7 Αυγούστου 2013

Η τεχνολογία Hexalite από τη Reebok

Μια από τις πρώτες αντικραδασμικές τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν κατά τις αρχές της δεκαετίας του '90 είναι η τεχνολογία Hexalite και ανήκει στη Reebok. Αν και θεωρείται ξεπερασμένη εντούτοις βρίσκει ακόμη και σήμερα εφαρμογή σε πολλά μοντέλα της πρώην Αγγλικής εταιρείας.
Πηγή έμπνευσης για το σχεδιασμό αυτής της αντικραδασμικής τεχνολογίας της Reebok, αποτέλεσε η κηρήθρα. Σύμφωνα με την εταιρεία, η κηρήθρα είναι ένα από τα ισχυρότερα και ελαφρύτερα σχήματα που βρίσκονται στη φύση. Με το τροποποιημένο κυψελωτό σχέδιο, οι κραδασμοί εξαπλώνονται σε μια ευρύτερη περιοχή σε σχέση με το υλικό EVA (συμπολυμερές το οποίο είναι κατασκευασμένο κυρίως από αιθυλένιο και οξικό βινύλιο).
Σύμφωνα πάντα με την Reebok, η τεχνολογία Hexalite είναι τέσσερις φορές πιο ανθεκτική από το αφρώδες EVA, ενώ απορροφά έως και 23% περισσότερη ενέργεια σε σχέση με μια αντίστοιχη ποσότητα υλικού EVA. Η κυψελοειδής δομή του ενισχύεται από μια σκληρή μεμβράνη ουρεθάνης, γεγονός που επιτρέπει να ανθίσταται και να επανέρχεται το υλικό στην αρχική του μορφή μετά από επανειλημμένες και αρκετές συμπιέσεις του.
H τεχνολογία Hexalite εμφανίζεται πλέον μόνο στα retro μοντέλα της Reebok, Kamikaze, Shaqnosis και σε μερικά μοντέλα της σειράς Answer, του Allen Iverson.
Η Reebok σε μια προσπάθεια ανανέωσής της, δημιούργησε τη τεχνολογία Hexride και η οποία ουσιαστικά αποτελεί απόγονο της Hexalite. Η νέα αυτή τεχνολογία δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τα παπούτσια τρεξίματος χωρίς όμως να γνωρίζει και την ανάλογη επιτυχία.