1 Ιουνίου 2017

Nike LeBron XIV (Red Brick Road)

Περίπου τέτοια εποχή πέρυσι παρακολουθήσαμε τους ανατρεπτικότερους Τελικούς στην ιστορία του NBA με ένα άκρως χιτσκοκικό και γκρανγκινιολικό φινάλε που αποτέλεσε πραγματική διαφήμιση για το άθλημα της καλαθοσφαίρισης. Παράλληλα επιβεβαιώθηκε με τον πλέον περίτρανο τρόπο ότι ο LeBron James είναι αυτή την εποχή ο καλύτερος εν ενεργεία μπασκετμπολίστας της υφηλίου κι ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών. Κατά τη διάρκεια των περσινών Τελικών ο Βασιλιάς έβαλε στην άκρη το signature πατούμενό του (LeBron XIII) και πορεύθηκε φορώντας το Nike Soldier 10 που ανήκει στη θεωρητικά low-budget σειρά του. Τα επινίκια μάλλον διήρκησαν περισσότερο του αναμενόμενου κι ο ενθουσιασμός προφανώς συνεπήρε μέχρι και τους ιθύνοντες της Nike καθώς μόνο έτσι μπορεί να δικαιολογηθεί η ασυνήθιστη καθυστέρηση στη παρουσίαση του επόμενου Nike LeBron μοντέλου. Έτσι λοιπόν ο Βασιλιάς για τους πρώτους 21 αγώνες της νέας αγωνιστικής περιόδου και μέχρις ότου να φτάσουμε στα Χριστούγεννα αγωνιζόταν φορώντας το δέκατο Soldier. Ανήμερα όμως των Χριστουγέννων και λίγες μόνο ώρες πριν συναντηθούν για πρώτη φορά τη φετινή χρονιά οι νυν πρωταθλητές με τους "Πολεμιστές", η Nike πήρε επιτέλους την απόφαση να αποκαλύψει με κάθε ηλεκτρονική επισημότητα το νέο Nike LeBron XIV (14).
Με το Nike LeBron XIV η signature σειρά του Εκλεκτού γίνεται η δεύτερη μακροβιότερη και συνάμα η δεύτερη πιο επιτυχημένη σειρά στη 47χρονη ιστορία του αμερικάνικου κολοσσού αθλητικών ειδών. Για τη κατασκευή του νεότερου LeBron έχουν επιλεγεί τεχνολογίες αλλά και υλικά τόσο από το περσινό LeBron όσο κι από το Soldier 10. Για το ενιαίο κέλυφος του XIV κρίθηκαν καταλληλότερα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τη κατασκευή του προανεφερθέντος Soldier άρα έχουμε να κάνουμε μ' ένα αρκετά πορώδες foam κέλυφος που χει επικάλυψη από λεπτεπίλεπτο mesh. Στα σημεία όπου υπάρχει ο κίνδυνος άμεσης φθοράς έχει τοποθετηθεί μια επιπλέον στρώση από fuse υλικό ενώ ολίγον τι από συνθετικό δέρμα (ή nubuck ανάλογα την έκδοση) έχει ραφτεί στους πρόποδες του toe cap του μονάχα όμως απ' την εσωτερική πλευρά. Το υψηλό επίπεδο lockdown που αποτελεί το κυρίαρχο γνώρισμα της πολυτιμότερης εν ενεργεία σειράς της Nike συνοδεύεται γι' ακόμη μια φορά από εκτεταμένη χρήση νημάτων Flywire που λειτουργούν ως οπές για τη διέλευση των κορδονιών συν ένα εγκάρσιο στραπ που συνδέεται απ' την εξωτερική πλευρά με ένα ημιδιάφανο κομμάτι που αποτελεί τμήμα του καλά "κρυμμένου" heel counter. Το εναπομείναν μέρος του XIV είναι c(l)opy-paste του προγόνου του έχοντας βέβαια υποστεί κάποιες ανεπαίσθητες αλλά αναγκαίες μικροαλλαγές. Έχουμε λοιπόν μια ενδιάμεση σόλα από phylon υλικό το μπροστινό πάτωμα της οποίας διαθέτει αυλακώσεις που οριοθετούν το χώρο στον οποίο "φιλοξενούνται" οι 3 εξάγωνοι και ισομεγέθεις θύλακες Zoom Air συν ένα ακόμη που χει ορθογώνια μορφή και καταλαμβάνει όλο το πίσω τμήμα της σόλας. Τέλος, η ημιδιάφανη - για την ώρα - και αρθρωτή εξωτερική σόλα διαθέτει στα βασικά σημεία πρόσφυσής της ένα ψηφιοποιημένο μοτίβο χάραξης μια χιλιοφορεμένη και αρκετά προσφιλή τακτική της Nike.
Η επίσημη σειρά παπουτσιών του King έχει επιλέξει τα τελευταία χρόνια να σχεδιάζει το κάθε νέο της Nike LeBron εστιάζοντας περισσότερο τη προσοχή της στο performing του παπουτσιού, θυσιάζοντας αναπόφευκτα την εξωτερική του εμφάνιση. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό κανένα αντικείμενο ούτε κάποια δακρύβρεχτη ιστορία δεν κρύβεται πίσω απ' το σχεδιασμό - του αναπάντεχα καλαίσθητου - φετινού μοντέλου. Το χαρακτηριστικό που αιχμαλωτίζει πρώτα τη ματιά κάποιου είναι το επιβλητικό swoosh που κατοικοεδρεύει επάνω στο στραπ κι ακολουθεί το σαφώς μικρότερο και διακριτικότερο διάσημο σήμα στην εσωτερική μεριά. Το πασίγνωστο λογότυπο στέμμα του LeBron δεν έχει τόσο έντονη παρουσία εξού και οι μόλις δύο εμφανίσεις που μετρά επάνω στο παπούτσι, μία στο κέλυφος και συγκεκριμένα επάνω στο ραμμένο κομμάτι λεπτού υφάσματος που λειτουργεί ως heel tab κι ακόμη μία καταμεσής του οπίσθιου μεγάλου θύλακα Zoom. Το νεοκυκλοφορηθέν μοντέλο διαθέτει επίσης στη περιοχή πίσω από την υποτιθέμενη γλώσσα μια ορθογώνια πλαστικοποιημένη ετικέτα όπου αναγράφεται η έκφραση "Just a kid from Akron" θέλοντας να μας δείξει ότι παραμένει ταπεινός και πιστός στη πόλη του Ohio.
Όπως αναφέρθηκε και στον πρόλογο, τα επίσημα αποκαλυπτήρια του Nike LeBron XIV έγιναν ανήμερα των Χριστουγέννων που μας πέρασαν και το παπούτσι παρουσιάστηκε "φορώντας" έναν αρκετά ασυνήθιστο συνδυασμό χρωμάτων. Η συγκεκριμένη έκδοση "Come out of Nowhere" ήταν κι αυτή που φορέθηκε πρώτη σε επίσημο αγώνα των Cavs και μάλιστα στον Χριστουγεννιάτικο εορταστικό αγώνα όπου οι rookie πρωταθλητές θα έπαιζαν εναντίον των Golden State Warriors, στο πρώτο remake των περσινών Τελικών. Η μεγάλη καθυστέρηση στη διάθεση του μοντέλου στο ευρύ κοινό φούντωσαν τις φήμες που ήθελαν ένα ακόμη LeBron - μετά το Nike LeBron XII - να παρουσιάζει κάποιες αστοχίες στα υλικά κατασκευή του όμως κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Οι πρώτες τέσσερις εκδόσεις που ήταν προγραμματισμένες να κυκλοφορήσουν κατά τις αρχές Γενάρη μπορεί να μετατέθηκαν για κάμποσα 24ωρα αργότερα όμως στη λίστα μου είχε ήδη προλάβει να "καταχωρηθεί" η κατακόκκινη έκδοση που ντεμπούταρε ο Βασιλιάς τον φετινό Φεβρουάριο στον εντός έδρας αγώνα των Cleveland Cavaliers με αντιπάλους τους Denver Nuggets. Το βαφτιστικό όνομα της εικονιζόμενης έκδοσης είναι το "Red Brick Road" και είναι εμπνευσμένο από το γυμναστήριο της γενέτειράς του όπου ο Chosen One έθεσε τα θεμέλια για την εξέλιξη της μέχρι σήμερα τεράστιας καριέρας του. Witness Greatness!