17 Μαΐου 2017

20 ξεχασμένες signature μπασκετικές σειρές (1ο μέρος)

Κάθε αθλητική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο κλάδο των μπασκετικών υποδημάτων και επιθυμεί να κατέχει έστω ένα μικρό μεν αλλά αξιοσέβαστο δε μερίδιο στην συγκεκριμένη αγορά οφείλει να έχει στο ενεργητικό της τουλάχιστον μία αξιοπρεπή signature σειρά. Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε μια έξαρση στη "γέννηση" νέων signature σειρών από τις παραδοσιακές εταιρείες του κλάδου Nike, Adidas αλλά και από νεότερες όπως η Under Armour, Anta, PEAK και Li-Ning. Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στο να καταφέρει μια σειρά να εδραιωθεί στις συνειδήσεις των υποψήφιων αγοραστών και να έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Πρωτίστως το σχέδιο του παπουτσιού κι ακολούθως η αρχική τιμής πώλησης αλλά και ο αθλητής που εκπροσωπείται είναι οι κυριότεροι παράγοντες που κρίνουν εν πολλοίς την επιτυχία μιας σειράς.
Όσου ασχολούνται με το εν λόγω άθλημα γνωρίζουν λίγο πολύ τις πιο πρόσφατες και λαοπρόβλητες signature σειρές της αγοράς ενώ οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ή και οι λίγο πιο "ψαγμένοι" γνωρίζουν 3-4 παραπάνω. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό δεν κυλούν όλα ρόδινα για τις εταιρείες γι' αυτό και στη συγκεκριμένη ανάρτηση θα ασχοληθούμε με τις σειρές που δε μπόρεσαν να παραμείνουν για πολύ καιρό στη ζωή αν και κατάφεραν να αφήσουν κι αυτές το στίγμα τους. Αυτές οι ξεχασμένες σειρές αποτελούν για μερικούς μια όμορφη αλλά πολύ μακρινή ανάμνηση ενώ γι' άλλους ίσως και να είναι παντελώς άγνωστες και πολύ "ξένες" με βάση τις νέες σχεδιαστικές τάσεις του κλάδου.
Συνολικά θα αναφερθούμε σε 20 σειρές μερικές εκ των οποίων έρχονται απευθείας από τα 90s ενώ οι υπόλοιπες είναι πιο σύγχρονες αφού "γεννήθηκαν" στη νέα χιλιετία. Για πάμε λοιπόν κλασικά με την πρώτη 10άδα μας!

Adidas - Gilbert Arenas
Απ' τη συγκεκριμένη λίστα αυτή είναι η σειρά που είχε το θετικότερο και πιο ελπιδοφόρο ξεκίνημα αλλά δυστυχώς ο "Agent Zero" τα έκανε θάλασσα αγωνιστικά. Το Gil Zero κυκλοφόρησε το 2006 κάνοντας πάταγο και καπάκι την επόμενη χρονιά η Adidas εμφανίστηκε το Gil Zero 2 ή αλλιώς (Ts Lightning). Το πρώτο Gil Zero διέθετε τη τεχνολογία ForMotion με τα pods και παρά το γεγονός πως θύμιζε "φτωχό συγγενή" του T-Mac VI κατάφερε να το ξεπεράσει σε φήμη.

And1 - Kevin Garnett
Ο μοναδικός στην ιστορία μπασκετμπολίστας που απέκτησε τέσσερις signature σειρές από τέσσερις διαφορετικές αθλητικές εταιρείες (Nike, And1, Adidas, Anta) δεν είναι άλλος από τον "Big Ticket". Οι περισσότεροι μπορεί να τον θυμόμαστε να οργιάζει φορώντας είτε Nike είτε Adidas όμως η σειρά που αναπολώ περισσότερο είναι εκείνη της And1. Τα KG1 και KG2 είναι ότι πρόλαβε να κάνει για εκείνον η And1 πριν ξελογιαστεί από τον πακτωλό χρημάτων που του πρόσφερε η Adidas.

Converse - Elton Brand
Η Converse, η άλλοτε κραταιά δύναμη στο χώρο των μπασκετικών υποδημάτων, σε μια προσπάθεια επανάκαμψης στην ενεργό δράση αποφάσισε να "ιδρύσει" μια δεύτερη signature σειρά μετά από κείνη του Wade. Διάλεξε να φτιάξει μια σειρά για τον Elton Brand ο οποίο στην πρώτη σεζόν με τη φανέλα των Sixers θα φορούσε τα EB1. Παρά τις απογοητευτικές πωλήσεις ακολούθησε το 2009 και το EB2 που χε ανάλογη πορεία κάτι που αναπόφευκτα οδήγησε και στον πρόωρο τερματισμό της σειράς.

DaDa - Latrell Sprewell
Ο ταλαντούχος αλλά τρομερά οξύθυμος Sprewell απέκτησε το 2004 το πρώτο και μοναδικό signature παπούτσι του από την Damani Dada. Μπορεί ο Spree κατά τη διάρκεια της καριέρας του φόρεσε παπούτσια των Converse, Nike και And1 όμως η μικρή Dada φάνηκε πιο γενναία και "βάφτισε" ένα μοντέλο της σε "Sprewell Rims" αν και το επίσημο όνομά του ήταν το "Supreme Spinners". Σύμφωνα με την εταιρεία της πήρε ένα χρόνο μέχρι να σχεδιάσει το παπούτσι που έφερε άκουσον άκουσον μια ζάντα που περιστρεφόταν ανενόχλητη.

DaDa - Chris Webber
Ο Chris Webber θεωρείται κι όχι άδικα ένας από τους κορυφαίους PF της περασμένης δεκαετίας και οι περισσότεροι από μας τον θυμούνται να φορά τα Nike Air Max Sensation. Όταν όμως μεταπήδησε στην άγνωστη τότε εταιρεία DaDa φόρεσε τα C-Dubbz με τη μεταλλιζέ ασημί έκδοση να παραμένει μέχρι σήμερα αξέχαστη. Βέβαια το C4 ήταν κι επισήμως το πρώτο signature μπασκετικό μπασκετικό που σχεδίασε η DaDa αποκλειστικά και μόνο για τον πρώην άσσο των Sacramento Kings.

Fila - Chris Webber
Κι όμως είναι αλήθεια! Ο C-Webb πριν καταλήξει να φοράει παπούτσια της DaDa έκανε ένα σύντομο "αγροτικό" φορώντας πατούμενα της Fila. Η άλλοτε ιταλική φίρμα έσπευσε το 1998 να αποσπάσει την υπογραφή του ηγέτη των Kings και σχεδόν ακαριαία τον προμήθευσε με το πρώτο signature μοντέλο της καριέρας του. Ο γάμος δεν έμελλε να διαρκέσει πολύ αφού έληξε πιο γρήγορα κι από εκείνον του Γκλέτσου!

Nautica Competition - Glen Rice
Ω ναι, καλά διαβάσατε! O Glen Rice λίγο καιρό μετά την ανάδειξή ως MVP του All Star Game το 1997 εξαργύρωνε την επιτυχία του υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο με την Nautica Competition, ένα άτυπο "παρακλάδι" της Nautica. Η εταιρεία αποφάσισε να εισέλθει στην απαιτητική αγορά των μπασκετικών υποδημάτων σχεδιάζοντας ένα μοντέλο στα χρώματα της τότε ομάδας του παίχτη, τους Charlotte Hornets και μάλιστα το παρουσίασε σε τρεις χρωματισμούς και με ραμμένο το "41" κάτω από το heel patch.

PEAK - Jason Kidd
Κι όμως ο κορυφαίος ίσως πόιντ γκαρντ της περασμένης δεκαετίας στα τελευταία του ένσημα στο NBA συνεργάστηκε με την κινεζική PEAK. Μπορεί κατά τη διάρκεια της ένδοξης καριέρας του να φόρεσε μυθικά μοντέλα της Nike (Zoom Flight 2K3Zoom BB) παρ' όλα αυτά η PEAK ήταν αυτή που του προσέφερε τη πρώτη του επίσημη signature σειρά παπουτσιών. Έστω και στα τελευταία του πρόλαβε να κυκλοφορήσει τέσσερα μοντέλα ενώ φορώντας τα PEAK Kidd III κέρδισε το πρώτο και μοναδικό δαχτυλίδι πρωταθλητή.

Reebok - Glenn Robinson
Όταν ο τεράστιος Shaq ολοκλήρωσε τη συνεργασία του με τη Reebok, η τότε αγγλική εταιρεία βγήκε στη γύρα ψάχνοντας για έναν αξιόλογο αντικαταστάτη του και τελικά επέλεξε να επενδύσει σ' έναν νεαρό και φέρελπι σταρ, τον Glenn Robinson. Ο "Big Dog" των Milwaukee Bucks πρόλαβε να παίξει στο υψηλότατο επίπεδο του NBA μόνο για 11 χρόνια λόγω χρόνιων προβλημάτων με τα γόνατά του, παρ' όλα αυτά όμως κατάφερε να κυκλοφορήσει ένα signature παπούτσι, το Reebok The Rail.

Starbury - Stephon Marbury
Το 2006 o Στεφανάκος ο Μάρμπερι πήρε την απόφαση να ιδρύσει τη δική του αθλητική εταιρεία και μέσω αυτής αποκτήσει επιτέλους τη προσωπική του σειρά. Εκείνη κιόλας τη χρονιά παρουσιάστηκε το Starbury 1 με το κόστος απόκτησής του να είναι λίγο κάτω από τα 15 δολάρια. Τα ποικίλα κι ως επί των πλείστον αρνητικά σχόλια δε πτόησαν τον τότε γκαρντ των Knicks κι έτσι κυκλοφόρησε και το sequel πριν η εταιρεία παύσει μια και καλή το 2009.