10 Φεβρουαρίου 2013

Nike Zoom Flight 2K3

Αν και μοντέλο του 2003, γεγονός που το μαρτυρά άλλωστε και το χαρακτηριστικό 2K3 στη κωδική ονομασία του, προσωπικά το θεωρώ ως ένα από τα διαχρονικότερα και πιο φουτουριστικά μοντέλα που χει δημιουργήσει η Nike μέχρι σήμερα. Κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2003 και φορέθηκε από τα μεγαλύτερα ονόματα του NBA όπως οι Tony Parker, Jason Kidd, Scottie Pippen αλλά και από τον Kobe Bryant που βρισκόταν μόλις στο πρώτο χρόνο του νέου συμβολαίου του με την αμερικάνικη εταιρεία. Επίσης, τη προτίμησή του στο Nike Zoom Flight 2K3 έδειξε και ο rookie τότε παίχτης των Cleveland Cavaliers, LeBron James, ο οποίος τα φόρεσε όχι μόνο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών αγώνων προετοιμασίας της ομάδας του αλλά και στις ημέρες με τη φανέλα των Irish.  
Βασικότερο συστατικό για την κατασκευή του μεγαλυτέρου μέρους του παπουτσιού είναι το κάπως ιδιαίτερο θερμο-πλαστικό κέλυφος με τις εκατοντάδες μικρές οπές στο σώμα του, που "συνδέεται" ανάλογα με την έκδοση με συνθετικό δέρμα ή nubuck. Το πλαστικό κέλυφος είναι αρκετά δύσκαμπτο αλλά δε θυμίζει σε κάτι το γνωστό foamposite υλικό αν και εξυπηρετεί τον ίδιο ακριβώς σκοπό, την τέλεια εφαρμογή πάνω στο πόδι του εκάστοτε αθλητή. Την κάπως άκαμπτη συμπεριφορά του, τη διακρίνει κάποιος από τα πρώτα κιόλας βήματα, όμως με το καιρό το κέλυφος προσαρμόζεται στις ανάγκες του παίχτη. Φυσικά η χρήση του διάτρητου πλαισίου προσφέρει εξαιρετική αναπνευσιμότητα στο πόδι αν και το δύσκαμπτο υλικό "χτυπάει" αρκετά στο ύψος του κολάρου. Για αντικραδασμικό σύστημα υπάρχει ένας μεγάλος θύλακας Zoom Air που ξεκινά από τη φτέρνα και φτάνει έως μπροστά και "φιλοξενείται" μέσα σε μια σόλα που έχει μια ιδιαίτερη και εντελώς ασυνήθιστη χάραξη. Η σόλα έχει χωριστεί ακριβώς στη μέση με δύο είδους χαράξεις, μια συνηθισμένη στο μπροστινό μέρος και μια όπου έχει εκατοντάδες μικρά στρογγυλεμένα "δοντάκια" στο πίσω τμήμα της.
Σχεδιαστικά το μοντέλο είναι εντυπωσιακά απλοϊκό. Για μένα που είμαι λάτρης των απλών αλλά και αεροδυναμικών γραμμών, το Nike Zoom Flight 2K3 αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα μπασκετικά παπούτσια της συλλογής μου. Χωρίς πολλά και ασήμαντα "μπιχλιμπίδια" με την εμφάνιση το Swoosh να είναι εντελώς διακριτική, σε σόλα και στη "μύτη" του. Επίσης, έχουν καταλλήλως και διακριτικά τοποθετηθεί τα σήματα του Alpha Project (τα πέντε μικρά κυκλάκια σε σειρά, σε φτέρνα και γλώσσα και του Flight (στη βάση της φτέρνας) με σκοπό να ενημερώνουν τον κάτοχό του σε ποια οικογένεια-μέλος της Nike ανήκει πλέον. Πολύ όμορφη ιδέα είναι η αποκάλυψη μικρού μέρους του Zoom Air θύλακα στην εξωτερική πλευρά της φτέρνας, κάτι αρκετά πρωτοποριακό για εκείνη την εποχή. Πόσο πιο απλό πια??
Το Nike Zoom Flight 2K3 πρωτοπαρουσιάστηκε όπως ανέφερα το 2003 και μόνο σε δύο χρωματικούς συνδυασμούς, τον ερυθρόλευκο για χάρη του Jason Kidd και τον μαύρο για χάρη του Tony Parker, των βασικότερων δηλαδή νόμιμων "κατόχων" του συγκεκριμένου μοντέλου που βρέθηκαν εξάλλου και αντίπαλοι στους τελικούς εκείνης της χρονιάς. Ακολούθησαν και άλλοι χρωματισμοί του με ορισμένους εξ' αυτών να είναι αρκετά όμορφοι και ξεχωριστοί όπως ο άσπρο-κίτρινος για τον Kobe Bryant, ο χρυσαφί-πράσινος για τον Βασιλιά κ.ά. Όπως θα παρατηρήσετε εγώ κλασικά προτίμησα την κατάμαυρη έκδοση που έχει πιο καθαρές γραμμές και έναν αεροδυναμικό χαρακτήρα δίνοντας την αίσθηση της ταχύτητας. Εύχομαι η Nike κάποια στιγμή να αποφασίσει την επανακυκλοφορία του όπως έκανε άλλωστε και με ένα άλλο μοντέλο εκείνης περίπου της περιόδου, το Nike Hyperflight, και να το δούμε σε είτε στις og εκδόσεις του είτε σε άλλους νεότερους χρωματισμούς!