4 Φεβρουαρίου 2013

Nike Shox VC V

Ο Vince Carter αποτέλεσε έναν από τους λίγους αλλά εκλεκτούς NBAers που κατάφεραν να αποκτήσουν τη δική τους σειρά μπασκετικών παπουτσιών από την Nike. Μπορεί να ξεκίνησε τη καριέρα του στο NBA φορώντας κωδικούς της Puma κι εν συνεχεία της And1 από το 2000 όμως και μετά πορεύθηκε όντας μέλος της οικογένειας της Nike. Εκείνη τη χρονική περίοδο η αμερικάνικη εταιρεία αναζητούσε έναν νέο "κράχτη" για την Shox μπασκετική της συλλογή κι ο "Half  man, half amazing" έμοιαζε ως ο πλέον κατάλληλος για να τη διαφημίσει. Προϊόν της πολυετούς συνεργασίας τους υπήρξε η signature σειρά του Vince που επισήμως πρόλαβε να κυκλοφορήσει μόλις πέντε κωδικούς με το προσωπικό λογότυπο του πρώην παίχτη των Raptors και Nets. Δυστυχώς η swoosh δε φρόντισε από νωρίς να "απαγκιστρώσει" τη σειρά από τη Shox τεχνολογία (?) η οποία φάνηκε να κουράζει το μπασκετικό κοινό. Μετά την οριστική παύση της συλλογής, ο "Air Canada" συνέχισε να φοράει μοντέλα της Nike προσαρμοσμένα όμως στα χρώματα της εκάστοτε ομάδας του και πάντα με το περίφημο "VC" να εδρεύει σε κάποιο εμφανές σημείο τους.
Το Nike Shox VC V ως προς κατασκευαστικό κομμάτι αν και γεννήθηκε στη νέα χιλιετία είναι ένα αυθεντικό 90s μπασκετικό. Το άνωθεν μέρος της κατασκευής συνίσταται από κομμάτι συνθετικού αλλά ποιοτικού δέρματος που αναπόφευκτα προσθέτουν έτσι επιπλέον γραμμάρια στο βάρος του ενώ για θέματα αερισμού του ποδιού δεν γίνεται καν λόγος παρά τις όποιες μικρές οπές στην εσωτερική του πλευρά. Ο ελαστικός σύνδεσμος που βρίσκεται τοποθετημένος στο μέσο της γλώσσας προσφέρει επιπλέον κρατήματα τόσο καλά μάλιστα που δε χρειάζεται κάποιος να δέσει τα κορδόνια του για να ξεκινήσει τις πτήσεις. Πρωταγωνιστής του VC V είναι (και πάλι) η αντικραδασμική προστασία που διαθέτει η οποία δεν είναι μόνο μία αλλά δύο. Τα έξι TPU "ελατήρια" της Shox πατέντας καλύπτουν το ήμισυ μέρος της midsole ενώ στο υπόλοιπο μπροστινό "συμπαγές" κομμάτι του έχει εγκατασταθεί ένας θύλακας Zoom Air για επιπλέον απορροφητικότητα των κραδασμών. Τέλος, για τη πρόσφυση της μονοκόμματης εξωτερικής σόλας γίνεται συνδυασμός δύο συγκεκριμένων μοτίβων χάραξης.
Σχεδιαστικά το Nike Shox VC V δείχνει συμπαγές και πολύ "γυμνασμένο" με τις φαρδιές δερμάτινες επιφάνειες να επικαλύπτουν αρκετά σημεία του. Το ξεχωριστό μπλε πλαίσιο που παραπέμπει σε επαγγελματική δέστρα ποδιού προσφέρει στο μοντέλο ένα επιβλητικό παρουσιαστικό το οποίο σε συνδυασμό με το κόκκινο χρώμα των "ελατηρίων" Shox κάνει το παπούτσι να ξεχωρίζει από μακριά. Όμορφες σχεδιαστικές λεπτομέρειες είναι τα "ζευγαρωμένα φτερά" στη πλώρη του όπου και φιλοξενείται ένα διακριτικό και μικρό swoosh, το λιτό λογότυπο του "Vinsanity" στη φτέρνα και στο μέσο της εξωτερικής σόλας ενώ μετά από αρκετό καιρό επανεμφανίζεται το θρυλικό σήμα "Flight" και μάλιστα σε εμφανέστατο σημείο του παπουτσιού (στο μέσο της γλώσσας). Τέλος, όμορφη πινελιά αποτελούν τα πολύ μικρά eyelets περιμετρικά της γλώσσας που θυμίζουν κάτι από φτερά αεροπλάνου.
Το Nike Shox VC V αν Ιδιαιτέρως αναπαυτικό παρά το "χοντροκομμένο" παρουσιαστικό του για την εποχή που κυκλοφόρησε, το μακρινό 2005, υποσκελίζει κατά πολύ το τέταρτο μοντέλο Shox VC το οποίο κερδίζει με χαρακτηριστική ευκολία τον τίτλου του πιο αδιάφορου μοντέλου της σειράς. Το Nike Shox VC V φορέθηκε κατά τη δεύτερη χρονιά του παίχτη με τη φανέλα των New Jersey Nets και κυκλοφόρησε σε λίγους αλλά εξαιρετικούς χρωματικούς συνδυασμούς. Την εικονιζόμενη έκδοση τη βρήκα εντελώς μα εντελώς τυχαία πριν από μερικά χρόνια σε εκπτωτικό κατάστημα της Αθήνας κι έχει ιντερνετικά "βαφτιστεί" ως USA Olympic. Εύχομαι η Nike κάποια στιγμή στο άμεσο μέλλον να αποφασίσει επιτέλους να επανακυκλοφορήσει και ορισμένα μοντέλα εποχής 2000 και μετά έστω κι αν δεν είναι 100% στην og εκδοχή τους. Oh baby what a play by Air Canada!!!