5 Φεβρουαρίου 2013

Adidas T-Mac VI (Away Colourway)

Η αγωνιστική περίοδος 2006-2007 θα ταν η τρίτη σεζόν του McGrady όντας μέλος των Houston Rockets και όλοι στη πόλη του Τέξας ήλπιζαν πως η ομάδα θα επανεμφανιζόταν στα Playoffs μετά από απουσία ενός έτους. Το "It Takes 5IVE" ήταν το μότο στο οποίο στηρίχθηκε εκείνη τη χρονιά η διαφημιστική καμπάνια της Adidas στην οποία συμμετείχαν όλα τα "βαριά ονόματα" της εταιρείας (Chauncey Billups, Tim Duncan, Kevin Garnett, Gilbert Arenas), με το καθένα τους φυσικά να έχει και το δικό του signature παπούτσι. Για τον ΜcGrady αυτό θα ήταν το έκτο μοντέλο που σχεδίαζε αποκλειστικά γι' αυτόν η γερμανική εταιρεία αποτελώντας παράλληλα το κύκνειο άσμα της σειράς αφού οι ιθύνοντες επέλεξαν να "καταργήσουν" όλες τους τις signature σειρές και να κινηθούν σε PEs εκδόσεις κάτι που αποδείχτηκε μέγα λάθος. Το T-Mac VI επαναφέρει τη σειρά σε πιο κλασικές και πατροπαράδοτες γραμμές χωρίς να γίνεται χρήση κάποιου περίτεχνου HUG-System ή επικαλυπτόμενων στραπ που διέθεταν οι προκάτοχοί του. Πηγή έμπνευσης για το σχεδιασμό του έκτου T-Mac αποτέλεσε ο τρόπος παιχνιδιού του άλλοτε πρώτου σκόρερ στο NBA αλλά και η δημιουργικότητα του εντός παρκέ.
Το Adidas T-Mac VI είναι μια συμπαγέστατη κατασκευή που θυμίζει μπασκετικό που έρχεται απευθείας από τα  90s. Το κέλυφος του αξιοποιεί τριών ειδών συνθετικό δέρμα τα οποία ενώνονται με περίτεχνο τρόπο δημιουργώντας μια φουτουριστική κατασκευή που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί. Στιλπνό δέρμα αποτελεί το πρώτο επίπεδο πάνω στο οποίο έχει ραφτεί μια ακανόνιστη φαινομενικά σαγρέ nubuck επιφάνεια δέρματος που εκπέμπει κάτι πολύ premium ενώ το γνωστό μας λουστρίνι καλύπτει σχεδόν το 85% της περιφέρειας του κελύφους. Για πρώτη φορά σε μπασκετικό της Adidas γίνεται χρήση της τεχνολογίας ForMotion που χει ως βασικότερο μέλημά της τη γρήγορη ανταπόκριση του παπουτσιού στις απότομες εναλλαγές κατεύθυνσης του αθλητή. Γι' αυτό το λόγο στην εσωτερική μεριά της ενδιάμεσης EVA σόλας έχουν τοποθετηθεί πέντε ανεξάρτητοι κύλινδροι (pods) από το ίδιο υλικό ενώ το υπολειπόμενο μέρος της σόλας έχει συνηθισμένη μορφή. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η εξωτερική σόλα "φιλοξενεί" δύο ανεξάρτητα είδη χάραξης τα οποία όμως συνεργάζονται με υποδειγματικό τρόπο.
Η εμφάνιση του Adidas T-Mac VI είναι αρκετά φουτουριστική αλλά δε θα πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως πρόκειται για ένα παπούτσι που κυκλοφόρησε κατά τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας. Στο άνωθεν μέρος δεν είναι ξεκάθαρο στο τι θέλαν να επιτύχουν οι σχεδιαστές του παρ' όλα αυτά η σαγρέ nubuck επιφάνεια στη μαύρη έκδοση προσθέτει κάτι το άγριο στο παρουσιαστικό του. Το λογότυπο του αθλητή εμφανίζεται συνολικά έξι φορές, από τρεις φορές σε κάθε παπούτσι και συγκεκριμένα στο toe cap, στο "μυτάκι" της εξωτερικής σόλας και στην εξωτερική πλευρά λίγο πιο κάτω από τον αστράγαλο έχοντας μάλιστα τη μορφή κοσμήματος. Οι κλασικές Three Stripes έχουν χαραχτεί ακριβώς στο μέσο της εξωτερικής πλευράς του κελύφους ενώ στο ίδιο σημείο αλλά στη αντίθετη ακριβώς πλευρά έχει ραφτεί η υπογραφή του. Το παρατσούκλι "T-Mac" έχει διακριτική παρουσία ενώ το νούμερο της φανέλας του παίχτη εντοπίζεται στο μέσο της γλώσσας αλλά και στην εξωτερική σόλα όπου υπάρχει μια τομή με τη μορφή ενός μεγάλου "άσου".
Το Adidas T-Mac VI όπως είπαμε προοριζόταν αποκλειστικά για τον υπερηχητικό McGrady για την αγωνιστική σεζόν 2006-2007. Το έκτο πατούμενο της σειράς παρουσιάστηκε ως είθισται για εκείνη την εποχή μόνο σε δύο χρωματισμούς, έναν ασπρόμαυρο για τους εντός έδρας αγώνες της ομάδας κι έναν "ροσονέρο" χρωματισμό για τους αγώνες εκτός Toyota Center. Αν και το "Home" μοντέλο είναι "χτυπητό" στο μάτι ακόμη και από πολύ μακριά εντούτοις το "Away" δείχνει πολύ πιο εντυπωσιακό και πιο premium. Αργότερα ακολούθησαν και άλλες εκδόσεις όπως η "All Star" κι εκείνη που χε τα τα δολάρια τυπωμένα στο κέλυφος του παπουτσιού αν και παραήταν κιτς. Ίσως με αυτό το T-Mac να ξεπεράστηκε έστω και οριακά η εμπορική αποτυχία του τέταρτου και πέμπτου μοντέλου της σειράς όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να σωθεί η εν λόγω σειρά. Κάτι η κακοτυχία που γνώρισε ο παίχτης με τους συνεχείς τραυματισμούς έχοντας σα συνέπεια την κατακόρυφη πτώση της αγωνιστικής του απόδοσής, κάτι η απόφαση των Γερμανών να πάνε σε team model μπασκετικά οδήγησαν στον πρόωρο τερματισμό της σειράς παρά το γεγονός πως υπήρχαν σχέδια για έντεκα μοντέλα με το όνομα του παίχτη.