26 Φεβρουαρίου 2013

Nike Zoom Kobe II (White/Grey)

Η αγωνιστική περίοδος 2006-2007 σηματοδοτεί για τον Kobe Bryant την έναρξη μιας τρόπον τινά δεύτερης καριέρας στο NBA καθώς αποφάσισε να αλλάξει νούμερο στη φανέλα του. Αγωνιζόμενος επί δέκα συναπτά έτη φορώντας το νούμερο "8" και θέλοντας να "φρεσκάρει" τη εικόνα του επέλεξε για νέο αριθμό στη φανέλα του το νούμερο "24" που ήταν ένας εκ των δύο αριθμών με τους οποίους αγωνίστηκε νωρίτερα στο high school. Ο άλλος αριθμός ήταν το "33" αλλά είχε ήδη αποσυρθεί από τους Los Angeles Lakers για χάρη του θρυλικού Kareem Abdul-Jabbar. Απ' τη μεριά της η Nike δεν έδειξε να δυσανασχετεί με αυτή την αλλαγή ιδίως μετά την τεράστια επιτυχία που γνώρισε το πρώτο signature μοντέλο της σειράς Kobe θέτοντας ακόμη πιο ψηλά τον πήχη των προσδοκιών της σχετικά με το επερχόμενο παπούτσι της νεοσύστατης σειράς. Κι επειδή ως γνωστόν ομάδα που νικάει δεν αλλάζει ο σχεδιαστής Ken Link διατηρήθηκε ως επικεφαλής σχεδιασμού και του δεύτερου Nike Kobe, μια κίνηση αναγνώρισης για τη συμβολή του στη δυναμική εκκίνηση αυτής της νέας μπασκετικής συλλογής. Τα επίσημα αποκαλυπτήρια του Nike Zoom Kobe II πραγματοποιήθηκαν στο LA τη τελευταία βδομάδα του Γενάρη του 2007 το οποίο κατά τη διάρκεια της σεζόν κυκλοφόρησε σε τρεις διαφοροποιημένες εκδόσεις, τη "Sheath", τη "Strength" και τη "Lite".
Το νέο και επαναστατικό στοιχείο που εισάγεται με τη κατασκευή του Nike Zoom Kobe II είναι η συνένωση μέσω ραφών των επιμέρους κομματιών-μερών από τα οποία απαρτίζεται το κέλυφος του παπουτσιού και χωρίς να γίνεται χρήση κανενός είδους κόλλας που θα πρόσθετε επιπλέον βάρος στο ήδη ογκώδες αλλά οικολογικά φιλικό μοντέλο. Εσωτερικά έχει τοποθετηθεί μια επένδυση η οποία αγκαλιάζει σα γάντι το πόδι ενώ πάνω στο κέλυφός του και συγκεκριμένα εκατέρωθεν των πλευρών από το μέσο του παπουτσιού και προς τα πίσω, έχουν γίνει αρκετές οπές σε σχήμα διαμαντιού ώστε να παρέχεται η καλύτερη δυνατή αναπνευσιμότητα του ποδιού. O Link για να προσδώσει στο Kobe II μια premium πινελιά επέλεξε να χρησιμοποιήσει ένα είδος κροκέ δέρματος για τη κατασκευή του σχεδόν ανεξάρτητου toe cap ενώ το από το ίδιο υλικό προέρχεται και το στραπ του. Με τη χρήση του στραπ επιτυγχάνεται καλύτερο κράτημα του ποδιού μέσα στο παπούτσι μιας και το μπροστινό τμήμα είναι αρκετά φαρδύ και μπορεί κάποιος να αισθανθεί το πόδι του να "πλανάρει" σε απότομες αλλαγές κατεύθυνσης. Για τη δόμηση του εναπομείναντος μέρους του Kobe II έχουν συνδυαστεί επιτυχώς οι τεχνολογίες Zoom Air και Nike Free. Εντός της ενδιάμεσης σόλας από phylon υλικό περικλείονται δύο ανεξάρτητοι θύλακες Zoom στα συνήθη ύποπτα - για Nike μπασκετικό - μέρη (ήτοι φτέρνα και έμπροσθεν πέλματος). Το Nike Free είναι η νεότερη τεχνολογία που ανέπτυξε η Nike κι αν δε κάνω κάποιο σοβαρό λάθος είναι η πρώτη φορά που αξιοποιείται σε μπασκετικό παπούτσι και ουσιαστικά βοηθά τον αθλητή να χει το πόδι του μια φυσικότερη και ομαλότερη κίνηση μέσω της στρατηγικά τμηματοποιημένης εξωτερικής του σόλας χωρίς βέβαια να παραλείπεται το αναγκαίο shank plate από ανθρακόνημα.
Για το σχεδιασμό του sequel της νεοσύστατης σειράς της Nike, ο Ken Link αποφάσισε να ξεκινήσει κυριολεκτικά απ' το μηδέν. Συμπαγέστατο κέλυφος και βαρύτερο σε σχέση με τον πρόγονό του αλλά με αρκετές φαρδιές ζώνες σχεδίασης ενώ για πρώτη και μοναδική φορά στη σειρά του Kobe γίνεται χρήση στραπ. Ναι μεν το στραπ επιστρατεύθηκε ώστε να χει λειτουργικό σκοπό παρ' όλα αυτά ο Link φρόντισε να το αξιοποιήσει και σχεδιαστικά χαράζοντας πάνω σ' αυτό το όνομα Kobe συν ένα μικρό swoosh παραδίπλα ενώ στη κατάληξη και των δύο στραπ βρίσκεται εντέχνως χαραγμένο το 24, το νέο του νούμερο. Το λογότυπο του παίχτη το ξαναβρίσκουμε σε πολύ μικρή μορφή πάνω στο "κόσμημα" που στολίζει τους πρόποδες των κορδονιών και σε εμφανέστατα μεγαλύτερη διάσταση πάνω στο heel counter κι όλα αυτά εις διπλούν βεβαίως βεβαίως. Τα πλευρικά swoosh φαίνονται να μην έχουν μετακινηθεί ούτε στο ελάχιστο από κει που βρίσκονταν στο περασμένο Nike Kobe ενώ το "24" το ξανασυναντάμε σε πολύ πιο γενναιόδωρη μορφή αλλά χωρισμένο, ένας αριθμός πάνω σε κάθε shank plate.
Το Nike Zoom Kobe II το πρωτοαντικρύσαμε εντός των τεσσάρων αγωνιστικού γραμμών ανήμερα των Χριστουγέννων. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο καλεντάρι του NBA είχε προγραμματισθεί να αναμετρηθούν οι Lakers με τους τότε πρωταθλητές Miami Heat ή αν προτιμάτε το τρίτο εορταστικό επεισόδιο του Kobe vs Shaq, αλλά λόγω τραυματισμού του δεύτερου το ρόλο του Superman ανέλαβε να υποδυθεί με μεγάλη επιτυχία ο Wade. Το δεύτερο Kobe εμφανίστηκε ντυμένο στα κιτρινόμαυρα με το κίτρινο χρώμα να κυριαρχεί στην ενδιάμεση σόλα και δευτερευόντως στο κέλυφος χάρη στις κίτρινες ραφές. Η εν λόγω έκδοση με το ένα στραπ ονομάζεται "Sheath" και παρουσιάστηκε παράλληλα με την δέυτερη βερσιόν που καλείται "Strength" και ουσιαστικά διαφέρει από το δίδυμο αδερφάκι του μονάχα στο επάνω μέρος που είναι εμφανώς διαφορετικό ο τόσο από πλευράς υλικών όσο και από σχεδιαστικής προσέγγισης με την ύπαρξη των δύο στραπ να το χρίζουν καταλληλότερο για παίχτες που "ειδικεύονται" στις θέσεις του power forward και του center. Η έκδοση "Strength" δεν έτυχε μεγάλης αποδοχής τόσο από τον ίδιο τον αθλητή όσο και από το αγοραστικό κοινό εξού και η κυκλοφορία του "Sheath" σε αρκετούς χρωματισμούς. Πέραν από τους χρωματισμούς "Maize" και "White/Grey" την οποία βλέπετε στις φωτογραφίες υπήρξε ακόμη μια έκδοση η οποία ξεχώρισε κι αυτή δεν είναι άλλη από Kobe ΙΙ που ήταν προσαρμοσμένο στα χρώματα της Εθνικής Ομάδας των Η.Π.Α. που φόρεσε ο ίδιος ο "Black Mamba" στους Παναμερικανικούς Αγώνες του 2007.