28 Φεβρουαρίου 2013

Nike Zoom BB I

Ένα από τα μοντέλα που εντυπωσίασε με την πρώτη του εμφάνιση και δημιούργησε μια μίνι σειρά μπασκετικών παπουτσιών ήταν το Nike Zoom BB. Αν και ποτέ δεν ανακοινώθηκε επισήμως, το BB 1 αποτέλεσε επίσημο παπούτσι του δύο φορές MVP της κανονικής περιόδου Steve Νash των Pheonix Suns. Τα φόρεσαν βέβαια και άλλοι παίχτες της Nike όπως ο Jason Kidd και ο Tony Parker φυσικά σε συνδυασμούς ανάλογους των χρωμάτων των ομάδων τους.
Για τους κραδασμούς ενσωματώθηκε Zoom τεχνολογία κατά μήκος όλου του πέλματος. Έχει πολύ χαμηλό προφίλ (οπότε κατάλληλο κυρίως για point-guard) και αγκαλιάζει αρκετά ψηλότερα από τον αστράγαλο. Κατάφεραν να "ντύσουν" το παπούτσι με βασικά υλικά όπως δέρμα και nubuck αλλά σε πολύ σωστές αναλογίες. Επιπλέον κομμάτι σόλας έχει τοποθετηθεί στο πλάγιο-εξωτερικό μέρος της ακάτου ώστε ο αθλητής να διευκολύνεται κατά τις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, με το εσωτερικό μέρος του πέλματος του παπουτσιού είναι πιο καμπυλωτό. Η γλώσσα του δεν είναι από δέρμα αλλά από διάτρητο υλικό για να αερίζεται καλύτερα η κατά τα άλλα πολύ συμπαγής κατασκευή του.
Αν και υπήρξε συνέχεια στη σειρά BB, τα επόμενα μοντέλα δεν είχαν κάτι το ιδιαίτερο σχεδιαστικά. Αρνητική εντύπωση προκάλεσε η επανέκδοση του μοντέλου το 2012 με υλικά πολύ πιο ελαφριά, ποιοτικότερα και με λιγότερες ραφές αλλά με τεχνολογία Zoom μόνο στο μπροστινό τμήμα του.