατε κάτι?? Λόγω της απήχησης που γνώρισε η θρυλική ταινία, η Nike αναγκάστηκε τρόπον τινά (όχι ότι δεν ήθελε κιόλας) να προβεί σε μια ευρύτερη κυκλοφορία του μοντέλου το 2000 όπου κι έγινε ανάρπαστο σχηματίζοντας μάλιστα ουρές έξω από τα καταστήματα. Το πατούμενο ξαναβγήκε στη κυκλοφορία το 2009 και πέρυσι ήταν η δεύτερή του φορά - ή τρίτη αν προτιμάτε - ένεκα των είκοσι χρόνων από τη πρώτη προβολή της ταινίας.
Το ερώτημα τώρα είναι ποια έκδοση δικαιούται τον τίτλο "Space Jam"? Το παπούτσι που φόρεσε ο MJ στη ταινία και θεωρείται το ορίτζιναλ "Space Jam" είχε το "Jumpman Jam" στο υφασμάτινο μέρος της γλώσσας, τα Jumpman λογότυπα αντικριστά και ραμμένο το "23" στη ράχη του κάθε κολάρου, με το τελευταίο να ναι το μοναδικό σημείο στο οποίο διέφερε η κυκλοφορία του 2000 όπου είχε το νούμερο σιδερωμένο άρα και ανυπεράσπιστο απέναντι στο χρόνο. Η έκδοση του 2016 έχει κι αυτή το "Jumpman Jam" και τα αντικριστά Jumpman όμως στο κολάρο βρίσκεται ραμμένο το νούμερο "45" και παραπέμπει στη προσωπική έκδοση (PE) που φόρεσε ο Μιχαλάκης στα πρώτα Playoffs όπου συμμετείχε μετά τη πρώτη του επιστροφή στην ενεργό δράση. Και για να τα περιπλέξω ακόμη περισσότερο τα πράγματα λέγεται πως στο νεότερο "Space Jam" η έκταση που καταλαμβάνει το λουστρίνι στο κέλυφος είναι μεγαλύτερη και προσεγγίζει περισσότερο το παπούτσι που είδαμε στη ταινία. Μπερδευτήκατε?? Μα γιατί??
Προσωπικά είμαι πανευτυχής που διαθέτω στη συλλογή μου την έκδοση του 2000 (κωδ. 136046-041) μαζί με το ορίτζιναλ κουτί τους όπου απεικονίζεται η μουτσούνα του MJ. Δεν κρύβω να ομολογήσω πως έχω μπει αμέτρητες φορές στο πειρασμό να τα "σκοτώσω" αλλά αντικρίζοντας τη κιτρινισμένη του σόλα συγκρατούμαι μιας κι αυτό είναι το μοντέλο με το οποίο ξεκίνησα τη συλλογή μου.
Για περισσότερες τεχνικές πληροφορίες σχετικά με ενδέκατο AJ δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τον ακόλουθο σύνδεσμο http://greeksneakcollector.blogspot.com/2013/03/air-jordan-xi.html