12 Απριλίου 2013

Air Jordan 2011 (Stealth & Warrior Pack)

Το 26ο κατά σειρά παπούτσι της επίσημης σειράς Jordan έχει τη κωδική ονομασία Air Jordan 2011. Η Jordan Brand φτάνοντας στο 23ο της μοντέλο (XX3) θεώρησε σκόπιμο πως έπρεπε να ολοκληρωθεί ο κύκλος των Air Jordan με τη λατινική αρίθμηση (τιμής ένεκεν του νούμερου της φανέλας του MJ) και από δω και πέρα τα νεότερα μοντέλα της σειράς θα οφείλουν να προσδιορίζονται με βάση το έτος έκδοσής τους. Το Air Jordan 2011 αποτελεί προϊόν συνεργασίας όχι δύο σχεδιαστών αλλά τριών του πολύ Tinket Hatfield, του Mark Smith και του πολλά υποσχόμενου Tom Luedecke. Το συγκεκριμένο μοντέλο Air θεωρείτε ένα βήμα εξέλιξης για την εταιρεία μετά τα όχι και τόσο επιτυχημένα Jordan του 2009 και 2010. Οι τρεις δημιουργοί έθεσαν ως κυριότερο στόχο τους την επιστροφή της σειράς στις παλιές και κλασικές σχεδιαστικές της γραμμές οι οποίες και την ανέδειξαν και έτσι εμπνεύστηκαν ένα άκρως μινιμαλιστικό και συνάμα λειτουργικό μπασκετικό παπούτσι.
Εξωτερικά το παπούτσι μοιάζει σα μια απλοϊκή και συνηθισμένη κατασκευή όμως δε θα πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως πρόκειται για ένα Jordan παπούτσι οπότε σίγουρα κάτι νέο θα μας επιφυλάσσει. Η κυριότερη τεχνολογική καινοτομία που εισάγει το Air Jordan 2011 είναι η εναλλαγή των εσωτερικών σολών του παπουτσιού. Το νέο AJ περιέχει στο κουτί του δύο ζευγάρια εσωτερικών σολών που μπορούν πολύ εύκολα να αντικατασταθούν με το καθένα του να εξυπηρετεί διαφορετικές ανάγκες. Το κόκκινο ζευγάρι "Be Explosine", έχει ενσωματωμένη τη κλασική αερόσολα που καλύπτει τα 3/4 του μήκους της σόλας και συστήνεται κυρίως για παίχτες με "βαριά" κορμιά, ενώ το ζεύγος "Be Quick" έχει ενσωματωμένους δύο ανεξάρτητους θύλακες Zoom Air σε φτέρνα και στο μπροστινό μέρος κάνοντάς τα καταλληλότερα για παίχτες που επιθυμούν ευκινησία και γρηγοράδα. Το κουφάρι του παπουτσιού είναι κατασκευασμένο από δύο διαφορετικά συνθετικά δέρματα με το ένα, αυτό με τις "ρυτίδες", να καλύπτει περιμετρικά το πόδι διαθέτοντας και αρκετές οπές για καλύτερο αερισμό μιας και υπάρχει εσωτερικό bootie. Τέλος, η elephant print χάραξη της εξωτερικής σόλας είναι πολύ αποτελεσματική και μια απ' τις πιο επιτυχημένες που σκαρφίστηκε ποτέ η σειρά του MJ.
Η σχεδιαστική προσέγγιση του μοντέλου όπως προανέφερα είναι μινιμαλιστική. Χρησιμοποιούνται πολύ λίγα υλικά χωρίς τη χρήση χοντρών γραμμών και εξεζητημένων μπιχλιμπιδιών δίνοντας έτσι στο μοντέλο ένα λιτό και κομψό παρουσιαστικό θυμίζοντας για λίγο το Air Jordan XI. Τότε ήταν το λουστρίνι που συντελούσε τα μέγιστα στη κομψή εικόνα του θρυλικού Air τώρα υπάρχει το δέρμα patina με το ιδιαίτερο μοτίβο χαραγμένο πάνω σ' αυτό. Όπως συνέβη με το Air Jordan XX3 έτσι και τώρα το ζευγάρι δεν μοιάζει 100% αναμεταξύ του αφού στη κορυφή της γλώσσας του ενός παπουτσιού υπάρχει ανάγλυφο το νούμερο "23" και στο άλλο το λογότυπο του Μιχαλάκη. Αξίζει να αναφερθεί πως για πρώτη φορά σε μοντέλο της Air Jordan σειράς τόσο το προαναφερθέν λογότυπο όσα και τα επιπλέον δύο που βρίσκονται στο πίσω μέρος κάθε ζεύγους είναι ανάγλυφα και μάλιστα με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια. Τελικά ο απλός σχεδιασμός είναι και ο καλύτερος?
Το Air Jordan 2011 πρωτοεμφανίστηκε στις 19 Φεβρουάριο του 2011 στον ασπρόμαυρο χρωματισμό και λίγο αργότερα ακολούθησε o κατάμαυρος και με τιμή τα 170 €. Στον ασπρόμαυρο συνδυασμό το patina δέρμα που καλύπτει το παπούτσι είναι στιλπνό κάτι που δε θα "έδειχνε" ωραίο στη μαύρη έκδοση γι' αυτό αποφασίστηκε να υποστεί μια επιπλέον επεξεργασία ώστε να είναι πιο glossy. Το νέο AJ ανέλαβε να προωθήσει όπως και τη προηγούμενη χρονιά άλλωστε το "γκανιάν" της Jordan Brand, ο Dwyane Wade των Miami Heat και έμελλε να είναι και η τελευταία φορά με το λογότυπο του MJ στα μπασκετικά του. Χρονικά περίπου στα μέσα του 2012 κυκλοφόρησαν οι εκδόσεις "Warrior Pack" με εντυπωσιακούς συνδυασμούς χρωμάτων (πράσινο-μαύρο, γαλάζιο-άσπρο και κόκκινο-γκρι)! Όπως βλέπετε εγώ κατάφερα να έχω στη συλλογή μου δύο εκδόσεις του AJ 2011 με τη μία να είναι η og ολόμαυρη έκδοση ιντερνετικά γνωστότερη και ως "Stealth" και η δεύτερη είναι το κόκκινο μέλος της "Warrior" συμμορίας. Και τα δύο εντελώς συμπτωματικά τις απέκτησα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές σε τιμές όμως outlet μιας και θεώρησα τις αρχικές τιμές τους αρκετά απαγορευτικές.