1 Αυγούστου 2013

Η τεχνολογία Zoom Air από τη Nike

Αυτό που ξεκίνησε ως ένα πείραμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 και αφορούσε την τεχνολογία απορρόφησης κραδασμών, έμελλε να αλλάξει ριζικά τη μορφή και τη λειτουργικότητα των σημερινών αθλητικών παπουτσιών. Στο διαρκές κυνήγι εξέλιξης η ομάδα του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης (R&D) της Nike εφηύρε τη περίφημη τεχνολογία Zoom Air την οποία και εφάρμοσε για πρώτη φορά σε μπασκετικό μοντέλο στο διαχρονικό Nike Air Go LWP του Anfrernee "Penny" Hardaway, το 1995. Αυτή η καινοτόμος τεχνολογία αποτελεί μια εξελιγμένη εκδοχή των πρότυπων αεροθαλάμων της παλαιάς τεχνολογίας Nike Air και γι' αυτό θεωρείται συγγενής της και μάλιστα πρώτου βαθμού. Προ. Αρχικά αξιοποιήθηκε στα μπασκετικά μοντέλα, όμως βρήκε εφαρμογή και σε άλλα μοντέλα επιδόσεων της Nike για το τέννις, το τρέξιμο αλλά και στη δημοφιλή σειρά Air Jordan. 
Στο κέντρο του ανθεκτικότατου Zoom Air θύλακα έχουν τοποθετηθεί παράλληλες σειρές από ισχυρές συνθετικές ίνες οι οποίες συνδέουν τα δύο επίπεδα μέρη του θύλακα. Κάθε φορά που το πόδι ενός αθλητή πιέζει τον θύλακα οι ίνες συμπιέζονται ώστε να μετριάσουν την κρούση προτού επιστρέψουν γρήγορα στην αρχική κατάσταση ηρεμίας που βρισκόταν εντός της πεπιεσμένης μονάδας αέρα. Ο Zoom Air θύλακας είναι αρκετά λεπτός σε πάχος αφού κύριο μέλημα της τεχνολογίας είναι το προφίλ του παπουτσιού να παραμείνει χαμηλό, πράγμα που βοηθά τα πόδια του αθλητή να αισθάνονται πιο κοντά στο έδαφος ή στο παρκέ και να αντιδρούν γρηγορότερα στις όποιες απότομες αλλαγές κατευθύνσεών του, χωρίς φυσικά να θυσιάζεται η αναγκαία άνεση.
Το Zoom Air είχε κι έχει τη δυνατότητα ή ικανότητα να πάρει μορφή σε διάφορα σχήματα ενώ δύναται να τοποθετηθεί σε πολλά σημεία της ενδιάμεσης σόλας. Κατά τις πρώτες του εμφανίσεις ο θύλακας βρισκόταν "εγκλωβισμένος" εντός της ενδιάμεσης σόλας και συνήθως περιτριγυριζόταν από phylon υλικό. Μπορούσε και μπορεί να εκτείνεται απ' άκρη σ' άκρη, άλλοτε να εντοπίζεται μόνο στο έμπροσθεν μέρος της ενδιάμεσης σόλα κι άλλοτε μόνο στο πίσω τμήμα ή ταυτόχρονα και στα δύο σημεία. Η Nike δεν έχει σταματήσει να πειραματίζεται και να εξελίσσει διαρκώς την τεχνολογία της με αποκορύφωμα την ​​πρώτη μεγάλου μήκους ορατή μονάδα Zoom Air με την οποία και εξόπλισε το Nike LeBron X. Update Έκτοτε εμφανίστηκαν κάποιες παραλλαγές της όπως το Hex Zoom με τους μικρούς εξάγωνους θύλακες (Nike LeBron XIIXIII και XIV) και ο αρθρωτός θύλακας Zoom (Nike KD X και 8) ενώ τελευταία παρουσιάστηκε ένας υβριδικός θύλακας που συνδυάζει τις τεχνολογίες Air Max και Zoom κι έχει το όνομα BattleMax (Nike LeBron XV).