29 Ιανουαρίου 2013

Air Jordan X (Stealth)

Στις 6 Οκτωβρίου του 1993 ο μπασκετικός κόσμος συγκλονίστηκε απ' την ανακοίνωση του Michael Jordan για πρόωρη αποχώρησή του από την ενεργό δράση. Σχεδόν ενάμισι χρόνο αργότερα, για την ακρίβεια στις 18 Μαρτίου του 1995, ανακοίνωνε το περίφημο "I'm back" και ξαφνικά όλος σχεδόν ο πλανήτης ασχολιόταν μόνο με την επιστροφή του Air. H Nike δεν έμεινε καθόλου άπραγη όλο αυτό το διάστημα που ο διάσημος αστέρας της απουσίαζε απ' τα παρκέ του NBA, αφού συνέχιζε απτόητη τη κυκλοφορία νεότερων παπουτσιών Air Jordan. Το δέκατο Air Jordan αποτελεί το πρώτο μοντέλο που φόρεσε ο Michael Jordan κατά την επιστροφή του στην ενεργό δράση και σχεδιαστής του δε θα μπορούσε να ήταν κάποιος άλλος εκτός του Tinker Hatfield. Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι ο MJ είχε φορέσει το παπούτσι πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια ενός φιλικού αγώνα που διοργάνωσε ο καλός του φίλος Scottie Pippen το 1994.
Το παπούτσι είναι κατασκευασμένο από πολύ ποιοτικά υλικά ενώ έχει εφοδιαστεί με ότι καλύτερο διέθετε η Nike εκείνη την εποχή. Η σύνθεση του επάνω τμήματος είναι πολύ απλή αφού το μοναδικό υλικό που έχει χρησιμοποιηθεί είναι δέρμα με αρκετά επικαλυπτόμενα μέρη που έχουν ως στόχο να προσφέρουν περισσότερα κρατήματα. Το Air Jordan X είναι το πρώτο μοντέλο της σειράς με σόλα από phylon υλικό η οποία "κρύβει" στο εσωτερικό της μια πλήρη αερόσολα που καλύπτει σχεδόν όλο το μήκος του παπουτσιού. Επίσης, διαθέτει το σύστημα quick lace για γρηγορότερο "κλείδωμα" του ποδιού και επιπλέον σταθερότητα με τη χρήση των λεπτών ελαστικών ζωνών που έχουν τοποθετηθεί στη γλώσσα του παπουτσιού.
Το AJ X είναι αναμφίβολα το πιο απλό και μινιμαλιστικό μοντέλο της σειράς μέχρι σήμερα και το μοναδικό έως τώρα Jordan το οποίο σχεδιάστηκε και κυκλοφόρησε χωρίς την έγκριση του Αέρινου Μιχαλάκη. Το χαρακτηριστικότερο σημείο του παπουτσιού είναι η ιδιαίτερη χάραξη της εξωτερικής σόλας, όπου βρίσκονται καταγεγραμμένα ορισμένα από τα επιτεύγματα και τους τίτλους του αθλητή κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στο μαγικό κόσμο του NBA. Συγκεκριμένα έχουν καταγραφεί ο τίτλος του ρούκι της χρονιάς το 1985, οι 63 πόντοι το 1986, ο τίτλος του πρώτου σκόρερ το 1987, ο τίτλος του Dunker για το 1988, η συμμετοχή του στη καλύτερη αμυντική 5άδα το 1989, οι 69 πόντοι το 1990, τα τρία σερί πρωταθλήματα και το "Beyond" για το 1994. Ένα ακόμη ξεχωριστό γνώρισμά του είναι οι χοντρές υφασμάτινες ρίγες που καταλήγουν στις οπές για τα κορδόνια και έχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία για το καλύτερο δυνατό "κλείδωμα" του ποδιού. Δεν είναι λίγοι αυτοί που διαπιστώνουν αρκετά κοινά σημεία με το επόμενο μοντέλο (XI) που ουσιαστικά αποτελεί και το πλέον αναγνωρίσιμο μοντέλο όλης της σειράς Jordan, ίσως και όλων των μπασκετικών παπουτσιών που έχουν εμφανιστεί έως τώρα.
Ανεπίσημα ο Michael Jordan είχε ντεμπουτάρει τα AJ X σε φιλανθρωπικό αγώνα το 1994, όμως αυτά διέφεραν αρκετά από εκείνα που φόρεσε στο πρώτο του επίσημο αγώνα με τη φανέλα Bulls μετά την ανακοίνωση της επιστροφής του. Τότε είχε δοκιμάσει την έκδοση "Steel" η οποία ήταν ασπρόμαυρη με γκρι ρίγες και ένα περίεργο toebox, ενώ στην επίσημη πρώτη του φόρεσε τη κλασική ασπρόμαυρη έκδοση "Chicago" με ραμμένο στο πλάι το νούμερο "45". Όταν παρουσιάστηκε το παπούτσι το 1994, κυκλοφόρησε σε αρκετές εκδόσεις και με κριτήριο τη πόλη που θα ταν διαθέσιμο προς πώληση είχε και τον ανάλογο χρωματισμό με κυρίαρχο χρώμα όμως πάντα το λευκό. Έκτοτε επανακυκλοφόρησε αρκετές φορές και εκτός της ασπρόμαυρης έκδοσης εμφανίστηκαν και άλλες με εντυπωσιακότερη ίσως εκείνη με το τελείως μαύρο nubuck χρώμα και την άσπρο-γκρι εξωτερική σόλα (ιντερνετικά του δόθηκε το προσωνύμιο Stealth). Η τιμή πώλησης τους υψηλή, σε αντίστοιχα επίπεδα με κείνες των τελευταίων ρετρό επανεκδόσεων της σειράς Jordan.