12 Αυγούστου 2013

Η τεχνολογία Pump από τη Reebok

Μία από τις παλαιότερες τεχνολογίες που εφευρέθηκε και ενσωματώθηκε σε μπασκετικά μοντέλα, είναι εκείνη του Pump συστήματος από τη Reebok. Ποιος άλλωστε δε θυμάται τη μικρή πορτοκαλί μπαλίτσα στη γλώσσα των μπασκετικών της Reebok ή ποιος δε θυμάται τον παίχτη των Boston Celtics Dee Brown,  να "φουσκώνει" τα παπούτσια του πριν επιχειρήσει ένα απ' τα καρφώματά του στο διαγωνισμό καρφωμάτων του All Star Game το 1991!
Η τεχνολογία The Pump πρωτοπαρουσιάστηκε κατά τα τέλη της δεκαετίας του '80 με το ομώνυμο μπασκετικό παπούτσι Reebok The Pump. Το Pump που προέρχεται από τα αρχικά Performace Under Maximum Pressure (επιδόσεις κάτω από υψηλή πίεση) αποτέλεσε μια από τις πιο επιτυχημένες πατέντες της τέως Αγγλικής εταιρείας που αδιαμφισβήτητα συνάρπασε το μπασκετικό -και όχι μόνο- κόσμο για αρκετά χρόνια.
Ήταν το πρώτο πλήρως ρυθμιζόμενο παπούτσι το οποίο στο εσωτερικό του είχε ενσωματωθεί ένα είδος μαξιλαριού-επιστραγαλίδας (από το μέσο του πέλματος και περιμετρικά του αστραγάλου) και αποτελούνταν από μικρές κύστες αέρα οι οποίες ρυθμίζονταν από έναν μηχανισμό που βρισκόταν στη γλώσσα του παπουτσιού. Συγκεκριμένα, στη κορυφή της γλώσσας υπήρχε μια μικρή πορτοκαλί μπάλα με το λογότυπο the pump που λειτουργούσε ως μικρή τρομπίτσα που διόγκωνε τις κύστες, ενώ στο πίσω μέρος του παπουτσιού υπήρχε μια βαλβίδα απελευθέρωσης του αέρα αντίστοιχη με εκείνη που υπάρχει στα ελαστικά ποδηλάτου.  Στα μοντέλα που ακολούθησαν αυτή η βαλβίδα μετατράπηκε σε κουμπί που προσαρμόστηκε και αυτό επάνω στη γλώσσα του παπουτσιού.
Η αντλία αέρα της Reebok ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ του Paul Litchfield (product manager) και μιας εταιρείας βιομηχανικού σχεδιασμού, της Design Continum. Αρκετοί πάντως αμφισβήτησαν τι χρησιμότητα της νέας τεχνολογίας χαρακτηρίζοντάς τη ως ένα απλό μαγικό επινόημα (gimmick), κάτι το οποίο o Litchfield  δε φαίνεται να συμμερίζεται σε καμμία περίπτωση.
Το παπούτσι με τη νέα τεχνολογία ήταν αρκετά ακριβό σε σύγκριση με άλλα αθλητικά και αποτέλεσε σύμβολο επιτυχίας και αναγνώρισης ανάμεσα στους μπασκετόφιλους. Βασικοί ανταγωνιστές του τότε μοντέλου ήταν το LA Gear Regulator και το Nike Air Pressure, τα οποία δε κατάφεραν να γνωρίσουν ανάλογη επιτυχία. Ο Dominique Wilkins ήταν ο αθλητής που φόρεσε τo πρωτότυπο Reebok Pump, ενώ ακολούθησαν οι Danny Ainge, Byron Scott και Doc Rivers. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 (1993), η Reebok ενσωμάτωσε το Pump και στο πρώτο μοντέλο της σειράς Shaquille O'Neal, το Shaq Attaq ενώ η τελευταία παρουσία του (Pump) ήταν για το Reebok Answer X του Allen Iverson, το όχι και τόσο μακρινό 2006. Έκτοτε η τεχνολογία Pump κάνει την εμφάνισή της μόνο σε ορισμένα παπούτσια τρεξίματος της εταιρείας καθώς και στις ρετρό εκδόσεις της.