22 Σεπτεμβρίου 2019

Ποια μπασκετικά προτίμησαν οι NBAers τη περασμένη σεζόν??

Βολτάροντας ως συνήθως στο διαδίκτυο σκόνταψα πάνω σ' ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο-δημοσίευμα σχετικά με το ποια μπασκετικά προτιμήθηκαν περισσότερο τη περασμένη αγωνιστική περίοδο (2018-2019) στο NBA καθώς και το μερίδιο που κατέχει ξεχωριστά κάθε brand σε αυτό το ξεχωριστό αθλητών. Το εν λόγω άρθρο έχει συντάξει και δημοσιεύσει προ επτά περίπου μηνών (Μάρτιο 2019) η ιστοσελίδα www.ballershoesdb.com η οποία χρησιμοποιώντας κι αναλύοντας την ομολογουμένως πολύ ενημερωμένη βάση δεδομένων της ετοίμασε όχι μια αλλά τρεις λίστες. Δε λέω καλές και χρήσιμες οι αναρτήσεις σχετικά με τα επερχόμενα νέα μπασκετικά μοντέλα, ωραίες και χρήσιμες οι παρουσιάσεις των τωρινών μοντέλων αλλά οφείλουμε να παραδεχτούμε πως και το στατιστικό στοιχείο έχει τη δική του ξεχωριστή γοητεία.
Προτού αναφερθούμε όμως στις ακόλουθες λίστες αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την ιστοσελίδα η εκάστοτε κατάταξη πραγματοποιήθηκε έχοντας ως κριτήριο εκείνο τον κωδικό που προτίμησε περισσότερο ή είχε ως πρώτη του επιλογή (primary shoe) κάθε ένας από τους αθλητές που αγωνίστηκαν τη περασμένη σεζόν στο NBA. Με βάση αυτή τη συνθήκη κατά νου πάμε να ρίξουμε μια ματιά σε αυτές τις τρεις λίστες.

Η πρώτη λίστα αναφέρεται στους μπασκετικούς κωδικούς που έδειξαν να προτιμούν περισσότερο οι NBAers πέρυσι. Το Nike Hyperdunk X αναδείχθηκε νικητής αφήνοντας το Kobe A.D. Exodus στη δεύτερη θέση για μόλις ένα ζευγάρι και στη τρίτη θέση βρέθηκε ένας ακόμη κωδικός της σειράς, το A.D. Mid. Το Nike Kyrie 4 το προτίμησε σχεδόν διπλάσιος κόσμος έναντι του Kyrie 5 ενώ σχεδόν ισόπαλα αναδείχθηκαν τα Nike PG 2 και PG 2.5. Το Adidas που φορέθηκε περισσότερο ήταν το Pro Bounce 2018 κι από signature της "Three Stripes" το Dame 4 υπερτέρησε έναντι του Harden Vol. 3. Το Under Armour HOVR Havoc υπήρξε το λαοφιλέστερο μπασκετικό της εταιρείας με έδρα τη Βαλτιμόρη κι οριακά κοντά του βρέθηκε το "αναγεννησιακό" Puma Clyde Court Disrupt. Εντύπωση μου προκαλεί η υψηλή θέση που πήρε το Nike KD 11 σε σύγκριση με το LeBron XVI (ή και το Why Not Zer0.1) αλλά κι η σημαντική αποδοχή που έτυχαν τα React Hyperdunk 2017 και Crazy Explosive 2017.

Η δεύτερη λίστα τώρα ασχολείται με τις signature σειρές όχι όμως με τη καθεμιά ξεχωριστά αλλά σε ομαδοποιημένη μορφή και με γνώμονα τον εκάστοτε αθλητή που εκπροσωπούν. Σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα στις signature σειρές του LeBron συνυπολογίζουμε και τους κωδικούς της σειράς Soldier, σε εκείνες του Στεφανάκου αθροίζονται τα ορίτζιναλ Under Armour Curry και τα 3Zero ενώ στα signatures του Μιχαλάκη περιέχονται και οι ρετρό κωδικοί του. Για μια ακόμη σεζόν (έχω χάσει το μέτρημα) η πρώτη θέση και μάλιστα με μπόλικη διαφορά ανήκει στα Nike Kobe με τα των πατούμενα των Irving και George να καταλαμβάνουν τη δεύτερη και τρίτη αντίστοιχα. Μόλις στην έβδομη θέση συναντάμε για πρώτη φορά signatures προερχόμενα απ' την Adidas κι είναι αυτά του Lillard ενώ ακολουθούν οι κωδικοί του Harden. Εκτός εντεκάδας τα μπασκετικά με την υπογραφή του Russell Westbrook αλλά κι εκείνα του Derrick Rose παρά το γεγονός ότι ο "Pooh" έχει κάμποσες σειρές υπό την προστασία του.

Τέλος, έχουμε τον πίνακα με το μερίδιο αγοράς που κατέχει κάθε brand μεταξύ των NBAers. Για μία ακόμη sneaker-ική σεζόν η Nike καταλαμβάνει τη πρώτη θέση στις προτιμήσεις των NBAers κι αν συνυπολογίσουμε και το μερίδιο της τρίτης Jordan Brand τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό πως τρεις στους τέσσερις παίχτες την περασμένη χρονιά προτίμησαν μπασκετικό της "Just do it". Η δεύτερη θέση ανήκει χωρίς αμφισβήτηση στην Adidas, η τέταρτη στη Under Armour κι από κει και πέρα ακολουθούν πολλά brands με μερτικό μικρότερο του 2% Τα ποσοστά κάποιων εταιρειών ίσως να έχουν μεταβληθεί ελαφρώς προς τα κάτω σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν όχι όμως λόγω της ποιοτικής βελτίωσης των κινέζικων προϊόντων αλλά εξαιτίας της επιστροφής εταιρειών με τεράστια κληρονομία στη κατηγορία όπως η άλλοτε κραταιά Puma και New Balance. Έκπληξη τα ποσοστά της K8IROS καθώς και της Big Baller Brand που λογικά από φέτος θα πάψει να υφίσταται.