4 Μαΐου 2013

Nike Hyperdunk 2008

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000, τα παπούτσια που έκλεψαν την παράσταση ήταν τα Nike Shox BB4 που φορούσε ο Vince Carter και κάρφωνε πάνω από τον Frederic Weis. Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου η Αμερικάνικη ομάδα είχε ως βασικό στόχο την εξιλέωση από την αποτυχία του τελευταίου Μουντομπάσκετ. Έχοντας αυτό ως βασικό στόχο και σε συνάρτηση με την προσπάθεια της Nike να λανσάρει μια νέα σειρά μπασκετικών παπουτσιών, πέραν εκείνων που είχαν τις υπογραφές των παιχτών της, αποφάσισε να δημιουργήσει τη νέα σειρά Hyperdunk.
Το μοντέλο παρουσιάστηκε το 2008 από τον Kobe Bryant και χαρακτηρίστηκε ως πρωτοποριακό μιας και διέθετε τις νέες τεχνολογίες Flywire και Lunarfoam. Το Flywire έκανε ντεμπούτο σε μπασκετικό παπούτσι και είχε στόχο να μειώσει το βάρος των παπουτσιών αντικαθιστώντας το βαρύ δέρμα που χρησιμοποιόταν, χωρίς όμως να θυσιάζεται η αντοχή του εκάστοτε μοντέλου. Το Flywire στο Hyperdunk καλύπτει παραπάνω από το 80%  του επάνω μέρους του παπουτσιού. Η άλλη τεχνολογία, Lunarfoam, χρησιμοποιείται για πρώτη φορά σε μπασκετικό παπούτσι και αποτελεί ένα λαστιχένιο υλικό που αντικαθιστά τμήμα της Phylon σόλας (εκεί που συνήθως υπάρχει Zoom Air θύλακας) επιτυγχάνοντας έτσι επιπλέον μείωση στο βάρος του μοντέλου περίπου 30%. Για πολλούς που πιθανώς να μη το γνωρίζουν, το Lunarfoam αποτελεί τεχνολογία της NASA και αξιοποιείται ως υλικό για τα καθίσματα στους διαστημικούς της σταθμούς!Επίσης, να μη ξεχάσω να αναφέρω ότι υπάρχει και το κλασικό carbon plate για καλύτερη ευστάθεια και συνοχή του μοντέλου.
Στο σχεδιαστικό κομμάτι του Hyperdynk θυμίζει σε φιλοσοφία τα μοντέλα της σειράς Huarache που εμφανίστηκαν το 2004 και 2005. Απλή γραμμή που παραπέμπει μαχητικό με αρκετές γωνίες ώστε να δείχνει σε διαρκή κίνηση. Σίγουρα το προφίλ του θυμίζει το επιτυχημένο Nike Huarache 2k4 όμως το παρόν μοντέλο είναι πιο "τουμπανιασμένο". Πολλά από τα στοιχεία του σίγουρα αξιοποιήθηκαν και σε μεταγενέστερες εκδόσεις Hyperdunk αλλά και σε προσωπικές σειρές της Nike.
Το Hypedunk όταν πρωτοήρθε στην Ελλάδα παρουσιάστηκε στην ολόμαυρη του έκδοση (όπως και στην τότε επίσημη παρουσίασή του από την Nike) αλλά και σε πολύ λίγα νούμερα αν θυμάμαι καλά. Στους Αγώνες του Πεκίνου τα Hyperdunk φόρεσαν στα ανάλογα χρώματα των ομάδων τους πέραν του Kobe και οι Pau Gasol, Andrei Kirilenko, Linas Kleiza, Dirk Nowitzki, Yi Jianlian και Manu Ginobil. Το μοντέλο τίμησαν πολλοί ακόμη και σεζόν μετά το 2008, ενώ οι χρωματικοί του συνδυασμοί ήταν κυριολεκτικά αμέτρητοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου