28 Ιανουαρίου 2013

Nike Zoom Kobe VII System

Το έβδομο παπούτσι του Kobe Bryant δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί προϊόν συνεργασίας του με το κολοσσό των αθλητικών υποδημάτων Nike. Μπορεί οι προσδοκίες που υπήρχαν για το νέο Kobe να ήταν μεγάλες εξαιτίας της τεράστιας επιτυχίας που γνώρισαν τα προηγούμενα δύο μοντέλα της σειράς, στην πραγματικότητα όμως αυτές δεν κατάφεραν να δικαιολογηθούν ποτέ. Όπως και να χει η ιστορία έγραψε και το Nike Zoom Kobe VII φορέθηκε από τον Black Mamba την αγωνιστική σεζόν 2011 - 2012 που τελικώς δε στέφθηκε με επιτυχία καθώς οι Λιμνάνθρωποι απέτυχαν να φθάσουν στο πολυπόθητο στόχο ενός ακόμη Three-Peat.  Όσον αφορά το παπούτσι, αυτό διατήρησε την ίδια σχεδιαστική φιλοσοφία των προηγουμένων Kobe της σειράς με μια νεότερη εκδοχή του περίφημου sprint skin στο επάνω μέρος και μια νέα καινοτομία για μπασκετικό της Nike.
Όπως προανέφερα το Nike Zoom Kobe VII διατήρησε τη πετυχημένη συνταγή του έκτου και μέχρι τότε πιο αναγνωρίσιμου και πιο επιτυχημένου μοντέλου της σειράς. Το spint skin άλλαξε μορφή αφού τα "σπυράκια" του Kobe VI μετατράπηκαν σε οριζόντιες γραμμές με τα περίφημα καλώδια Flywire να διατηρούν τις προηγούμενες θέσεις τους και εξυπηρετώντας τον ίδιο ακριβώς σκοπό. Το καινοτόμο τεχνολογικό στοιχείο που εισήγαγε αυτή τη φορά Nike, είναι η δυνατότητα αλλαγής την υπάρχουσας εσωτερικής σόλας με μία άλλη διαφορετικής όμως σύνθεσης, σκέψη την οποία πρωτοσυναντήσαμε στο Air Jordan 2011. Η επιλογή της κατάλληλης εσωτερικής σόλας βασίζεται καθαρά στο στυλ του κάθε παίχτη. Το ένα ζεύγος (Play Fast) είναι καταλληλότερο για "γρήγορους" παίχτες (γκάρντ και σμόλ φόργουορντ) με ανεξάρτητους θύλακες Zoom σε φτέρνα και εμπρόσθιο μέρος ενώ το δεύτερο ζευγάρι (Play Strong) προσφέρεται για πιο "βαριά" κορμιά και συνίσταται μόνο από cushlon υλικό. Στο δεύτερο ζεύγος υπάρχει τοποθετημένο (ραμμένο) κάτι σαν κάλτσα-επιστραγαλίδα το οποίο φυσικά δεν παρέχει κανενός είδους προστασία. Το heel cap είναι πιο ενισχυμένο σε σχέση με το προκάτοχό του και η χάραξη της εξωτερικής σόλας διατηρήθηκε σχεδόν ίδια. Συνολικά, μπορεί το Kobe VII να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα απ' την άλλη όμως είναι αρκετά βαρύτερο και λιγότερο ελαστικό απ' τον άμεσο ανταγωνιστή του το Kobe VI.
Σχεδιαστικά το νεότερο Kobe έχει λίγο πολύ τα ίδια χαρακτηριστικά με το προκάτοχό του. Μια πολύ απλή γραμμή με αρκετές γωνίες σχεδόν παντού, με το swoosh εκατέρωθεν των πλευρών του και με δύο μικρά outrigger στην εξωτερική μεριά που δίνουν ένα περίεργο χρωματικό τόνο στη σιλουέτα του. Τα δύο μικρά τριγωνικά παράθυρα στη βάση της φτέρνας και κάτω από το heel clip μαρτυρούν στον αντίπαλο ότι εκεί κοντά υπάρχει ένα επικίνδυνο αρπακτικό ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτουν την εκάστοτε επιλογή σόλας που χει κάνει ο αθλητής. Οι χρωματικές δυνατότητες που δίνει το sprint skin είναι κυριολεκτικά άπειρες και μπορούν κάνουν ένα ζευγάρι μοναδικό με εξαίρεση ίσως το παρδαλό χρώμα της Χριστουγεννιάτικης έκδοσης. Το Kobe λογότυπο εμφανίζεται μόνο δύο φορές στο κάθε παπούτσι, ενώ η υπογραφή του αθλητή είναι πάνω στο heel clip.
Οι εκδόσεις που εμφανίστηκε το συγκεκριμένο μοντέλο Kobe μέσα στο 2012 ήταν πάρα μα πάρα πολλές. Είτε με συμπαγείς χρωματισμούς (λευκό, μαύρο, κίτρινο) είτε με χρώματα εμπνευσμένα από "κυνηγούς" του ζωικού βασιλείου (Cheetah, Leopard, Grey Wolf, Great White Shark, Poison Dart Frog) είτε με διαστημικές εικόνες (Bang Galaxy), βλέπετε έκδοση All Star Game. Προσωπικά επέλεξα την ασφαλή και κλασική λύση του μαύρου χρώματος με μερικές δόσεις λευκού και κίτρινου αν και είχα βάλει στον μάτι την ποιοτικά αναβαθμισμένη έκδοση Elite, με τα carbon υλικά μέρη και την απλησίαστη τιμή του. Το Nike Zoom Kobe VII ίσως να πρόκειται για το πιο "χοντρό" μοντέλο της έως τώρα σειράς που καταφέρνει όμως να προσφέρει όλα εκείνα που δεν προσέφεραν προηγούμενα Kobe. Μπορεί να μη άγγιξε καθόλου την επιτυχία του Kobe VI αποτελεί όμως σημείο αναφοράς για την σειρά.