14 Ιουλίου 2016

Nike Kobe X Elite Low (Mambacurial)

Η αφοσίωση του Kobe Bryant στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης είναι αδιαμφισβήτητη. Η απόσυρσή του από την ενεργό δράση αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα για τη πορτοκαλί θεά που χάνει έναν από τους καλύτερους "υπηρέτες" της. Ο Kobe διέπρεψε στα παρκέ του NBA ολοκληρώνοντας την 20χρονη καριέρα του με πέντε πρωταθλήματα, ισάριθμα δαχτυλίδια και εκατοντάδες ατομικές διακρίσεις χτίζοντας έτσι το δικό του αξιοζήλευτο μύθο. Ο Kobe μπορεί να γνωρίζει σχεδόν άπταιστα τη γλώσσα της σπυριάρας παρ' όλα αυτά κατέχει και λίγο από τη διάλεκτο της ασπρόμαυρης (όχι πια) και διασημότερης στρογγυλής θεάς. Αυτή τη "γνώση" την οφείλει στο πατέρα του που μετακόμισε οικογενειακώς στην Ιταλία για να παίξει μπάσκετ για μερικά χρόνια και έτσι ο εξάχρονος τότε Kobe άδραξε την ευκαιρία και μάθε λίγη μπαλίτσα.
Η Nike αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τη κρυφή αγάπη του Kobe για το ποδόσφαιρο και έτσι το 2013 παρουσίασε το Nike Kobe 8 "μεταμφιεσμένο" σε ποδοσφαιρικό παπούτσι. Οι σχεδιαστές επέλεξαν να "δανειστούν" σχεδόν όλα τα σχεδιαστικά γνωρίσματα του δημοφιλέστατου Nike Mercurial Vapor IX, μέλους της πιο επιτυχημένης ποδοσφαιρικής signature σειρά της Nike και κάπως έτσι προέκυψε το περιβόητο Mambacurial. Τελικώς το εγχείρημα στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και δύο χρόνια αργότερα επιχειρήθηκε να επαναληφθεί η ιδέα αυτή τη φορά με "θύμα" το Nike Kobe X Elite Low. Πριν εστιάσουμε στο Mambacurial Kobe X καλό θα ταν να πούμε και δύο λόγια για το Elite Kobe X Low. Η Elite μορφή του δέκατου Kobe διαφέρει από τη βασική έκδοση μόνο σ' ένα σημείο κι αυτό δεν είναι άλλο απ' το κέλυφός του. Για τη κατασκευή του επάνω τμήματος του ποιοτικά αναβαθμισμένου Kobe X έχει χρησιμοποιηθεί ως επί το πλείστον Flyknit και ολίγον τι από νήματα Flywire αντί του δύστροπου textile mesh που πρωτοαντικίρισαμε. Οι σχεδόν ανεξάντλητες χρωματικές δυνατότητες της Flyknit τεχνολογίας είχε ως συνεπακόλουθο τη κυκλοφορία αρκετών χρωματισμών του μοντέλου με μια εξ' αυτών να είναι όπως προείπαμε και η ποδοσφαιρική εκδοχή του. Μπορεί ποσοτικά στο νεότερο Mambacurial να κυριαρχεί το γκρι χρώμα με το μαύρο να καλύπτει ένα μέρος της εξωτερικής πλευράς του παπουτσιού, παρ' όλα ένα άλλο χρώμα κερδίζει τις εντυπώσεις. Το έντονο ροζ χρώμα που επιλέγει για να "ντυθεί" κυρίως το toe cap του αν και είναι μια ασυνήθιστη έως και πολύ τολμηρή επιλογή για μπασκετικό παπούτσι εντούτοις καταφέρνει να προσδώσει μια χαριτωμενιά στο όλο theme. Το Mambacurial X διαφέρει από τις υπόλοιπες elite εκδόσεις μόνο ως προς τη τοποθέτηση του swoosh απ΄ την εσωτερική πλευρά καθώς στο εικονιζόμενο μοντέλο το σήμα έχει μετακινηθεί πολύ μπροστά αγγίζοντας σχεδόν τη μύτη του παπουτσιού. Ακόμη αδυνατώ να βρω το ακριβές μοντέλο της σειράς Mercurial που προσπαθεί να "ξεπατικώσει" (ίσως το Nike Mercurial Superfly 4) και θεωρώ πολύ πιθανό οι σχεδιαστές αυτή τη φορά να έκαναν του κεφαλιού τους.
Πολλοί sneakerheads αλλά και αρκετοί υποστηρικτές του Black Mamba πιστεύουν πως το δέκατο Nike Kobe δε αντεπεξήλθε στις αυξημένες προσδοκίες τους γεγονός που εν πολλοίς ίσως και να οφείλεται στην ανύψωση του πήχη προσδοκιών μετά την απρόσμενα μεγάλη επιτυχία που γνώρισε το αμέσως προηγούμενο μοντέλο της σειράς. Παρ' όλα αυτά θεωρώ πως οι Elite εκδόσεις του Kobe X, ιδίως στη low μορφή του, διόρθωσαν κατά πολλοίς τις κακές εντυπώσεις που άφησε η πρωτοπαρουσιαζόμενη έκδοση εξού και οι αυξημένες πωλήσεις του. Αν επιθυμείτε μια πιο εμπεριστατωμένη ανάλυση των χαρακτηριστικών του Kobe X δε έχετε παρά να πατήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο.
http://greeksneakcollector.blogspot.com/2015/04/nike-kobe-x-blackout-edition.html