8 Ιουνίου 2017

Nike Kyrie 2 (Light Bone)

Η περυσινή αγωνιστική σεζόν του NBA ολοκληρώθηκε με τον ιδανικότερο τρόπο για τους Cleveland Cavaliers αλλά και για τον αειθαλή Uncle Drew, κατά κόσμον Kyrie Irving! Με δικό του τρίποντο άλλωστε ολοκληρώθηκε η μυθικότερη και μοναδική ανατροπή στην ιστορία των Τελικών απέναντι σε μια ομάδα που κατέρριψε πολλά ρεκόρ στη κανονική περίοδο. Όσον αφορά τα δικά μας τώρα ο Irving φόρεσε σχεδόν απ' τον πρώτο αγώνα της σεζόν μέχρι και το Game 7 το δεύτερο μοντέλο της signature σειράς που δημιούργησε για χάρη του η Nike. Για το σχεδιασμό του Kyrie 2 ανέλαβε και πάλι δράση ο επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού της Nike Basketball, o μετρ που ακούει στο όνομα Leo Chang και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το Κινέζο Σαλονικιό που αγωνιζόταν στο Survivor (έπρεπε να το πω δεν άντεχα άλλο). Το επίσημο ανακοινωθέν της κυκλοφορίας του δεύτερου μοντέλου της 20ης signature σειράς στην ιστορία της Nike εξεδόθη στις αρχές Δεκέμβρη του 2015 και λίγες μέρες αργότερα βρέθηκε να πατάει για πρώτη φορά σε αγωνιστικό παρκέ του NBA μέσω του ταχυδακτυλουργού γκαρντ των Cavs.
Από κατασκευαστικής σκοπιάς το Nike Kyrie 2 έχει λίγο πολύ εξοπλιστεί με τις τεχνολογίες και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν από το μοντέλο που άνοιξε την αυλαία της εν λόγω σειράς. Πρόκειται για ένα μετρίου αναστήματος μπασκετικό το πάνω μέρος του οποίου συνδυάζει δύο ειδών υλικά. Περίπου απ' το μέσο και προς τα πίσω αξιοποιείται "αφράτο" και φιλικότατο mesh ενώ για τη δόμηση του εναπομείναντος τμήματος επιστρατεύθηκε textile mesh σαν αυτό που διέθετε και το Kobe X. Για επιπρόσθετο lockdown έχουμε τη χρήση ενός εγκάρσιου στραπ που ξεκινάει απ' την εξωτερική πλευρά και καταλήγει στην εσωτερική στο ύψος περίπου του αστραγάλου. Εν συνεχεία έχουμε μια παχιά ενδιάμεση σόλα από phylon υλικό που περιμετρικά παρουσιάζει μια ελαφρά κυρτότητα ενώ μόνο στο πίσω μέρος βρίσκεται καλά "κρυμμένος" ένας ορθογώνιος Zoom Air θύλακας. Η κατασκευή ολοκληρώνεται από μια επίσης καμπυλοειδή εξωτερική σόλα που χει πολυκατευθυνόμενη χάραξη καθώς πρωταρχικός σκοπός του Kyrie 2 είναι να παρέχει στον χρήστη τους τη καλύτερη δυνατή πρόσφυση με περίσσια ευκολία στην εναλλαγή κατευθύνσεων εκμεταλλευόμενος κυριολεκτικά κάθε σημείο του παπουτσιού.
Σα σχέδιο το Nike Kyrie 2 δε θυμίζει σε τίποτα το αξιομνημόνευτο και αξιόλογο πρώτο εγχείρημα της μόλις δύο ετών σειράς. Ο Chang επέλεξε να ξεκινήσει κυριολεκτικά από το μηδέν ώστε το νεότερο Kyrie να χει τη δική του ταυτότητα σα μπασκετικό αν και σε πολλούς θυμίζει έντονα το παμπάλαιο KD IV. Οι πρώτες εκδόσεις που κυκλοφόρησε το Kyrie 2 βασίζονταν στη διχρωμία του κελύφους ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου το στραπ "έκανε του κεφαλιού του" και δεν υπάκουγε στη χρωματική παλέτα που επέβαλε η εκάστοτε έκδοση. Το λογότυπο του Irving δεσπόζει στη κορυφή της γλώσσας ενώ ένα ακόμη μεγαλύτερο logo βρίσκεται χαραγμένο στην εξωτερική του σόλα. Από κει και πέρα έχουμε την επανεμφάνιση των σχεδιαστικών λεπτομερειών που υπήρχαν στο πρώτο Kyrie με πρώτο και καλύτερο - κι εμφανέστερο - όλων τη δίεση μαζί με το νούμερο 2. Αν περιεργαστείτε λίγο παραπάνω το παπούτσι θα βρείτε κάτω από το δεξί στραπ ένα στρογγυλό τύπωμα που περιέχει το όνομα της μητέρας του μαζί με τις ημερομηνίες γέννησης και θανάτου της ενώ στο αντίστοιχο μέρος του αριστερού στραπ βρίσκεται το μότο και τατουάζ του παίχτη "H+H" (Hungry & Humble). Τέλος τα περίφημα swoosh εμφανίζονται μονάχα δύο φορές και σε μέρη όχι και τόσο ασυνήθιστα για την Nike αν κρίνουμε από το πρόσφατο παρελθόν της εταιρείας σε θέματα σχεδιασμού των νεότερων μπασκετικών της παπουτσιών.
Όπως ειπώθηκε νωρίτερα, το Δεκέμβριο του '15 έγιναν τα επίσημα αποκαλυπτήρια του Nike Kyrie 2 χωρίς τη πραγματοποίηση κάποιας φαντασμαγορικής εκδήλωσης αλλά μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της εταιρείας. Ένα πύρινο κόκκινο μαζί με μαύρο χρώμα ήταν ο πρώτος συνδυασμός με τον οποίο "ντύθηκε" το μοντέλο και το παρατσούκλι που το αποδόθηκε ("Inferno") του ταίριαζε γάντι. Εκείνη όμως η έκδοση που έκανε πραγματική θραύση ήταν η "Kyrie Effect" όπου στο πίσω τμήμα του κελύφους αλλά και το στραπ απεικονίζεται η Όπερα του Σίδνεϊ μέσω μιας ιδιαίτερης τεχνοτροπίας που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της Σκωτσέζας εικονογράφου Lola Dupre. Έκτοτε χάθηκε το μέτρημα με τις κυκλοφορίες νεότερων χρωματικών συνδυασμών του Kyrie 2 αφού χωρίς υπερβολή σχεδόν κάθε βδομάδα είχαμε κι από μια νέα εκδοχή του μοντέλου. Αν και αντιστάθηκα σθεναρά είναι αλήθεια, τελικά υπέκυψα στη καλοκαιρινή έκδοση του μοντέλου που αποτελούσε μέλος της οικογένειας "Summer Pack" που παρουσίασε η Nike τον περασμένο Αύγουστο. Στο "Light Bone" Kyrie 2 πρωταγωνιστής είναι το κρεμ χρώμα που καλύπτει σχεδόν κάθε πτυχή του κελύφους κι ακολουθεί το λευκό χρώμα για την ενδιάμεση σόλα και ανοιχτό καφέ για την εξωτερική σόλα ενώ έχει επιλεγεί ένα έντονο κόκκινο ώστε να τονίζονται κάποιες μικρολεπτομέρειες της σιλουέτας τους. Ο Leo Chang είναι η αλήθεια πως κατάφερε να φτιάξει ένα εντελώς καινούργιο παπούτσι που μπορεί τεχνολογικά να μη φέρει κάποια νεότερη τεχνολογική καινοτομία της Nike ωστόσο εμφανισιακά είναι αισθητά αναβαθμισμένο έχοντας το δικό του ξεχωριστό τύπο.