14 Ιουνίου 2017

Nike Hyperdunk 2016 Low (Unlimited)

Η μακροβιότερη και αναμφίβολα η πιο αναγνωρίσιμη μη-signature μπασκετική σειρά της Nike ακούει στο όνομα Hyperdunk. Όλα ξεκίνησαν πριν από εννέα χρόνια όταν η εταιρεία αποφάσισε να κυκλοφορήσει στην αγορά το πρώτο Hyperdunk και τη προώθησή του είχε αναλάβει ο νυν συνταξιούχος κι άλλοτε ηγέτης των Lakers, ο κύριος Kobe Bryant. Έκτοτε η Nike σχεδιάζει σχεδόν κάθε χρονιά κι από ένα νέο Hyperdunk και κάπως έτσι φτάσαμε το περασμένο καλοκαίρι στο όγδοο μοντέλο αυτή της δημοφιλούς σειράς (το 2009 κυκλοφόρησε το Nike Hyperize). Το Nike Hyperdunk 2016 εμφανίστηκε ξάφνου και κόντρα σε όσους ακράδαντα πίστευαν πως η εν λόγω σειρά είχε φάει προ πολλού τα ψωμιά της και όδευε προς τον τερματισμός της ιδίως μετά το αδιάφορο και ομολογουμένως κακάσχημο μοντέλο του 2015. Έτσι λοιπόν το Μάρτιο του 2016 εκδόθηκε το επίσημο ανακοινωθέν της κυκλοφορίας του 8ου Hyperdunk με τη διάθεσή του όμως να έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο, ένα μόλις μήνα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Περίπου ανάμεσα σε κείνο το διάστημα της αναμονής παρουσιάστηκε κι η Low εκδοχή του παπουτσιού η οποία όπως είναι ολοφάνερο με κέρδισε απ' τη πρώτη κιόλας στιγμή τόσο από απόψεως εμφάνισης όσο και από πλευράς κόστους.
Το Nike Hyperdunk 2016 Low είναι μια άκρως περιποιημένη και ποιοτικότατη κατασκευή που διαφέρει μόνο υψομετρικά από την αντίστοιχη mid βερσιόν. Για τη κατασκευή του κελύφους έχει γίνει εκτεταμένη χρήση mesh και fuse υλικών αλλά όχι με τη μορφή που έχουμε συνηθίσει από τη Nike. Σκεφτείτε ένα κανονικό mesh-άτο bootie η εσωτερική πλευρά του οποίου έχει απαλλαγεί σχεδόν κατά το ήμισυ από το κέλυφος του παπουτσιού. Nike μπασκετικό και μάλιστα Hyperdunk χωρίς Flywire δε γινόταν να μην υπάρχει εξού και τα πολλά νήματα που απ' την "ακάλυπτη" πλευρά έχουν πιο ενεργό ρόλο στο lockdown εν αντιθέσει μ' εκείνα που βρίσκονται στην εξωτερική και λειτουργούν κυρίως επικουρικά. Αυτό που επακολουθεί είναι μια ενδιάμεση σόλα από phylon υλικό εντός της οποίας περιέχονται δύο θύλακες Zoom Air, ένας στη φτέρνα κι ένας έμπροσθεν χωρίς να συνδέονται μεταξύ τους. Κι αν είστε πλέον εξαιρετικά καχύποπτοι με τα λεγόμενα της Nike δεν έχετε παρά να τσεκάρετε την εξωτερική σόλα με το μεγάλο οριζόντιο παράθυρο και τα δύο "φινιστρίνια" που μαρτυρούν την ύπαρξη των θυλάκων. Είναι αλήθεια πως αυτή η διόλου πρωτότυπη ιδέα μαζί με το μοτίβο χάραξης της εξωτερικής σόλας του νεότερου Hyperdunk φέρνουν αμέσως στη μνήμη το ορίτζιναλ HyperRev του 2014.
Σ' ότι έχει να κάνει με το σχεδιαστικό κομμάτι του Hyperdunk 2016 είτε πρόκειται για τη low, είτε για τη mid, είτε για την πανάκριβη mid έκδοση, δύναται να πούμε πως δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με το περυσινό έκτρωμα που παρουσίασε η σειρά. Πρόκειται για μια λεπτεπίλεπτη και προσεκτικά σχεδιασμένη κατασκευή από τη Nike που δε κουβαλάει περιττά μπιχλιμπίδια και προτιμά να εστιάζει και να τονίζει συγκεκριμένα σημεία της σιλουέτας του. Στο άνω μέρος του παπουτσιού το σημείο που προτιμά να διαφοροποιείται είναι το heel counter που θυμίζει το κούρεμα που χε ο κινηματογραφικός ήρωας Ricky "Wild Thing" Vaughn στη ταινία Major League. Δεύτερο χαρακτηριστικότερο γνώρισμα του παπουτσιού είναι η οριακά χοντροκομμένη ενδιάμεση σόλα που παραπέμπει σε κείνη του Kyrie 2 με τη διαφορά ότι το Hyperdunk 2016 φέρει ένα επιπλέον swoosh στην εσωτερική μεριά ενώ και τα δύο έχουν χαραχτεί και τοποθετηθεί στο μέσο περίπου κάθε πλευράς. Καθόλου τυχαία διαπίστωση αφού ο - έχων την ευθύνη - σχεδιαστής και των δύο μοντέλων είναι ο Leo Chang. Ολοκληρώνοντας, η εξωτερική σόλα με τα πολλαπλά πλαστικά παράθυρα που δεν αφήνουν τίποτα κρυφό είναι και η τελευταία άξια αναφοράς σχεδιαστική λεπτομέρεια του μοντέλου.
Ο Leo Chang σε συνέντευξή του χαρακτήρισε τη σειρά Hyperdunk ως τη πρώτη επίσημη signature σειρά της Nike Basketball κάτι το οποίο συμμερίζομαι απόλυτα. Το Hyperdunk 2016 Low δεν έχει να ζηλέψει κάτι από τα ψηλότερα "αδέρφια" του με εξαίρεση ίσως την επιλογή υλικών που χει γίνει στη premium έκδοση. Ο Paul George μάλλον έχει πάρει αποκλειστική εργολαβία τα Hyperdunk αφού για τρίτη συνεχόμενη χρονιά του ανατέθηκε να προωθήσει το νεότερο παπούτσι της εννιάχρονης σειράς. Μια ιδιαιτέρως σημαντική διάκριση ιδίως αν σκεφτούμε πως μπασκετμπολίστες πολύ μεγαλύτερου βεληνεκούς όπως οι Kobe Bryant, LeBron James αλλά και ο Kyrie Irving έχουν αναλάβει ανάλογες αποστολές από τη Nike. Εγώ έστω και κάπως αργοπορημένα βρήκα επιτέλους την έκδοση "Unlimited" με την πολύχρωμη ενδιάμεση σόλα που ξεκινάει μ' ένα έντονο ροζουλί χρώμα που στη συνέχεια μετατρέπεται σε πορτοκαλί προτού καταλήξει σε έναν ηλεκτρίκ πράσινο χρωματισμό (volt). Αυτό είναι μόλις το τέταρτο Hyperdunk στη συλλογή μου με τα δύο πρώτα να ναι πραγματικά all time classic μοντέλα της αμερικάνικης εταιρείας (Hyperdunk 2008 και 2010) ενώ ταυτόχρονα είναι το πρώτο που αποκτώ μετά το Lunar Hyperdunk 2012. Επόμενη στάση, Nike Hyperdunk 2017!