31 Ιανουαρίου 2013

Air Jordan XIII (Bred & Playoff)

Μετά την ολοκλήρωση μιας ακόμη επιτυχημένης σεζόν, οι κυριολεκτικά ασταμάτητοι Chicago Bulls έβαζαν πλώρη για την ολοκλήρωση ενός ακόμη "Three Peat", του δεύτερου μέσα στη δεκαετία του '90 και για το έκτο συνολικά πρωτάθλημα της ιστορίας τους. Με τον Michael Jordan να ναι ο βασικότερος παράγοντας για την επιτυχία των Ταύρων και με το NBA να απολαμβάνει τη μεγαλύτερη προβολή της πιο πρόσφατης εποχής του, η Nike ήταν σχεδόν "αναγκασμένη" να σχεδιάσει ένα μπασκετικό αντάξιο της φήμης του Air για τη τελευταία του σεζόν. Το Air Jordan XIII οφείλει και αυτό την ύπαρξή του στο μετρ του είδους Tinker Hatfield και τα "αποκαλυπτήρια" του έγιναν φυσικά πόδια του Αέρινου αλλά όχι στο πρώτο επίσημο αγώνα της ομάδας για τη νέα αγωνιστική περιόδου (1997-1998), αλλά κατά τη διάρκεια του διεθνούς τουρνουά McDonald's τον Οκτώβριο του 1997 στο Παρίσι. Το δέκατο τρίτο Air δεν έφερε τελικά γρουσουζιά στον αθλητή καθώς με αυτά γνώρισε ουκ ολίγες επιτυχίες τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο.
Το Air Jordan XIII δε θυμίζει σε κάτι τα περασμένα μοντέλα της διάσημης signature σειράς, εντούτοις όμως πρόκειται για μια εξαιρετική ποιοτικά κατασκευή με πρώτης τάξεως υλικά. Για τη δημιουργία του κάπως ιδιόμορφου κελύφους έχουν αξιοποιηθεί κυρίως δύο υλικά, δέρμα (σε δύο εκδοχές του) και suede αλλά σε πιο ακατέργαστη μορφή. Τα πλευρικά πλαϊνά πάνελ έχουν ακανόνιστη μορφή και έχουν ραφτεί πάνω στο σώμα όποτε η συμπαγής αυτή κατασκευή δεν αφήνει κανένα περιθώριο για "ανάσες" στο πόδι. Κάτω από το κέλυφος υπάρχει μια ενδιάμεση phylon σόλα μέσα στην οποία έχουν τοποθετηθεί για πρώτη φορά στη σειρά δύο ανεξάρτητοι θύλακες Zoom Air (μπροστινό μέρος και στη φτέρνα) για καλύτερη απορρόφηση των κραδασμών και ομαλότερη κίνηση. Ακριβώς στο μέσο της σόλας υπάρχει ένα μεγάλο και άκαμπτο πλαίσιο από ανθρακόνημα (carbon fiber), για να αποτρέπονται οι όποιες δυσάρεστες υπερεκτάσεις του πέλματος χωρίς να χάνει το παπούτσι κάτι από την ευλυγισία του. Τέλος, η χάραξη της εξωτερικής σόλας είναι ιδιαίτερη αφού έχει τμηματοποιηθεί σε έξι "ποντς" στα οποία η πρόσφυση γίνεται περισσότερο αισθητή. 
Ως βάση σχεδιασμού του μοντέλου αποτέλεσε το προσωνύμιο που είχε αποδοθεί στον Michael Jordan ως "Black Cat" (ή μαύρος πάνθηρας) και βασίζεται στο τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το παιχνίδι ο συγκεκριμένος αθλητής. Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Air Jordan XIII είναι τρία. Το κυκλικό ολόγραμμα, που βρίσκεται στο πίσω μέρος του παπουτσιού και αποτελεί συνδυασμό του νούμερου της φανέλας του MJ και του Jumpman λογοτύπου, που με τον καιρό δυστυχώς θολώνει. Τα "ποντς" που καταφέρνουν επιτυχώς να "δώσουν" την αίσθηση πως πρόκειται για πατούσα αιλουροειδούς και όχι για παπούτσι. Τρίτο και χαρακτηριστικότερό γνώρισμα του AJ XIII είναι τα ακανόνιστα πλευρικά πάνελ δέρματος που συνήθως διαφέρουν χρωματικά ή αντικαθιστώνται από ενός τύπου mesh υλικό που "παίζει" με το φως υπό διαφορετικές οπτικές γωνίες. Τέλος, να μη ξεχάσω να αναφερθώ και στο άλλο κυκλικό ολόγραμμα με το λογότυπο του MJ σε ένα από τα "ποντς" της εξωτερικής σόλας
Το συγκεκριμένο Air Jordan μοντέλο φορέθηκε αποκλειστικά και μόνο από τον ίδιο τον Michael την σεζόν 1997-1998 και το τελευταίο πρωτάθλημα των Chicago Bulls και κυκλοφόρησε σε επτά εκδόσεις εκ των οποίων οι δύο ήταν low. Αρχικά εμφανίστηκε στο κλασικό ασπρόμαυρο χρωματισμό (γνωστό ως "Black Toe") που προτιμήθηκε από τον ίδιο στους περισσότερους αγώνες της κανονικής περιόδου ενώ ακολούθησε σε εμφανίσεις ο ερυθρόλευκος. Κατά τη διάρκεια της post-season και μέχρι και τους Τελικούς φορέθηκαν δύο ακόμη εκδόσεις, η κατάμαυρη (γνωστή και ως "Playoff") με το κόκκινο περίγραμμα στην εξωτερική σόλα και η κόκκινη με τα μαύρα πλαϊνά mesh πάνελ. Σε εκείνους τους Τελικούς του 1998 ντεμπούτο έκανε και το Air Jordan XIV μιας και δε θα υπήρχε άλλη σεζόν τότε για τον MJ. Εκτός των προαναφερθέντων μεγάλη επιτυχία γνώρισαν οι εκδόσεις "Flint" με τα μπλε πάνελ και το άσπρο-γκρι κέλυφος και η "Low Navy", ενώ αρκετά χρόνια αργότερα και πιο συγκεκριμένα το 2005 την εμφάνιση του έκανε ένας νέος χρωματισμός γνωστός και ως "Grey Toe" με το γκρι μυτάκι που έγινε διάσημος στα πόδια του Jason Kidd. Κατά καιρούς έχουν κυκλοφορήσει νέες χρωματικές εκδοχές του θρυλικού AJ XIII αλλά έχουν υπάρξει και επανακυκλοφορίες των og χρωματισμών του. Στη διάθεση μου αρχικώς περιήλθε ο κόκκινος χρωματισμός με τα μαύρα mesh πάνελ και ένα χρόνο αργότερα προστέθηκε στη λίστα μου και η πολυπόθητη έκδοση "Playoff". Μοναδικό αρνητικό στοιχείο της επανακυκλοφορίας του μοντέλου αποτέλεσε γι' ακόμη μια φορά η υψηλή τιμή που αποφάσισαν να το διαθέσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου