4 Οκτωβρίου 2014

Reebok Pump Omni Lite

Ένα από τα πιο διάσημα μπασκετικά παπούτσια της δεκαετίας του 90 είναι αναμφισβήτητα το Reebok Pump Omni Lite. Το Reebok που έγινε μύθος όταν ο Dee Brown των Boston Celtics στο διαγωνισμό καρφωμάτων του All Star Game της Charlotte το 1991, "φούσκωνε" (Pump It) τα μαύρα του παπούτσια λίγο πριν ξεκινήσει τις προσπάθειές του όπως ακριβώς έκανε και πριν το διάσημο no-look κάρφωμα που έμελλε να του χαρίσει το τρόπαιο του νικητή απέναντι στον Shawn Kemp. Το αξιοπερίεργο με το συγκεκριμένο παπούτσι είναι ότι αν και έγινε διάσημο το 1991, είχε πρωτοκυκλοφορήσει δύο χρόνια νωρίτερα χωρίς όμως να γνωρίζει τότε ανάλογη επιτυχία. Η διαχρονικότητα του Reebok Pump Omni Lite φτάνει μέχρι και τις μέρες μας με την εταιρεία να το έχει επανακυκλοφορήσει πολλές φορές και σε εκατοντάδες κυριολεκτικά χρωματισμούς.
Οι τεχνολογίες που έχουν ενσωματωθεί στο Omni Lite δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με αυτές που έχουν αναπτυχθεί και τοποθετηθεί στα σημερινά μπασκετικά παπούτσια. Είναι κατασκευασμένο εξ' ολοκλήρου από δέρμα με αρκετά επικαλυπτόμενα μέρη οπότε δε γίνεται καν λόγος για ελεύθερη ροή αέρα από και προς αυτό. Η τεχνολογία γύρω από την οποία "οικοδομήθηκε" το μοντέλο είναι το περίφημο "The Pump" με τη πορτοκαλί μπαλίτσα-τρομπίτσα που υπάρχει στη κορυφή της γλώσσας να είναι πράγματι λειτουργική όπως παλιά, ενώ στη μια άκρη της υπάρχει διακριτικά τοποθετημένη και η βαλβίδα απελευθέρωσης του αέρα. Σαν αντικραδασμικό σύστημα έχει χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία Hexalite μόνο στη περιοχή της φτέρνας, με ένα μικρό παράθυρο χαραγμένο στην εξωτερική σόλα να μαρτυρά της ύπαρξη των περίφημων αεροκυψελών. Όπως καταλάβατε κατασκευαστικά τα πράγματα ήταν πολύ απλά εκείνη την περίοδο.
Όσο αφορά το σχεδιαστικό μέρος θα έλεγα πως το Omni Lite αποτελεί "ξεπατικοσούρα" μπασκετικών μοντέλων της αγγλικής εταιρείας που προηγήθηκαν χρονικά απ' αυτό. Σημείο αναφοράς και αυτού του μπασκετικού της Reebok δε θα μπορούσε να ήταν κάτι άλλο παρά η πορτοκαλί μπάλα μπάσκετ που δεσπόζει στη κορυφή της γλώσσας. Τα μικρά λευκά πλαστικά τμήματα εκατέρωθεν των πλευρών του, δίνουν την (ψευδ-)αίσθηση ότι κρύβεται στο παπούτσι το γράμμα "R" που μαρτυρά ακόμη και σε κάποιον που στέκεται μακριά του την αθλητική οικογένεια στην οποία ανήκει. Το heel cap έχει τη κλασική - για τη τότε εποχή - τριγωνική μορφή και καλύπτει μεγάλο μέρος του μοντέλου ενώ πάνω σε αυτό υπάρχουν ραμμένα τα λογότυπα "Hexalite" και το διαχρονικό "Reebok The Pump". Σε αυτά προσθέστε το λευκό δέρμα που υπάρχει περιμετρικά της κορυφής του κολάρου και τη λευκή σόλα με τις έντονες πινελιές από πορτοκαλί χρώμα και έχετε ίσως το διαχρονικότερο μπασκετικό παπούτσι της Reebok. Οκ ίσως να τα παραλέω!!!
Κάπου εδώ θεωρώ σκόπιμο να αναφερθώ σε μια πληροφορία που εντόπισα έπειτα από ένα γρήγορο σερφάρισμά μου στο διαδίκτυο και ενδέχεται να περιέχει κάποια δόση αλήθειας. Σε αυτή αναφέρεται πως το παπούτσι που φόρεσε ο Dee Brown το 1991 δεν ήταν τελικά το Reebok Pump Omni Lite αλλά μια προηγούμενη έκδοσή του, το Reebok Pump Omni Zone 2. Το ασπρόμαυρο Reebok Pump Omni Zone 2 είναι εκείνο που εμφανίστηκε στο διαγωνισμό και θεωρείται ως η "hi-top" εκδοχή του Omni Lite με μοναδική ουσιαστική διαφορά τους να είναι η χρησιμοποίηση mesh υλικού σε μικρό μέρος του "σώματος" του Zone αλλά και περιμετρικά του κολάρου του. Σε αυτό έχει αναφερθεί και ο υπεύθυνος σχεδιασμού της Pump σειράς, Paul Litchfield οπότε ενδέχεται να είναι αυτή η πραγματικότητα. Πάντως όπως και να χει τελικά, το Reebok Pump Omni Lite "καταχωρήθηκε" στην ιστορία ως το παπούτσι που φόρεσε το νούμερο "7" των Boston Celtics. Είναι σίγουρα το πιο αναγνωρίσιμο Pump και ίσως το διαχρονικότερο μπασκετικό της Reebok που καταφέρνει να πραγματοποιεί πωλήσεις ακόμη και 23 χρόνια μετά τη πρώτη κυκλοφορία του. Προστέθηκε πρόσφατα στη συλλογή μου στο κλασικό μαύρο χρωματισμό του και πολύ προσιτή τιμή απ' αυτή που κυκλοφορεί τώρα. Pump up and air out......