16 Μαΐου 2013

Nike Zoom Kobe III SL (All White)

Ο Kobe Bryant έχοντας αφήσει πίσω του κάθε εξωαγωνιστική περιπέτεια και μετά από ακόμη μία εντυπωσιακότατη regular season στην οποία αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά στη καριέρα του πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, προετοιμαζόταν την σημαδιακή αγωνιστική περίοδο 2007-2008. Ανάλογη πορεία επιτυχιών κατέγραφε και η signature σειρά παπουτσιών του η οποία τότε λογιζόταν και δικαιολογημένα ως η κορυφαία μπασκετική συλλογή της swoosh. Το Nike Zoom Kobe 1 με το ολοκαίνουργιο λογότυπό του έχει μείνει στην ιστορία ως εκείνο το παπούτσι με το οποίο πραγματοποίησε τη δεύτερη καλύτερη ατομική επίδοση από πλευρά σκοραρίσματος στην ιστορία του NBA με θύμα του τους Toronto Raptors. Το Zoom Kobe II δεν έχει να μας υπενθυμίσει κάποια ανάλογη επίδοση παρά το γεγονός πως ο σχεδιαστής Ken Link έδωσε όλο του το είναι ετοιμάζοντας τρεις διαφορετικές εκδόσεις του. Αυτό ήταν και το κύκνειο άσμα για τον Link που παρέδωσε τα ηνία της σειράς στον διάσημο Eric Avar με τον οποίο ο "Black Mamba" ανέπτυξε μια μακροχρόνια σχέση εμπιστοσύνης. Το Nike Zoom Kobe III θεωρείται από αρκετούς ως ο λιγότερο εντυπωσιακός κωδικός της σειράς παρ' όλα αυτά όμως έχουν ξεχωριστή θέση στη καρδιά του Kobe καθώς φορώντας αυτά κέρδισε το πολυπόθητο βραβείο του MVP και παράλληλα ξανασυμμετείχε σε NBA Finals για πρώτη φορά χωρίς τη παρέα τον Shaquille O'Neal.
Βασικότερο μέλημα των Avar και Kobe κατά τη διαδικασία κατασκευής του Nike Zoom Kobe III ήταν η "εξοικονόμηση" γραμμαρίων από το συνολικό βάρος των παπουτσιών του θρύλου των Lakers. Για το κέλυφός του ZK3 χρησιμοποιήθηκαν λεπτές στρώσεις ποιοτικού δέρματος σε toe-cap και πρύμνη του μοντέλου ενώ στον μεταξύ τους χώρο επιστρατεύθηκε mesh επάνω στο οποίο έχει προσαρτηθεί ένα διάτρητο κι ελαστικό TPU πλαίσιο. Για τη δραστική μείωση του βάρους του ZK3 έγινε απομάκρυνση της γόμας που συνήθως προστίθεται μετά την ενδιάμεση σόλα μια επιλογή-ιδέα που χει επιχειρηθεί κι από τη Reebok. Έτσι λοιπόν έχουμε μια παχιά ενδιάμεση σόλα από ανθεκτικό phylon υλικό εντός της οποίας περιέχονται δύο ανεξάρτητοι Zoom Air θάλαμοι σε φτέρνα και forefoot καθώς κι μια αντιστρεπτική πλάκα από ανθρακόνημα (carbon plate). Για την απαραίτητη πρόσφυση η ενδιάμεση σόλα - που στη περίπτωσή μας ενέχει και ρόλο εξωτερικής σόλας - έχει χαραχτεί μ\ ένα συγκεκριμένο ραμβοειδές μοτίβο χάραξης. Επίσης, σημαντικό στοιχείο αποτελεί το μικρό εξόγκωμα στην εξωτερική πλευρά του ZK3 που χει ως στόχο να αποτρέπει την όποια μη επιθυμητή κίνηση του ποδιού κατά τις γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης.
Για πρώτη φορά στη σειρά γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια ώστε να αξιοποιηθεί σχεδιαστικά το το νέο προσωνύμιο του Kobe Bryant, το περιβόητο "Black Mamba", πράγμα το οποίο συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αποτελεί πηγή έμπνευσης κατά τη δημιουργία των επερχόμενων Nike Kobes και μέσω διαφόρων σχεδιαστικών εμπνεύσεων. Ο Eric Avar επιθυμώντας να αποδώσει κάποιο "φιδίσιο" χαρακτηριστικό επέλεξε να μιμηθεί το δέρμα του ερπετού μέσω των διαμαντιών που συνίσταται το TPU πλαίσιο και ταυτόχρονα παραπέμπουν στο όνομα της πρωτότοκης κόρης του. Κάτι άγνωστο σε πολλούς είναι πως τα δύο nubs στη "μύτη" του παπουτσιού μαζί με το μικρό swoosh που βρίσκεται λίγο παρακάτω μιμούνται το κεφάλι του φονικού μαύρου ερπετού. Μετά την επιτυχία του Zoom BB II, το μοναδικό μεγάλο swoosh που διαθέτει το ZK3 έχει μετακινηθεί ακριβώς πάνω από τη φτέρνα καταφέρνοντας έτσι να εμφανίσει μια "καθαρή" σιλουέτα. Τέλος, η ενδιάμεση σόλα είναι κατάλληλα σμιλευμένη ώστε το παπούτσι να δείχνει σε διαρκή κίνηση οπότε και να επιτυγχάνεται φυσικότερη μετάβαση από τη φτέρνα προς το έμπροσθεν τμήμα κατά την κίνηση του αθλητή (natural motion).
Το Nike Zoom Kobe III εμφανίστηκε λίγο μετά το ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου 2007-2008 κι ο Kobe δεν άργησε πολύ για να το προβάρει εντός αγωνιστικού παρκέ. Στη πρώτη - για κείνη σεζόν - μονομαχία του με το LeBron James φρόντισε να ντεμπούταρει τα νέα του πατούμενα τα οποία και μας "σύστησε" ντυμένα στα μαύρα και μοναδικό φωτεινό σημείο το λευκό swoosh. Έκτοτε το ZK3 παρουσιάστηκε χωρίς υπερβολή σε αμέτρητες χρωματικές εκδόσεις αν και πολλές PEs δεν έφτασαν ποτέ στις προθήκες των καταστημάτων. Προσωπικά όπως βλέπετε κι εσείς, "ξετρύπωσα" από outlet κατάστημα των Αθηνών τη σχεδόν κατάλευκη έκδοση ("All White") η οποία διαφέρει ή να προτιμάτε ξεχωρίζει από τις πλειοψηφία των ZK3s. Αντί του βασικού mesh-TPU συνδυασμού τούτο δω έχει μια δερμάτινη επιφάνεια που χει πρεσαριστεί σχηματίζοντας το βασικό theme του εν λόγω μοντέλο. Εκτός των δύο αναφερθέντων εκδόσεων ακολούθησαν δεκάδες άλλοι χρωματικοί συνδυασμοί του Zoom Kobe III (μαύρο-κίτρινο, γκρι-λευκό, γκρι-μοβ κ.ά.) με τους τελευταίους βέβαια να γνωρίζουν και την μεγαλύτερη επιτυχία. Παρακάτω οι φωτογραφίες του Kobe III SL.