1 Αυγούστου 2019

Nike Kobe A.D. Exodus (Black/Vivid Purple)

Αρχές του περσινού Αυγούστου ο πρώην "Βελοσιράπτορας" DeMar DeRozan προσπαθούσε ακόμη να συνέλθει από το σοκ της ανταλλαγής του. Μετά από εννέα ονειρεμένες σεζόν αγωνιζόμενος με τη φανέλα των Toronto Raptors οι ιθύνοντες της ομάδας επέλεξαν να πληρώσει αυτός τη νύφη για τις συνεχείς κακές πορείες των Καναδών στα Playoffs και τον αντάλλαξαν για χάρη ενός επίσης All-Star επιπέδου παίχτη αλλά με εμπειρία πρωταθλητισμού, τον Kawhi Leonard. Περίπου εκείνη την περίοδο διεξαγόταν η καθιερωμένη και πάντα καλοκαιρινή Drew League στην οποία συμμετείχε ο "DeMarvellous" όπου και εθεάθη να φοράει ένα ακυκλοφόρητο performing πατούμενο της Nike. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως αναμενόταν αναπαρήγαγαν αστραπιαία αυτή την είδηση και με καθυστέρηση κάποιων ωρών αποδείχτηκε πως επρόκειτο τελικά για το νέο Nike Kobe A.D. 2018 ή σύμφωνα με αρκετούς φαν το Kobe A.D. Exodus. Όποια απ' τα δύο κι αν ισχύει σημασία έχει πως αυτός είναι συνολικά ο 16ος επίσημος κωδικός της singature σειράς του "Black Mamba" και το πέμπτο κατά σειρά μοντέλο απ' την εποχή που μετονομάστηκε σε Kobe A.D., δηλαδή από τότε που συνταξιοδοτήθηκε ο τελευταίος κορυφαίος παίχτης στην ιστορία της δεύτερης πιο επιτυχημένης ομάδας (βάσει τροπαίων) του NBA, τους Los Angeles Lakers.
Το Nike Kobe A.D. Exodus είναι ένα πραγματικά πανάλαφρο μπασκετικό μοντέλο κάτι που άλλωστε αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των μέχρι σήμερα Kobe ADs (κι όχι μόνο). Το άνωθεν τμήμα της κατασκευής έχει δομηθεί έχοντας ως βάση ένα καλτσοειδές meshάτο πλαίσιο πάνω στο οποίο έχουν εγκατασταθεί διαφορών ειδών υλικά. Ξεκινώντας από το toe cap διακρίνουμε ένα απαλό neoprene υλικό κι εν συνεχεία μια εγκάρσια πλαστικοποιημένη περιοχή που η swoosh την αποκαλεί "Composite Fiber 2.5x" πρόγονο του οποίου θαρρώ πως είδαμε στο Kyrie 3. Εκατέρωθεν των πλευρών και μέχρι το υποτυπώδες heel counter έχει τοποθετηθεί μια λεπτή στρώση από φθηνό suede υλικό που μάλλον κληρονόμησε από το Kobe A.D. Mid ενώ ακριβώς στη πρύμνη βρίσκουμε ένα πιο "σκληροπυρηνικό" neoprene με αφράτη εσωτερική επένδυση. Η ενδιάμεση σόλα του Exodus προέρχεται από 100% phylon υλικό στο "τακούνι" της οποίας έχει προσκολληθεί ένας μεγάλος και γενναιόδωρος λόγω πάχους (14mm) θύλακας Zoom Air. Τέλος, η εξωτερική του σόλα προέρχεται από ημιδιάφανη γόμα και για τη χάραξή της επιλέχθηκαν μικροσκοπικές προεξοχές κάτι σαν μια μίξη των μοτίβων χάραξης του Kobe X και του A.D. NXT 360 γνωστότερη κι ως micro-blade traction.
Το Nike Kobe A.D. Exodus θυμίζει Φρανκενστάιν με τα τόσα που κουβαλάει το κέλυφός του και σα φιγούρα δε θυμίζει επ' ουδενί κάποιον από τους προηγηθέντες κωδικούς της σειράς τόσο απ' την εποχή που προστέθηκε το A.D. αλλά και νωρίτερα. Οι ποικιλία των υλικών δόμησης του πλαισίου ναι μεν παρέχουν τη δυνατότητα για αμέτρητους χρωματικούς συνδυασμούς όμως σήμα κατατεθέν του μοντέλου είναι το εγκάρσιο τμήμα που βρίσκεται κοντά στο toe cap. Ακολουθούν το swoosh και το λογότυπο του Kobe με την μορφή dot-matrix τα οποία που κοσμούν την εξωτερική και εσωτερική πλευρά αντίστοιχα κάθε παπουτσιού. Στους νάιλον οδηγούς κορδονιών τόσο του αριστερού όσο και του δεξιού παπουτσιού αναγράφονται από τρεις αριθμοί έκαστος. Εκείνοι που βρίσκονται στο αριστερό παραπέμπουν στην ημερομηνία γέννησης του παίχτη (08-23-78) ενώ αυτοί στην αντίπερα όχθη δεν είναι άλλα από τα τρία νούμερα που φόρεσε ο Kobe στο πέρας της τεράστιας καριέρας του (33 στο Low Merion HI, 8 και 24 στο L.A.). Επόμενο σημείο "ασυμφωνίας" μεταξύ του ζεύγους το εντοπίζουμε στο μίνι πλαίσια που υπάρχουν ακριβώς κάτω απ' τα heel tab όπου στο μεν ένα υπάρχει ραμμένο το πασίγνωστο "Sheath" logo του αθλητή και στ' άλλο το μικρό του όνομα. Φυσικά κι από αυτό το Kobe δεν παραλείπεται η κωδική γλώσσα Kobe με τις κουκκίδες να εντοπίζονται τούτη τη φορά στα heel counter και στους αρχικούς νάιλον οδηγούς για τα κορδόνια.
Το πέμπτο κατά σειρά Kobe A.D. κυκλοφόρησε πρώτη φορά στις 24 Αυγούστου μια ημέρα που έχει θεμελιωθεί εκ μέρους της Nike ως "Mamba Day". Το Nike Kobe A.D. Exodus παραμένει μέχρι σήμερα αγνώστου πατρός δηλαδή δε έχει χρεωθεί σε κάποιο σχεδιαστή και μπορεί να μην το είδαμε να φιγουράρει στα πόδια του Kobe ενώ εκτελεί τα περίφημα foot-working του παρ' όλα αυτά όμως ήταν αρκετοί οι NBAers της Nike που προτίμησαν τον συγκεκριμένο κωδικό. Μεταξύ αυτών και ο δικός μας Γιάννης Αντετοκούνμπο ο οποίος καθ' όλη τη διάρκεια της κανονικής περιόδου και μέχρι να πέσει ηρωικά μαχόμενος στους Τελικούς της ανατολικής περιφέρειας φάνηκε να μην θέλει να τα αποχωριστεί απ' τα πόδια του για χάρη του επερχόμενου signature παπουτσιού του. Ο χρωματισμός που βλέπετε δεν έχει κάποιο επίσημο παρατσούκλι όπως συνηθίζεται να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια γι' αυτό θα αρκεστώ στη περιγραφή που αναγράφεται στο κουτί του (Black/Vivid Purple). Μετά από αυτή την κάπως Lakerίσια έκδοση ακολούθησαν κι άλλοι χρωματισμοί του ενώ εδώ και σχεδόν ένα χρόνο δεν έχουμε καμιά πληροφορία σχετικά με τον κωδικό που αναμένεται να διαδεχθεί το Exodus.