1 Ιουλίου 2017

Nike LeBron Soldier 10 (Triple Black)

Ποιος να το πίστευε πριν από μερικά χρόνια ότι θα φτάναμε σε μια εποχή όπου κάποιοι από τους καλύτερους μπασκετμπολίστες της υφηλίου θα διέθεταν δύο signature σειρές παπουτσιών οι οποίες θα και εξελίσσονταν σχεδόν ταυτόχρονα. Απ' αυτό τον σύγχρονο κανόνα δε γινόταν να εξαιρείται ο κορυφαίος εν ενεργεία μπασκετμπολίστας της τελευταίας δεκαετίας κι ένας εκ των κορυφαίων όλων των εποχών, ο "King" LeBron James. Το πολύπειρο μάρκετινγκ την Nike διέκρινε εγκαίρως τη συγκεκριμένη "ανάγκη" και από την τέταρτη κιόλας χρονιά του LBJ στο NBA ίδρυσε τη οικονομικά προσιτότερη σειρά Soldier. Η σειρά μπορεί να μη προβάλλεται τόσο όσο κι η επίσημη signature σειρά του LeBron ωστόσο ο παίχτης την έχει τιμήσει δεόντως ακόμη και κατά τη διάρκεια των Τελικών NBA όπου έχει μετάσχει. Στους περσινούς Τελικούς εμφανίστηκε το Nike LeBron Soldier 10 που έφερε γούρι στο Βασιλιά καθώς το ντεμπούτο τους σχεδόν ταυτίστηκε χρονικά με το ξεκίνημα της μυθικής αντεπίθεσης των Cleveland Cavaliers για την ολική ανατροπή του 3-1, σκορ με το οποίο ως γνωστόν βρέθηκαν να χάνουν τη σειρά. O LeBron λαχταρούσε από καιρό ένα ανατρεπτικό μοντέλο κι ο Jason Petrie μαζί με την ομάδα του έδωσαν σάρκα και οστά στον καημό του δημιουργώντας το πρώτο μπασκετικό μοντέλο από το οποίο απουσιάζουν τα κορδόνια ως μέσο lockdown.
Το Nike LeBron Soldier 10 πράγματι δείχνει πανύψηλο σε σύγκριση μ' ότι έχουμε εξοικειωθεί να βλέπουμε από το μπασκετικό τμήμα της Nike όπως και από δομικής σκοπιάς πρόκειται για μια εν μέρει ασυνήθιστη κατασκευή. Το άνωθεν μέρος είναι ένα ενιαίο καλτσοειδές κέλυφος (γνωστότερο κι ως bootie) εξ' ολοκλήρου κατασκευασμένο από πορώδες foam υλικό που καλύπτεται πλήρως από μια mesh στρώση και ενίοτε από fuse για λόγους προστασίας έναντι της φθοράς ενώ εσωτερικά διαθέτει επαρκέστατη επένδυση. Το Soldier 10 κατέχει και μια σημαντική πρωτιά ως κατασκευή αφού είναι το πρώτο μπασκετικό που δε φέρει κορδόνια αλλά διαθέτει ένα σύστημα τριών φαρδιών στραπ που "αγκαλιάζουν" στρατηγικά σημεία του παπουτσιού. Ένα υπάρχει λίγο μετά το toe box, ένα πιο λοξό ακριβώς στο μέσο ενώ το τελευταίο βρίσκεται στο ύψος των αστραγάλων κι όλα τους ξεκινούν από την εσωτερική πλευρά και καταλήγουν στο βέλκρο της εξωτερικής. Από και πέρα η κατασκευή δεν επιφυλάσσει ιδιαίτερες εκπλήξεις κι έτσι έχουμε μια πολύ παχιά ενδιάμεση σόλα από phylon εντός της οποίας περιέχονται στα γνωστά σημεία δύο ανεξάρτητοι θύλακες Zoom Air. Τέλος, έχουμε μια εξωτερική σόλα στην οποία έχουν χαραχτεί εκατοντάδες μικρά τετράγωνα διαφορών μεγεθών και ανάλογα ποιο σημείο της σόλας εξυπηρετούν εμφανίζουν και διαφορετική πυκνότητα.
Η "σκιώδης" σειρά του "Chosen 1" μπορεί να μην έχει τη χρονική διάρκεια αλλά και την προβολή που χει η επίσημη σειρά του παίχτη εντούτοις όμως ορισμένα από τα Soldier μοντέλα έχουν καταφέρει να συγχέονται με τα Nike LeBron. Το ασυνήθιστο έως εξτρίμ παρουσιαστικό το 10ου Στρατιώτη πιθανόν και να κατάφερε να επισκιάσει τόσο το Nike LeBron XIII όσο και την Elite έκδοσή του. Φυσικά τα τρία στραπ είναι τα πρώτα σημεία που προσέχει κανείς στο παπούτσι ενώ τα δύο ανάποδα swoosh που βρίσκονται εκατέρωθεν των πλευρών του κρυμμένου heel counter και ανάμεσα στο μεσαίο και στο ψηλότερο στραπ είναι πιθανόν τα πρώτα "χτυπητά" σχέδια του Soldier 10 ανεξαρτήτως έκδοσης. Το στέμμα του LBJ δεσπόζει μόνο πάνω στο μεσαίο στραπ περίπου δηλαδή στο ύψος που ήταν και στο Zoom Soldier VII αν και τις περισσότερες φορές δεν είναι ευδιάκριτο. Η εξωτερική σόλα πιθανόν να είναι το σημείο που φέρει και τις περισσότερες σχεδιαστικές λεπτομέρειες αφού πέρα του στέμματος του LBJ, των τεσσάρων τετράγωνων παραθύρων και φυσικά του swoosh εντοπίζουμε έστω και με αρκετή δυσκολία λέξεις κι αριθμούς που προφανέστατα αναφέρονται σε κάποιες απ' τις σημαντικότερες αθλητικές επιδόσεις του ηγέτη των Cavs. Τέλος, πίσω και από τις δύο υποτιθέμενες γλώσσες βρίσκεται η λατινική αρίθμηση του μοντέλου συν ένα μικρό patch και στο μεν ένα έχει τυπωθεί η φράση "LBJ_SX_16/17" και το άλλο ο κωδικός του παπουτσιού "Soldier_10".
Αν δε απατώμαι επίσημα αποκαλυπτήρια του Nike LeBron Soldier 10 δεν υπήρξαν ποτέ κι έτσι οι πρώτες επίσημες φωτογραφίες του παπουτσιού προήλθαν από την ημέρα που ντεμπούταραν σε παρκέ του NBA. Για την ακρίβεια στο Game 3 των περσινών Τελικών ο "King" παρουσιάστηκε στο παρκέ της Quicken Loans Arena φορώντας μια σχεδόν κατάμαυρη έκδοση των Soldier 10 τα οποία ήταν και γουρλίδικα αφού οι Cavs "έριξαν" μια 30άρα στους τότε πρωταθλητές. Αυτό ήταν, ο Λεμπρονάκος δε τα ξανάβγαλε από τα πόδια του συνεχίζοντας μάλιστα να τα φορά και μετά το πέρας των θριαμβευτικών Τελικών και μέχρι το Χριστουγεννιάτικο αγώνα της regular season που μας πέρασε μιας και τότε η Nike μας "σύστησε" τα Nike LeBron XIV. Η ασυνήθιστη μορφολογία του παπουτσιού προσέφερε απεριόριστες χρωματικές δυνατότητες κάτι που το εκμεταλλεύτηκε πλήρως η αμερικάνικη εταιρεία κυκλοφορώντας κυριολεκτικά εκατοντάδες διαφορετικές χρωματικές εκδόσεις του Στρατιώτη. Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο μπασκετικό δε βρισκόταν στις άμεσες προτεραιότητες μου, για την ακρίβεια δεν υπήρξε καν στη λίστα μου μέχρις ότου βρέθηκα μπροστά στη κατάμαυρη έκδοση (Triple Black) που ήταν σε εξαιρετικά συμφέρουσα τιμή κι έτσι αποφάσισα να το "μπουμπουνίσω".