6 Μαΐου 2018

Nike Kobe A.D. NXT 360 (Mamba Day)

Από τον Οκτώβριο του 2017 ήταν γνωστό τοις πάσι πως η signature σειρά του πιο σεσημασμένου σουτέρ του NBA τη τελευταία 15ετία θα καλωσόριζε ένα ακόμη μέλος στην ήδη μεγάλη οικογένειά της. Ο Black Mamba, κατά κόσμον Kobe Bryant, μαζί με τον τον CEO της Nike κύριο Mark Parker, κατά την ημέρα του επενδυτή (Investor Day) ανακοίνωσαν πως νωρίς-νωρίς το 2018 θα είχαμε τη κυκλοφορία του Nike Kobe 360 για το οποίο χαρακτηριστικά ανέφεραν πως θα επρόκειτο για ένα μινιμαλιστικό μπασκετικό που ταυτόχρονα θα διέθετε μεγάλη ισχύ ή δύναμη (great strength). Οι μέρες κύλισαν, το νέο έτος μπήκε, ένα ακόμη All Star Game πέρασε στην ιστορία κι εκεί που όλα ήταν μέλι-γάλα παρουσιάζεται ξάφνου ο DeMar DeRozan να αγωνίζεται με το επερχόμενο Kobe. Ο σούτινγκ γκαρντ των Toronto Raptors "έπιασε στον ύπνο" το γραφείο τύπου της Nike καθώς εμφανίστηκε στο παρκέ της Quickens Loans Arena για τον αγώνα εναντίον των Cleveland Cavaliers φορώντας τα Nike Kobe A.D. NXT 360 (τι όνομα κι αυτό?) πολύ καιρό πριν κυκλοφορήσει το επίσημο ανακοινωθέν της εταιρείας. Ε, από κείνη τη στιγμή κι έπειτα έγινε ο κακός χαμός στο διαδίκτυο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά με την πλειοψηφία να εμφανίζεται σχεδόν εκστασιασμένη από το νεότερο εγχείρημα της σειράς. Η Nike δε παρασύρθηκε διόλου από το ενθουσιώδες κλίμα που επικρατούσε και περί τα τέλη Μαρτίου ανακοίνωσε επισήμως τη κυκλοφορία του Kobe 360 με την ημερομηνία διάθεσής του όμως να μετατίθεται για την 13η Απριλίου, ημέρα που χει ανεπισήμως καθιερωθεί ως "Mamba Day".
Το Nike Kobe A.D. NXT 360 είναι μια κατασκευή που ομολογουμένως επαναφέρει τη σειρά στο μονοπάτι που βάδιζε τόσα χρόνια πριν το ξεκίνημα της A.D. εποχής. Το NXT 360 είναι όντως μια μίνιμαλ κατασκευή στα πρότυπα του τελευταίου Kobe που φόρεσε ο θρυλικός Laker, του Kobe XI, έχοντας όμως υποστεί κάποιες ουσιώδεις - αλλά προς το καλύτερο - "διαστρεβλώσεις" του. Το άνωθεν μέρος του παπουτσιού είναι ένα κουφάρι που ναι εξ' ολοκλήρου κατασκευασμένο από Flyknit πλεκτό οι ίνες του οποίου είναι "πλαστικοποιημένες" με TPU υλικό, μια ολοκαίνουργια τεχνοτροπία ή τεχνολογία που η Nike καλεί Flyknit 360 και πρώτα της "θύματα" ήταν τα cleats Mercurial Superfly 360 και Vapor 360. Το NXT 360 είναι το πρώτο μπασκετικό που ασπάζεται αυτή τη νέα τεχνολογία και αν κάποιος παρατηρήσει προσεκτικά θα διαπιστώσει πως η πυκνότητα των ινών είναι αραιή στο πάτωμα και περιμετρικά του παπουτσιού αλλά καθώς ανηφορίζουμε η πλέξη γίνεται πολύ πιο πυκνή για ευνόητους λόγους. Το νεότερο Kobe ναι μεν διαθέτει ως είθισται μια αποσπώμενη ενδιάμεση σόλα (πρωτοπόρος το Nike Kobe VII) εντούτοις όμως η σύστασή της είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με ότι έχουμε συναντήσει σε προγενέστερους κωδικούς της σειράς. Η φετινή ενδιάμεση σόλα είναι από Lunarlon όμως ο πυρήνας της περιέχει ένα "στρώμα" από το νεότερο αντικραδασμικό υλικό React η έκταση του οποίου είναι περίπου ίδια με εκείνη που θα καταλάμβανε ένας μεγάλος θύλακας Zoom Air. Στην εν λόγω ενδιάμεση σόλα τα περιμετρικά τοιχώματα είναι αρκετά υπερυψωμένα ενώ στο πάτωμά της υπάρχει και ένα πλαστικό shank plate γιατί αλλιώς θα χαμε θύματα. Ολοκληρώνοντας έχουμε μια η διάφανη εξωτερική σόλα που χει προσκολληθεί στο Flyknit 360 κέλυφος και η οποία είναι φίσκα γεμάτη με χιλιάδες μικρές ακίδες και ενίοτε είναι αρκετά υπερυψωμένη όπως στη φτέρνα όπου καταλαμβάνει και σημαντικό μέρος του ρομβοειδούς heel counter.
Στο σχεδιαστικό κομμάτι τώρα της ανάλυσής μας, όταν πρωτοαντίκρισα το Kobe A.D. NXT 360 θεώρησα πως το μπασκετικό σχεδιαστικό τμήμα της εταιρείας αντέγραψε κάποιο από τα δεκάδες blueprint της σειράς Tiempo, της γνωστότερης ίσως ποδοσφαιρικής σειράς παπουτσιών της Nike. Το NXT 360 αν και δεν είναι τόσο ελαφρύ όσο επικαλείται εντούτοις είναι το πιο λεπτεπίλεπτο και ελάχιστα φορτωμένο Kobe που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Στην παρουσιαζόμενη έκδοση μπορεί τα κατάμαυρα και εν μέρει γυαλιστερά νήματα να μην αναδεικνύουν τις χρωματικές δυνατότητες που πλεκτού της Nike θεωρώ όμως βέβαιο πως στο άμεσο μέλλον θα δούμε κάποιες πολύ εντυπωσιακές εκδόσεις του παπουτσιού (Oreo πχ). Το βάρος λοιπόν για την ανάδειξη της ντελικάτης και συνάμα σκοτεινής σιλουέτας του "Mamba Day" NXT 360 έχουν αναλάβει τα μόλις δύο μεγάλα και ιριδίζοντα swoosh που ναι τοποθετημένα στις εξωτερικές πλευρές του ζεύγους, τα επίσης ιριδίζοντα Kobe "Stealth" λογότυπα που χουν "στρογγυλοκαθίσει" στη κορυφή κάθε γλώσσας συν το αχώριστο δίδυμο 4 μπάρες-λογότυπο Kobe που μοιράζονται χώρια το κενό πάνω από κάθε heel counter. Τελευταία σχεδιαστική "τσαχπινιά" είναι ο ελαφρύς πράσινος χρωματισμός μέρους της εξωτερικής σόλας μια έμπνευση που τυγχάνει διαφόρων πιθανών ερμηνειών ενώ στο μυτάκι κάθε παπουτσιού έχει χαραχτεί από μια λέξη σύμφωνα με την γνώριμή μας πια κωδική γραφή του Kobe (Kobe Code) και για φέτος η φράση που διατυπώνεται είναι το "Evolve Speed".
Το επίσημο ανακοινωθέν της επερχόμενης κυκλοφορίας του Nike Kobe A.D. NXT 360 έλαβε χώρα μέσω του ιστότοπου της αμερικάνικης εταιρείας σχεδόν την προτελευταία μέρα του περασμένου Μάρτη. Το NXT 360 είναι το τέταρτο μέλος της οικογένειας των A.D. παπουτσιών που μπορεί να ιδρύθηκε μόλις πρόπερσι έχει όμως καταφέρει να κυκλοφορήσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τέσσερα εντελώς διαφορετικά κι ενίοτε αμφιλεγόμενα για τη σειρά Kobe μοντέλα τα οποία βέβαια χαίρουν μεγάλης εκτίμησης από τους επαγγελματίες μπασκετμπολίστες. Είναι κλάσεις ανώτερο από το πρωτότοκο A.D. από τεχνολογικής και κατασκευαστικής σκοπιάς ενώ φέρει ένα πιο παραδοσιακό - προς ποδοσφαιρικό - ύφος σε σύγκριση με το ακραίο κι αντισυμβατικό παρουσιαστικό του ορίτζιναλ NXT. Θεωρώ, όπως ανέφερα και στον πρόλογό μου, πως η σειρά παπουτσιών του Kobe επανέρχεται στο σωστό δρόμο όχι μόνο εξαιτίας της πολύ οικίας προς εμάς εξωτερικής του εμφάνισης αλλά κι επειδή επαναφέρει στο προσκήνιο τη συνήθη πρακτική της εισαγωγής καινοτόμων τεχνολογιών στην κατασκευή των πιο σύγχρονων μπασκετικών μοντέλων. Θετικότατο βήμα η επαναπροσέγγιση της αντικραδασμικής τεχνολογίας React που διαφέρει σημαντικά ως προς τον τρόπο αξιοποίησής της από τα μπασκετικά υποδήματα και σε σύγκριση με τις επιδόσεις που κατέγραψε στο ντεμπούτο της στη συγκεκριμένη κατηγορία (Hyperdunk 2017). Μακάρι να έχουμε ανάλογη συνέχεια!