28 Ιανουαρίου 2013

Nike Zoom Kobe VII System

Το έβδομο παπούτσι του signature συλλογής του Kobe Bryant δε θα μπορούσε να μην αποτελεί προϊόν συνεργασίας του ηγέτη των Λιμνανθρώπων και του ανθρώπου που κυριολεκτικά αναμόρφωσε τη συλλογή, του σχεδιαστή εκατοντάδων μπασκετικών την swoosh, του μετρ στο είδος Eric Avar. Μπορεί οι προσδοκίες που υπήρχαν για το νεότερο Nike Kobe να ήταν μεγάλες εξαιτίας της τεράστιας επιτυχίας που γνώρισαν τα προηγούμενα τρία μοντέλα της σειράς, στη πραγματικότητα όμως αυτές δεν κατάφεραν να δικαιολογηθούν ποτέ. Όπως και να έχει η ιστορία δεν αλλάζει πια και το Nike Zoom Kobe VII System αποτέλεσε το signature που φορέθηκε από τον "Black Mamba" την αγωνιστική σεζόν 2011 - 2012 που δυστυχώς δεν είχε το επιθυμητό τέλος δηλαδή το πολυπόθητο δεύτερο three-peat για τους Los Angeles Lakers στη νέα χιλιετία. Σε ότι αφορά το εν λόγω παπούτσι, αυτό διατήρησε την σχεδιαστική φιλοσοφία των περασμένων Kobes της συλλογής έχοντας όμως εφοδιαστεί με μια νεότερη εκδοχή του περίφημου sprint-skin για το επάνω μέρος του συν μια ολόφρεσκια καινοτομία ή πρόταση αν θέλετε από μεριάς Nike.
Όπως προανέφερα το Nike Zoom Kobe VII διατήρησε τη πετυχημένη συνταγή του έκτου και μέχρι τότε πιο αναγνωρίσιμου και πιο επιτυχημένου μοντέλου της σειράς. Το spint skin άλλαξε μορφή αφού τα "σπυράκια" του Kobe VI μετατράπηκαν σε οριζόντιες γραμμές με τα περίφημα καλώδια Flywire να διατηρούν τις προηγούμενες θέσεις τους και εξυπηρετώντας τον ίδιο ακριβώς σκοπό. Το καινοτόμο τεχνολογικό στοιχείο που εισήγαγε αυτή τη φορά Nike, είναι η δυνατότητα αλλαγής την υπάρχουσας εσωτερικής σόλας με μία άλλη διαφορετικής όμως σύνθεσης, σκέψη την οποία πρωτοσυναντήσαμε στο Air Jordan 2011. Η επιλογή της κατάλληλης εσωτερικής σόλας βασίζεται καθαρά στο στυλ του κάθε παίχτη. Το ένα ζεύγος (Play Fast) είναι καταλληλότερο για "γρήγορους" παίχτες (γκάρντ και σμόλ φόργουορντ) με ανεξάρτητους θύλακες Zoom σε φτέρνα και εμπρόσθιο μέρος ενώ το δεύτερο ζευγάρι (Play Strong) προσφέρεται για πιο "βαριά" κορμιά και συνίσταται μόνο από cushlon υλικό. Στο δεύτερο ζεύγος υπάρχει τοποθετημένο (ραμμένο) κάτι σαν κάλτσα-επιστραγαλίδα το οποίο φυσικά δεν παρέχει κανενός είδους προστασία. Το heel cap είναι πιο ενισχυμένο σε σχέση με το προκάτοχό του και η χάραξη της εξωτερικής σόλας διατηρήθηκε σχεδόν ίδια. Συνολικά, μπορεί το Kobe VII να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα απ' την άλλη όμως είναι αρκετά βαρύτερο και λιγότερο ελαστικό απ' τον άμεσο ανταγωνιστή του το Kobe VI.
Σχεδιαστικά το Nike Zoom Kobe VII έχει διατηρήσει τις κύριες σχεδιαστικές γραμμές του προκατόχου του αλλά είναι εμφανώς πιο γυμνασμένες σε σχέση με τα λεπτεπίλεπτα χαρακτηριστικά του Kobe VI. Το παπούτσι βρίθει από οξείες κι αμβλείες γωνίες σχεδόν σε κάθε πτυχή του με μοναδική εξαίρεση το πλαίσιο του φέρει ευθείες γραμμές. Τα swoosh εκατέρωθεν των πλευρών του είναι μεσαίου μεγέθους ενώ τα "κοφτερά" outrigger στη εξωτερική πλευρά δίνουν ένα πιο επιθετικό λουκ στη ομολογουμένως "τσουπωτή" σιλουέτα του. Τα δύο μικρά αλλά αιχμηρά τριγωνικά παράθυρα στη βάση της φτέρνας κάτω ακριβώς από γιγαντιαίο heel clip μαρτυρούν στον αντίπαλο ότι εκεί κοντά παραμονεύει ένα επικίνδυνο αρπακτικό αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα την επιλογή της insole που χει κάνει ο εκάστοτε χρήστης τους. Οι χρωματικές δυνατότητες που παρέχει το sprint skin είναι κυριολεκτικά άπειρες και μπορούν κάνουν ένα ζευγάρι ξεχωριστό με εξαίρεση ίσως την παρδαλή Χριστουγεννιάτικη έκδοση. Το Kobe λογότυπο εμφανίζεται από δύο φορές στο κάθε παπούτσι, στη κορυφή κάθε γλώσσας αλλά στην εξωτερική σόλα, ενώ η υπογραφή-έγκριση του αθλητή βρίσκεται ως είθισται επάνω και στα δύο heel clip.
Οι εκδόσεις που εμφανίστηκε το Nike Zoom Kobe VII System μέσα στη χρονική περίοδο 2011-2012 ήταν αναπάντεχα πάρα πολλές. Είτε αυτό το κοσμούσαν συμπαγείς χρωματισμοί του (λευκό, μαύρο, κίτρινο) είτε έχοντας χρώματα εμπνευσμένα από θανατηφόρους κυνηγούς του ζωικού μας βασιλείου (Cheetah, Leopard, Grey Wolf, Great White Shark, Poison Dart Frog) ή με διαστημικές εικόνες (Bang Galaxy) βλέπετε την έκδοση "All Star Game". Προσωπικά επέλεξα την ασφαλή και κλασική λύση του μαύρου χρώματος με μερικές δόσεις λευκού και κίτρινου αν και είχα βάλει στον μάτι την ποιοτικά αναβαθμισμένη έκδοση Elite με τα carbon υλικά μέρη αλλά η αδιανόητη υψηλή αρχική τιμή διάθεσής του σε απέτρεπε απ' την απόκτησή του. Το Nike Zoom Kobe VII  είναι χωρίς καμιά αμφιβολία το πιο "χοντροκομμένο" και λιγότερο δημοφιλές μοντέλο της έως τώρα signature συλλογής, καταφέρνει όμως να προσφέρει όλα μα όλα εκείνα που προσέφεραν τα προηγούμενα Nike Kobe μαζί.