13 Φεβρουαρίου 2013

Air Jordan XX3 (Stealth)

Στη Νέα Υόρκη τον Ιανουάριο του 2008 παρουσιάστηκε από τη Jordan Brand το 23ο μοντέλο της πιο δημοφιλούς και διαχρονικότερης signature σειράς μπασκετικών υποδημάτων. Το Air Jordan XX3 είναι το επιστέγασμα των επιτυχιών και των προσπαθειών τόσων χρόνων της Nike και αποτίει φόρο τιμής στο μεγαλύτερο παίχτη που ανέδειξε ποτέ το άθλημα της καλαθοσφαίρισης. Η αμερικάνικη εταιρεία στη προσπάθειά της να τιμήσει τον αθλητή που ουσιαστικά την ανέδειξε και την ώθησε ώστε να γίνει η κορυφαία πρωταγωνίστρια στο τομέα των αθλητικών ρούχων, αποφάσισε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ένα μπασκετικό αντάξιο του βεληνεκούς του Michael Jordan, ενσωματώνοντας σε αυτό ότι πιο καινοτόμο και καινούργιο διέθετε. Ο Tinker Hatfield είναι και αυτή τη φορά ο σχεδιαστής του νέου Jordan, επιστρέφοντας κατά κάποιο τρόπο στο τιμόνι της σειράς ύστερα από απουσία περίπου τριών χρόνων. Το νέο παπούτσι παρουσιάστηκε σε τρεις χρωματικές εκδόσεις, λευκό με μαύρες και κόκκινες λεπτομέρειες, λευκό με ολίγον από μπλε και γκρι και στο κλασικό ολόμαυρο χρωματισμό που ναι και ο πιο στιλάτος.
Το Air Jordan XX3 ίσως να αποτελεί το πλέον σύνθετο και πολύπλοκο παπούτσι που κατασκευάστηκε ποτέ από τη Nike χωρίς φυσικά να υστερεί σε εμφάνιση και επιδόσεις. Θεωρείται το πρώτο παπούτσι που κατασκευάζεται με υλικά φιλικά απέναντι στο περιβάλλον, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα μειωμένα επίπεδα αποβλήτων ή άχρηστων υπολειμμάτων κατά τη σύνθεσή του. Κυρίαρχο τεχνολογικό στοιχείο του AJ XX3 είναι το διάφανο TPU (Thermo Plastic Urethane) πλαίσιο γύρω από το οποίο βασίστηκε το όλο "χτίσιμο" του παπουτσιού και αποτελεί ουσιαστικά μια μετεξέλιξη του αντίστοιχου πλαισίου που είδαμε σε προγενέστερο μοντέλο της σειράς (AJ XVII). Μέσα σ' αυτό το εύκαμπτο σασί φιλοξενείται ένας μεγάλος θύλακας Zoom Air, ένα μεγεθυμένο carbon plate ακριβώς στο μέσο του ενώ κάτω απ' αυτό έχει τοποθετηθεί σόλα με ενισχυμένη γόμα και σύμφωνα με τη τεχνολογία IPS (Indepedent Podular System) που είδαμε πρώτη φορά στο AJ XX. Σε αυτό το μοντέλο όμως και για πρώτη φορά στη σειρά "συνεργάζονται" το Zoom Air και το IPS προσφέροντας τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση κραδασμών. Το κέλυφος του AJ XX3 είναι συνδυασμός επίσης δύο υλικών, nubuck και ενός πλεκτού πάνελ που καλύπτει μεγάλο τμήμα της επιφάνειάς του θυμίζοντας λιγάκι το AJ XIII. Για τη δόμηση του κελύφους έχει γίνει εκτεταμένη χρήση νήματος με πληθώρα ραφών αποφεύγοντας τη χρήση κόλας ή παρεμφερών υλικών αφού όπως προαναφέρθηκε είναι το πρώτο παπούτσι με οικολογική συνείδηση.
Το σχέδιο του δε το εμπνεύστηκε ο Hatfield από κάποια Ferrari (AJ XIV) ή κάποιο μαχητικό F-22 (AJ XX2) ή το μαύρο πάνθηρα (AJ XIII) καθώς πρωταρχικός σκοπός ήταν να κατασκευαστεί το καλύτερο μπασκετικό παπούτσι και μετά να ασχοληθούν με το παρουσιαστικό του. Ακόμη και έτσι το μοντέλο είναι πολύ γοητευτικό με επιμελέστατα "κρυμμένες" αρκετές λεπτομέρειες που το κάνουν ξεχωριστό. Το ημιδιάφανο πλαστικό πλαίσιο με τις ακανόνιστες έδρες που θυμίζουν διαμάντι, το εντυπωσιακά μεγάλο carbon plate και τα πλαϊνά πάνελ είναι τα πιο "κραυγαλέα" χαρακτηριστικά του. Ακολουθούν η χάραξη της σόλας που χει γίνει με βάση το δαχτυλικό αποτύπωμα του Ιπτάμενου αθλητή, ενώ κατά μήκος κουτουπιέ και γλώσσας έχει χαραχτεί με τη μορφή κυκλικών οπών το DNA του. Τέλος, για πρώτη φορά στη σειρά Jordan το ζεύγος διαφέρει εμφανισιακά μεταξύ του. Αυτό συμβαίνει γιατί στη κορυφή της γλώσσας του ενός παπουτσιού υπάρχει τυπωμένο το νούμερο "23" ενώ στο άλλο υπάρχει το λογότυπο Jumpman, με την οπίσθια πλευρά όμως και των δύο να έχουν το δαχτυλικό αποτύπωμα του Air.
Η Nike επιθυμώντας να δώσει έναν αέρα ποιότητας και πολυτελείας στο νέο της προϊόν, αποφάσισε να το παρέχει (ή πουλάει) μέσα σε ένα στιλάτο μαύρο κουτί διαφορετικό από εκείνα που χουμε δει τα προηγούμενα χρόνια. Στην εσωτερική μεριά του πάτου του κουτιού βρίσκεται τοποθετημένο ένα CD με πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο παπούτσι κάτι που ομολογουμένως δε θυμάμαι να έχω ξαναδεί. Το Air Jordan XX3 αν και με πολύ υψηλή τιμή διάθεσης, κατάφερε να γνωρίσει τεράστια επιτυχία ακόμη και όταν κυκλοφόρησαν οι οικονομικότερες "κοντές" εκδόσεις που διέφεραν μόνο σε ορισμένα σημεία από την og. Προσωπικά το θεωρώ ως ένα από τα ομορφότερα και ποιοτικότερα μπασκετικά μοντέλα που έχουν παρουσιαστεί τα τελευταία χρόνια και θα μπορούσα ανετότατα να το συμπεριλάβω στα πέντε κορυφαία παπούτσια της έως τώρα σειράς Jordan. Παρακάτω μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στη "Stealth" έκδοση όπως ιντερνετικά της αποδόθηκε ο τίτλος και ελπίζω κάποια στιγμή να επανακυκλοφορήσει για να αποκτήσω και άλλο χρωματισμό του.