31 Ιανουαρίου 2013

Air Jordan XIII (Bred & Playoffs)

Μετά την ολοκλήρωση μιας ακόμη επιτυχημένης σεζόν, οι κυριολεκτικά ασταμάτητοι Chicago Bulls έβαζαν πλώρη για την ολοκλήρωση ενός ακόμη "Three Peat", του δεύτερου μέσα στη δεκαετία του '90 κάτι που σημαίνει το έκτο Larry O'Brien στη τροπαιοθήκη του ένδοξου αυτού franchsie. Με τον Michael Jordan να ναι ο βασικότερος παράγοντας για την επιτυχία των Ταύρων και με το NBA να απολαμβάνει τη μεγαλύτερη δυνατή προβολή της πιο πρόσφατης ιστορίας του, η Nike ήταν σχεδόν "αναγκασμένη" να σχεδιάσει ένα μπασκετικό αντάξιο της φήμης του Air Michael για την τελευταία του παράσταση πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Το Air Jordan XIII οφείλει κι αυτό την ύπαρξή του στο μετρ του είδους, τον αρχισχεδιαστή Tinker Hatfield και τα "αποκαλυπτήρια" του έγιναν φυσικά στα πόδια του "Αέρινου" όχι όμως στο πρώτο επίσημο αγώνα της ομάδας για τη νέα αγωνιστική περίοδο (1997-1998), αλλά κατά την διάρκεια του διεθνούς τουρνουά McDonald's Open τον Οκτώβριο του 1997 στο Παρίσι. Το δέκατο τρίτο Air δεν έφερε τελικά κανενός είδους γρουσουζιά στον αθλητή καθώς μ' αυτά γνώρισε ουκ ολίγες επιτυχίες τόσο σε ατομικό όσο κι σε συλλογικό επίπεδο.
Το Air Jordan XIII δε θυμίζει σε κάτι τα προπερασμένα μοντέλα της διάσημης signature σειράς, εντούτοις όμως πρόκειται για μια εξαιρετική και ποιοτικότατη κατασκευή με πρώτης τάξεως υλικά. Για τη δημιουργία του κάπως ιδιόμορφου κελύφους έχουν αξιοποιηθεί κυρίως δύο υλικά, δέρμα κι ενίοτε συνθετικό δέρμα συν suede αλλά σε μια ακατέργαστη μορφή του. Τα ασύμμετρα πλευρικά πάνελ έχουν ακανόνιστη μορφή κι έχουν ραφτεί επάνω στο κυρίως σώμα όποτε η συμπαγέστατη αυτή κατασκευή δεν αφήνει κανένα περιθώριο για "ανάσες" στο πόδι. Κάτω ακριβώς από το κέλυφος εντοπίζουμε μια ενδιάμεση phylon σόλα μέσα στην οποία έχουν εγκατασταθεί για πρώτη φορά στη σειρά δύο ανεξάρτητοι θύλακες Zoom Air (στο μπροστινό μέρος και στη φτέρνα) για καλύτερη απορρόφηση των κραδασμών κι ομαλότερη κίνηση. Ακριβώς στο μέσο της midsole εντοπίζουμε μια μεγάλη κι άκαμπτη μπάρα από ανθρακόνημα (carbon fiber) ώστε να αποτρέπονται οι όποιες δυσάρεστες υπερεκτάσεις του πέλματος χωρίς βέβαια να χάνει το πατούμενο κάτι από την ευλυγισία του. Τέλος, η χάραξη της εξωτερικής σόλας είναι πρωτοποριακή καθώς έχει τμηματοποιηθεί σε έξι ανισομεγέθη "ποντς" και περιέχουν το γνωστό και μη εξαιρετέο herringbone μοτίβο χάραξης. 
Ως βάση σχεδιασμού του μοντέλου αποτέλεσε το προσωνύμιο που είχε αποδοθεί τότε στον Michael Jordan ως "Black Cat" (ή μαύρος πάνθηρας) και βασίζεται στο τρόπο με τον οποίο προσέγγιζε το παιχνίδι ο κατά πολλούς G.O.A.T.. Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Air Jordan XIII είναι τρία αλλά πολύ ιδιαίτερα κι όλα τους συνδέονται άμεσα με το προαναφερθέν αιλουροειδές. Ξεκινάμε με το κυκλικό πρασινοκίτρινο ολόγραμμα που ναι τοποθετημένο στο πίσω μέρος του παπουτσιού και συμβολίζει το μάτι της "μαυρόγατας". Η ίριδα αυτού του ματιού αποτελεί συνδυασμό του νούμερου της φανέλας του MJ και του Jumpman λογοτύπου αλλά δυστυχώς με τον καιρό θολώνει. Ακολουθούν τα "ποντς" που καταφέρνουν να αποδώσουν επιτυχώς την ψευδαίσθηση πως πρόκειται για την πατούσα του θανατηφόρου αιλουροειδούς κι όχι για το πέλμα ενός ακόμη συνηθισμένου παπουτσιού. Τρίτο και χαρακτηριστικότερό γνώρισμα του AJ XIII είναι τα ακανόνιστα πλευρικά πάνελ δέρματος που περιέχουν τα μουστάκια της γάτας και συνήθως διαφέρουν χρωματικά ενός σε κάποιες εκδόσεις αυτά προέρχονται από ενός τύπου mesh υλικό που "παίζει" με το φως υπό διαφορετικές οπτικές γωνίες (αντανακλαστικό 3M). Τέλος, να μη λησμονήσω να αναφερθώ και στο άλλο κυκλικό ολόγραμμα με το λογότυπο του MJ σε ένα από τα "ποντς" της εξωτερικής του σόλας.
Το συγκεκριμένο Air Jordan μοντέλο φορέθηκε αποκλειστικά και μόνο από τον ίδιο τον Michael την σεζόν 1997-1998 στο τελευταίο πρωτάθλημα των Chicago Bulls και κυκλοφόρησε σε επτά εκδόσεις εκ των οποίων οι δύο ήταν low. Αρχικά εμφανίστηκε στο κλασικό ασπρόμαυρο χρωματισμό (γνωστό ως "Black Toe") που προτιμήθηκε από τον ίδιο στους περισσότερους αγώνες της κανονικής περιόδου ενώ ακολούθησε σε εμφανίσεις ο ερυθρόλευκος. Κατά τη διάρκεια της post-season και μέχρι και τους Τελικούς φορέθηκαν δύο ακόμη εκδόσεις, η κατάμαυρη (γνωστότερη ως "Playoff") με το κόκκινο περίγραμμα στην εξωτερική σόλα και η κόκκινη με τα μαύρα πλαϊνά mesh πάνελ. Σε εκείνους τους Τελικούς του 1998 ντεμπούτο έκανε και το Air Jordan XIV μιας και δε θα υπήρχε άλλη σεζόν τότε για τον MJ. Εκτός των προαναφερθέντων μεγάλη επιτυχία γνώρισαν οι εκδόσεις "Flint" με τα μπλε πάνελ και το άσπρο-γκρι κέλυφος και η "Low Navy", ενώ αρκετά χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα το 2005 την εμφάνιση του έκανε ένας νέος χρωματισμός γνωστός και ως "Grey Toe" με το γκρι μυτάκι που έγινε διάσημος στα πόδια του Jason Kidd. Κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει νέες χρωματικές εκδοχές του θρυλικού AJ XIII αλλά έχουν υπάρξει και επανακυκλοφορίες των og χρωματισμών του. Στη συλλογή μου αρχικώς περιήλθε ο κόκκινος χρωματισμός με τα μαύρα mesh πάνελ κι ένα χρόνο αργότερα προστέθηκε στη λίστα μου και η πολυπόθητη έκδοση "Playoffs". Μοναδικό αρνητικό στοιχείο της επανακυκλοφορίας του μοντέλου αποτέλεσε γι' ακόμη μια φορά η υψηλή τιμή που αποφάσισαν να το διαθέσουν.