22 Μαΐου 2017

Nike Kobe XI EM (Mambacurial)

Το δημοφιλέστερο κατά πολλούς άθλημα στον πλανήτη Γη είναι το ποδόσφαιρο κι αυτό άθελά του έχει καταφέρει να σαγηνέψει αρκετές φορές αθλητές θρύλους που καταπιάνονται επιτυχώς με άλλα εντελώς διαφορετικά σπορ. Ένα απ' τα εκατοντάδες αλλόθρησκα "θύματα" του ποδοσφαίρου είναι και ο πάλαι ποτέ σούπερσταρ του NBA και θρύλος των Los Angeles Lakers, ο συνταξιούχος πλέον Kobe Bryant. Η αγάπη του Kobe για τη στρογγυλή θεά (του ποδοσφαίρου) είναι δεδομένη και ξεκινάει από τότε που ήταν ακόμη παιδί και βρισκόταν στην Ιταλία.
Σ' αυτό το "κόλλημα" του Black Mamba οφείλεται άλλωστε και η αλλαγή πλεύσης της Nike στο τρόπο σχεδιασμού των μπασκετικών της υποδημάτων από το 2000 και μετά. Ως εκ τούτου όλα σχεδόν τα swoosh μοντέλα της signature σειράς του παίχτη διαθέτουν ποδοσφαιρικά γονίδια εξού και το low-cut παρουσιαστικό τους που τα "αναγκάζει" να μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Γι' αυτό το λόγο και η Nike σκέφτηκε το 2013 να εμφανίσει μια ποδοσφαιρική βερσιόν του Nike Kobe 8 που "αντέγραφε" τα κύρια σχεδιαστικά γονίδια του περιβόητου Nike Mercurial Vapor IX. Στο εν λόγω πατούμενο αποδόθηκε η κωδική ονομασία Mambacurial και έκτοτε έχουν "ντυθεί" με ποδοσφαιρικά ρούχα τρία μοντέλα της σειράς με το τελευταίο να ναι το περυσινό Kobe XI.
Για το τρίτο Mambacurial επιλέχθηκε τούτη τη φορά η φτωχότερη έκδοση του πιο πρόσφατου Kobe εν αντιθέσει με ότι συνέβη τις προηγούμενες δύο. Έχουμε λοιπόν τη σιλουέτα του ενδέκατου Kobe μόνο που αντί για κέλυφος από Flyknit έχει χρησιμοποιηθεί engineered mesh παρουσία φυσικά νημάτων Flywire και με κάμποσες επιστρώσεις από fuse για επιπρόσθετη ενίσχυση αλλά και για προστασία έναντι των φθορών. Σημαντική έκπτωση έχει γίνει στη κατασκευή της αποσπώμενης ενδιάμεσης σόλας που ναι εξ' ολοκλήρου από Lunarlon υλικό και χωρίς κανένα αεροθάλαμο. Στα της σιλουέτας τώρα το νεότερο Mambacurial θυμίζει όντως Mambacurial τόσο από απόψεως επιλογής χρωμάτων όσο και από σχεδιαστική προσέγγιση, δύο τομείς στους οποίους παρέκκλινε της πορείας του η δεύτερη έκδοση (Kobe X Elite). Το toe cap του είναι "ποτισμένο" με έντονο ροζ χρώμα το οποίο προοδευτικά και καθώς κινούμαστε προς τη φτέρνα "σκοτεινιάζει" και μετατρέπεται σε σκούρο τζοκερίσιο μωβ. Το swoosh βρίσκεται στη γνώριμή του θέση και χει βαφτεί με ένα τροπικό πράσινο χρώμα ενώ απ' την εσωτερική πλευρά κυριαρχεί το τεράστιο λευκό "NIKE" που ναι και το σήμα κατατεθέν του διάσημου ποδοσφαιρικού Mercurial cleat. Τέλος, έχουμε μια ημιδιάφανη εξωτερική σόλα στην απόχρωση του προαναφερθέντος πράσινου swoosh μια εξαιρετικά ασυνήθιστη επιλογή για τα γούστα μου αν και ομολογουμένως το κάνει μοναδικό!
Το Nike Kobe XI EM Mambacurial μπορεί να μη προλάβαμε να το δούμε στα πόδια του μυθικού άσου των Λιμνανθρώπων αυτό όμως δε σήμαινε πως ήταν απαγορευμένο πατούμενο για τους υπόλοιπους παίχτες που συνεργάζονται με τη Nike. Απ' όσο γνωρίζω ο μοναδικός που τόλμησε να φορέσει το τρίτο κατά σειρά Mambacurial ήταν ο John Wall των Washington Wizards παρά το γεγονός πως δεν ταίριαζε με τα χρώματα της ομάδας του.