1 Σεπτεμβρίου 2019

Nike Zoom Freak 1 (Coming to America)

Δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι αθλητικές εταιρείες ένδυσης και υπόδησης έχουν εμπνευστεί δημιουργίες τους βασιζόμενες σε κάποια δημοφιλή κινηματογραφική ταινία ή κάποιο υπερήρωα των κόμικς. Αρκετοί μπασκετικοί κωδικοί της Nike, της Adidas κι άλλων εταιρειών έχουν κατά καιρούς υποστεί ένα "φρεσκαρισματάκι" όπου το theme τους βασίστηκε σε κάποια Χολιγουντιανή ταινία. Το μόλις τριών μηνών Nike Zoom Freak 1 δε μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση ιδίως τώρα που ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ίσως ο δημοφιλέστερος μπασκετμπολίστας στον πλανήτη Γη. Η κλασική κωμική ταινία του 1988 "Coming to America", την οποία στη χώρα μας γνωρίζουμε με τον τίτλο «Ο πρίγκιπας της Ζαμούντα», είναι μία απ' τις αγαπημένες ταινίες του νυν MVP και αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για τον σχεδιασμό της συγκεκριμένη χρωματικής έκδοση του Zoom Freak 1. Παρόλο που η έκδοση "Coming to America" προδόθηκε πολύ νωρίς μέσω leak-photos, η Nike κατάφερε και προφύλαξε αρκετό καιρό και το παρουσίασε επισήμως στις αρχές Αυγούστου. Βασικός υπεύθυνος για το σουλούπι του Freak 1 είναι ο εκ Γαλλίας ορμώμενος σχεδιαστής Thomas Durant που έχει ολιγοετή προϋπηρεσία στην κατηγορία των performing μπασκετικών.
Η επιλογή το εν λόγω φίλμ μόνο τυχαία δεν είναι αφού υπάρχει μια σχετική ομοιότητα μεταξύ του "Greek Fr34k" και του πρωταγωνιστή Prince Akeem Joffer. Ναι μεν το υπόβαθρο του δεύτερου είναι διαφορετικό από εκείνο του Γιάννη απ' όταν ήταν παιδί όμως κι οι δύο έχουν έναν κοινό σκοπό, να ταξιδέψουν μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Ο δημοφιλής κωμικός Eddie Murphy υποδύεται τον πρίγκηπα ενός φανταστικού και ζάμπλουτου κρατιδίου της Αφρικής, της Ζαμούντα, ο οποίος αποφασίζει να μην ακολουθήσει το πρωτόκολλο της χώρας του σχετικά με τον επικείμενο γάμο του και ταξιδεύει στις Η.Π.Α. για να αναζητήσει το άλλο του μισό όπου θα γίνει η μέλλουσα βασίλισσά του κι όλα αυτά μεταμφιεσμένος σε φτωχό φοιτητή. Έτσι κι ο Γιάννης ταξιδεύει από την Αθήνα προς την μεγαλύτερη μπασκετική σκηνή του κόσμου, το NBA, για να κάνει τα όνειρά του για διεθνή καταξίωση και αναγνώριση πραγματικότητα.
Στα του παπουτσιού τώρα, το Nike Zoom Freak 1 "Coming to America" σα κατασκευή δεν έχει ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με τους χρωματισμούς που χουν κυκλοφορήσει όμως παρουσιάζει κάποιες τρανταχτές στιλιστικές διαφορές. Κύρια και εμφανέστερη όλων διαφορά το υπόστρωμα του πλαισίου όπου επιλέχθηκε όχι ένα συμπαγές χρώμα αλλά μια επιφάνεια με animal print σχέδιο για να αποτυπώσουν τα πανέμορφα κοστούμια που φορούσε ο Prince Akeem. Επίσης, μεγάλο τμήμα της γλώσσας καθώς κι όλο το μικρό οβάλ πλαίσιο στο πίσω μέρος του κολάρου είναι κατασκευασμένα από ένα είδος γούνινου υλικού c(l)opy paste του πανωφοριού που φορούσε ο ήρωας της ταινίας. Στη κορυφή κάθε γλώσσας εκεί που νομίμως βρισκόταν το λογότυπο του Γιάννη τώρα υπάρχει κεντημένο με χρυσή κλωστή το όνομα της ταινίας και απ΄ την ίδια κλωστή έχει κεντηθεί και το "34" στη ράχη του Freak 1. Τέλος, το δίχως αμφιβολία σήμα κατατεθέν του μοντέλου, το τεράστιο swoosh, έχει επιστρωθεί με χρυσό θέλοντας να αποτίσει φόρο τιμής στα κοσμήματα που φορούσε ο ταπεινός πρίγκιπας ενώ χρυσόσκονη έχει σκορπιστεί στο διάφανα μέρη της ενδιάμεσης κι εξωτερικής σόλας.
Η Nike έχοντας την έγκριση από την Paramount Pictures για την εκμετάλλευση της ταινίας, πέραν του παπουτσιού ετοίμασε και μια σειρά ρουχισμού με το συγκεκριμένο θέμα προσαρμοσμένο πάντα πάνω στον Γιάννη. Όσοι τώρα επιθυμείτε να μάθετε μερικά πράγματα παραπάνω σχετικά με το πρώτο κωδικό της νεοσύστατης signature σειράς του Γιάννη δεν έχετε παρά να κλικάρετε επάνω στον σύνδεσμο που ακολουθεί.
https://greeksneakcollector.blogspot.com/2019/07/nike-zoom-freak-1-all-bros.html