10 Φεβρουαρίου 2013

Nike Zoom Flight 2K3

Αν και μοντέλο του 2003, γεγονός που το μαρτυρά άλλωστε και το χαρακτηριστικό 2K3 στη κωδική ονομασία του, προσωπικά το θεωρώ ως ένα από τα διαχρονικότερα και πιο φουτουριστικά μοντέλα που χει δημιουργήσει η Nike μέχρι σήμερα. Κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2003 και φορέθηκε από τα μεγαλύτερα ονόματα του NBA όπως οι Tony Parker, Jason Kidd, Scottie Pippen αλλά και από τον Kobe Bryant που βρισκόταν μόλις στο πρώτο χρόνο του νέου συμβολαίου του με την αμερικάνικη εταιρεία. Επίσης, τη προτίμησή του στο Nike Zoom Flight 2K3 έδειξε και ο rookie τότε παίχτης των Cleveland Cavaliers, LeBron James, ο οποίος τα φόρεσε όχι μόνο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών αγώνων προετοιμασίας της ομάδας του αλλά και κατά τη περίοδο που ήταν το εξέχων μέλος των "Irish".
Βασικότερο συστατικό για την κατασκευή του μεγαλυτέρου μέρους του παπουτσιού είναι το κάπως ιδιαίτερο θερμο-πλαστικό κέλυφος με τις εκατοντάδες μικρές οπές στο σώμα του, που "συνδέεται" ανάλογα με την έκδοση με συνθετικό δέρμα ή nubuck. Το πλαστικό κέλυφος είναι αρκετά δύσκαμπτο αλλά δε θυμίζει σε κάτι το γνωστό foamposite υλικό αν και εξυπηρετεί τον ίδιο ακριβώς σκοπό, την τέλεια εφαρμογή πάνω στο πόδι του εκάστοτε αθλητή. Την κάπως άκαμπτη συμπεριφορά του, τη διακρίνει κάποιος από τα πρώτα κιόλας βήματα, όμως με το καιρό το κέλυφος προσαρμόζεται στις ανάγκες του παίχτη. Φυσικά η χρήση του διάτρητου πλαισίου προσφέρει εξαιρετική αναπνευσιμότητα στο πόδι αν και το δύσκαμπτο υλικό "χτυπάει" αρκετά στο ύψος του κολάρου. Για αντικραδασμικό σύστημα υπάρχει ένας μεγάλος θύλακας Zoom Air που ξεκινά από τη φτέρνα και φτάνει έως μπροστά και "φιλοξενείται" μέσα σε μια σόλα που έχει μια ιδιαίτερη και εντελώς ασυνήθιστη χάραξη. Η σόλα έχει χωριστεί ακριβώς στη μέση με δύο είδους χαράξεις, μια συνηθισμένη στο μπροστινό μέρος και μια όπου έχει εκατοντάδες μικρά στρογγυλεμένα "δοντάκια" στο πίσω τμήμα της.
Σχεδιαστικά το φουτουριστικό αυτό μπασκετικό είναι εντυπωσιακά απλοϊκό όσο περίεργο κι αν σας ακούγεται. . Για μένα που είμαι λάτρης των απλών αλλά και αεροδυναμικών γραμμών, το Nike Zoom Flight 2K3 αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα μπασκετικά παπούτσια της αρκετά μεγάλη είναι η αλήθεια συλλογής μου. Χωρίς πολλά και περιττά "μπιχλιμπίδια" να διακοσμούν το παρουσιαστικό του και με την παρουσία του swoosh να είναι διακριτικότατη έως απαρατήρητη καθώς το εντοπίζουμε μόνο στην εξωτερική σόλα και στο toe-cap του. Επίσης διακριτική παρουσία στο Flight 2K3 έχει και το σήμα Alpha Project (τα πέντε μικρά κυκλάκια σε σειρά) σε φτέρνα και στη κορυφή της γλώσσας. Στη βάση της καμπυλοειδής φτέρνας του μπορούμε να διακρίνουμε το "Flight" σήμα που μας ενημερώσει ότι πρόκειται για μέλος συγκεκριμένης οικογένειας μπασκετικών της Nike. Πολύ όμορφη η ιδέα της "αποκάλυψης" μικρού μέρους του Zoom Air θύλακα στην εξωτερική πλευρά της φτέρνας, κάτι αρκετά πρωτοποριακό για εκείνη την εποχή. Πόσο πιο απλό πια??
Το Nike Zoom Flight 2K3 πρωτοπαρουσιάστηκε όπως ανέφερα το 2003 και μόνο σε δύο χρωματικούς συνδυασμούς, τον ερυθρόλευκο για χάρη του Jason Kidd των New Jersey Netw και τον κατάμαυρο για χάρη του Tony Parker των San Antonio Spurs, των βασικότερων δηλαδή νόμιμων "κατόχων" του συγκεκριμένου μοντέλου που βρέθηκαν εξάλλου κι αντίπαλοι στους τελικούς εκείνης της σεζόν. Ακολούθησαν κι άλλοι χρωματισμοί του με ορισμένους εξ' αυτών να είναι αναπάντεχα όμορφοι και ξεχωριστοί όπως ο άσπρο-κίτρινος για τον Kobe Bryant κι ο χρυσαφί-πράσινος για τον Βασιλιά. Όπως θα διαπιστώσατε εγώ κλασικά προτίμησα τη κατάμαυρη έκδοση που έχει πιο καθαρές γραμμές κι έναν αεροδυναμικό χαρακτήρα δίνοντας την αίσθηση της ταχύτητας. Εύχομαι η Nike κάποια στιγμή να αποφασίσει την επανακυκλοφορία του όπως έκανε άλλωστε και με ένα άλλο μοντέλο εκείνης περίπου της περιόδου (Nike Zoom Hyperflight) και μακάρι να το δούμε είτε στις og εκδόσεις του είτε σε άλλους νεότερους χρωματισμούς!