2 Φεβρουαρίου 2013

Nike Air Max LeBron VII

Η Nike για την αγωνιστική περίοδο 2009-2010 αποφάσισε να επαναπροσεγγίσει και να ανανεώσει τη signature σειρά μπασκετικών υποδημάτων που προορίζονται αποκλειστικά για τον κορυφαίο σύγχρονο μπασκετμπολίστα της υφηλίου, τον επιβλητικό LeBron James. Ο Ken Link αν και διέπρεψε όντας ο βασικός σχεδιαστής της σειράς για μια πενταετία (Nike Zoom LeBron II έως και το VI) επιλέχθηκε να αντικατασταθεί από τον πολλά υποσχόμενο τότε Jason Petrie που χε βέβαια προλάβει να συμμετάσχει σε αρκετά project της Nike, με παράσημα γι' αυτόν να θεωρούνται τα Air Max Stat 1, Huarache 2008 και Skyposite. Ο "King" στη τελευταία του χρονιά με τη φανέλα των αγαπημένων του Cleveland Cavaliers θα πορευόταν όχι με ένα αδιάφορο παπούτσι όπως ήταν το LeBron VI αλλά με ένα φανταχτερό και άκρως χοντροκομμένο μοντέλο που θα αξιοποιούσε τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές καινοτομίες που χει αναπτύξει η swoosh. Το Nike Air Max LeBron VII παρά το αναμφίβολα ογκώδες παρουσιαστικό του, εκπέμπει μια πολυτέλεια που όμοιά της δεν έχουμε ματαξαναδεί σε παπούτσι του "Εκλεκτού" γεγονός που επιβεβαιώνει την αλλαγή πορείας όσον αφορά το σχεδιασμό της δημοφιλέστερης εν ενεργεία μπασκετικής κολεξιόν.
Όπως αναφέρθηκε και στο πρόλογο, στο Air Max LeBron VII κάνουν ντεμπούτο αρκετές νέες τεχνολογίες της εταιρείας. Η νέα και πολυπροβεβλημένη τεχνολογία Flywire κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή της στην επίσημη σειρά του "Βασιλιά" αντικαθιστώντας κλασικότερα υλικά κατασκευής του κελύφους των παπουτσιών όπως είναι το συνθετικό δέρμα αλλά και το fuse, επιτυγχάνοντας έτσι δραστικότατη μείωση του συνολικού του βάρους. Το κέλυφός του αποτελείται κατά τα 3/4 από ένα TPU πάνελ με ενσωματωμένα Flywire νήματα ένα συνδυασμό που έχει "κοπιάρει" από το πρώτο Hyperdunk (2008) ενώ για υπολειπόμενο μέρος αξιοποιούνται συνθετικό δέρμα και ποιοτικότατο λουστρίνι. Αυτό το πανάλαφρο κέλυφος "αράζει" επάνω σε μια ενδιάμεση σόλα από phylon υλικό και κάτω απ' αυτήν βρίσκεται το νέο αντικραδασμικό σύστημα για την υπεραταχεία που καλείται LeBron James. Εκεί δεσπόζει ένας επιβλητικός αεροθάλαμος βασισμένος στη τεχνολογία Air Max 360 που είναι "ενισχυμένος" κατά 80% σε σχέση με μια συνηθισμένη αερόσολα ενώ φέρει και μια ελαφρά κλίση ώστε να επιτυγχάνεται ομαλότερη κίνηση του πέλματος. Τέλος, για τη χάραξη της εξωτερικής σόλας έχουν επιλεγεί δύο διαφορετικά μοτίβα χάραξης εκ των οποίων το μεν ένα εξυπηρετεί την μπρος-πίσω κίνηση ενώ η άλλη τις πλαϊνές μετακινήσεις προσφέροντας έτσι πλήρη κάλυψη σε κάθε απότομη εναλλαγή κατεύθυνσης του χρήστη.
Σχεδιαστικά το έβδομο Nike LeBron παρά το ότι και κινείται σε πιο φαρδιές γραμμές σε σύγκριση με προγενέστερα μοντέλα της σειράς καταφέρνει να εκπέμπει μια πολύ σικάτη και "γκλάμορους" εμφάνιση. Γι' αυτό ευθύνεται κατά κύριο λόγο η εκτεταμένη χρήση λουστρινιού περιμετρικά του παπουτσιού που προσδίδει μια αίσθηση πολυτέλειας ενώ τα πάνελ με τα ενσωματωμένα Flywire προσφέρουν άπειρες χρωματικές δυνατότητες κάνοντας κάθε έκδοση ξεχωριστή. Κάτι που ίσως να μη γνωρίζουν αρκετοί είναι ότι κάθε πάνελ του περιέχει 23 "μικρο-καλώδια" που παραπέμπουν στο νούμερο της φανέλας του παίχτη. Τα δύο μικρά χρυσά μανικετόκουμπα που χουν "κουμπωθεί" στα εξωτερικά πάνελ περιέχουν το "LBJ23" λογότυπο κι αν εξακολουθείτε να έχετε αμφιβολίες για το αν πρόκειται για πατούμενο του "King" δεν έχετε παρά να τσεκάρετε τα πάνελ στις εσωτερικές πλευρές όπου ένα μέρος τους έχει βαφτεί με το logo του αθλητή. Το δεξί παπούτσι διαφέρει από το αριστερό μονάχα σε δύο σημεία και στην μεν πλώρη του ενός έχει χαραχτεί η λέξη "Twenty" και στη πρύμνη το γράμμα "J" ενώ στ' άλλο τα "Three" και "L" αντιστοίχως. Η εξωτερική σόλα φέρει κι άλλες σχεδιαστικές λεπτομέρειες με κυρίαρχο σημείο τον ιριδίζον κύκλο ακριβώς στο κέντρο και των δύο παπουτσιών ο οποίος υπό συγκεκριμένες γωνίες θέασης αποκαλύπτει κάποιες από τις προσωπικές αξίες του παίχτη (Passion, Fearless, Tradition, Community, Family, Loyalty). Τέλος, αν έχετε χάσει την αρίθμηση με τα Nike LeBron παπούτσι ρίξτε μια ματιά στη τελευταία οπή για τα κορδόνια όπου υπάρχει το λατινικό νούμερο "V" με χρυσή επικάλυψη εντός του οποίου φιλοξενούνται κι οι δύο άσσοι ("II") για να ολοκληρωθεί έτσι το λατινικό επτά. Αν μη τι άλλο πολυτέλεια!!
Το Nike Air Max LeBron VII όπως ειπώθηκε και στην αρχή της παρούσας ανάρτησης αποτελεί το τελευταίο μοντέλο που φόρεσε ο "Εκλεκτός" με τη φανέλα των Cavaliers και ταυτόχρονα είναι η τελευταία φορά που παρουσιάζεται στη σειρά το παλιό λογότυπο του παίχτη (LBJ23) εν αντιθέσει με το κεφάλι του λιονταριού που θα το δούμε και σε μεθεπόμενα μοντέλα. Ως γνωστόν απ' τη δεύτερη σεζόν του με τη φανέλα των Miami Heat εμφανίζεται το τωρινό του λογότυπο με το περήφανο βασιλικό στέμμα. Οι επίσημες συστάσεις με το LeBron VII έγιναν τον Αύγουστο του '09 με την ημερομηνία κυκλοφορίας τους να ακολουθεί από κοντά κι έχοντας αρχική τιμή τα 160 δολάρια. Η Nike επέλεξε να το κυκλοφορήσει σε διάφορους χρωματικούς συνδυασμούς και σχεδόν για κάθε περίσταση (Χριστούγεννα, MVP κ.ά) προσωπικά όμως ο συνδυασμός που με ενθουσίασε εξ΄ αρχής ήταν όπως διαπιστώνετε κι εσείς ο κλασικός ασπρόμαυρος με τις χρυσές μικρολεπτομέρειες. Θεωρώ πως το εικονιζόμενο LeBron είναι το πιο σινιέ και πιο μοντέρνο μοντέλο της σειράς καθώς ο συνδυασμός των υλικών αλλά και η ποιότητά τους δύσκολα εντοπίζονται πια σε μπασκετικό. Ο Jason Petrie κατάφερε να δημιουργήσει ίσως κι άθελα του ένα σημείο αναφοράς για την εν λόγω σειρά ανάλογο με εκείνο που ήταν κι εξακολουθεί να είναι το Air Jordan XI για τη signature σειρά του MJ.