29 Ιουλίου 2016

Testing Nike Zoom Soldier X

Το παπούτσι με το οποίο ο LeBron James κέρδισε ίσως και το πιο μάγκικο πρωτάθλημα των τελευταίων χρόνων δεν είναι άλλο από το εμβληματικό Nike Zoom Soldier X. Το δέκατο μοντέλο της ανεπίσημα δεύτερης signature σειράς του Βασιλιά πρωτοπαρουσιάστηκε από τον ίδιο κατά τη διάρκεια του τρίτου αγώνα της φετινής μυθικής σειράς Τελικών ενώ προτιμήθηκε και στο αξέχαστο Game 7. Θα μπορούσε άνετα να θεωρηθεί επανεκτέλεση του παλιού Nike Zoom LeBron 20-5-5 παρ' όλα αυτά όμως πρόκειται για ένα αρκετά ενδιαφέρον παπούτσι τουλάχιστον όσον αφορά το λειτουργικό του μέρος καθώς από πλευράς εμφάνισης δε θα έλεγα ότι κερδίζει το πρώτο ούτε καν το δεύτερο βραβείο σε μια τυχόν διοργάνωση καλλιστείων για μπασκετικά. 
Το Nike Zoom Soldier X κατασκευαστικά διατηρεί πολλά από εκείνα τα τεχνολογικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη σειρά. Έτσι λοιπόν δε θα μπορούσαν να λείπουν τα στραπ μόνο που αυτή τη φορά έχουν λειτουργικότερο χαρακτήρα μιας και στο Soldier απουσιάζουν τα κορδόνια. Το κέλυφος εμφανίζεται σαν ένα ενιαίο σχεδόν κομμάτι που ναι συνδυασμός υλικών τριών επιπέδων, ενός ελαστικού inner sleeve αρχικώς, ακολουθεί το σύνηθες αφρώδες foam και τέλος έχουμε textile mesh με λίγο από fuse. Τα τρία εγκάρσια και φαρδιά υφασμάτινα στραπ "αγκαλιάζουν" το πανύψηλο κέλυφος με στόχο το καλύτερο δυνατό lockdown μιας και κορδόνια όπως είπαμε δεν υπάρχουν. Το εμφανισιακά χοντροκομμένο κέλυφος έχει τοποθετηθεί πάνω σε μια phylon ενδιάμεση σόλα που "φιλοξενεί" στους κόλπους της δύο ανεξάρτητους θύλακες Zoom Air στα συνήθη ύποπτα σημεία για Nike μπασκετικό. Τέλος, για τη χάραξη της εξωτερικής σόλας έχει επιλεγεί το μοτίβο των επαναλαμβανόμενων τετραγώνων σε διάφορα μεγέθη κάτι βέβαια που έχουμε ξαναδεί πολλάκις (πχ. Air Jordan 2012). Το Soldier X δε κουβαλάει πολλά διακοσμητικά στοιχεία καθώς το δύο ανάποδα swoosh εκατέρωθεν των πλευρών του στη βάση της φτέρνας αλλά και το στέμμα του Βασιλιά στο μεσαίο στραπ είναι αρκετά ώστε να μην "αλλοιωθεί" ο καθαρά performing χαρακτήρας του παπουτσιού.
Το καλτσοειδές Nike Zoom Soldier X είναι ένα καλό πρώτο βήμα προς την κατάργηση των κορδονιών όμως απέχουμε αρκετά από το συγκεκριμένο στόχο. Το Soldier X διατίθεται εδώ και κάμποσο καιρό και στην ελληνική αγορά σε μια συμπαθέστατη αρχική τιμή αλλά όχι στους πλέον επιθυμητούς χρωματισμούς του. Η πατριωτική έκδοση "Olympic" σουλατσάρει σε αρκετά καταστήματα αλλά το παρουσιαστικό του μάλλον απωθεί το αγοραστικό κοινό και ας έχει τη φήμη του μοντέλου με το οποίο ο LeBron κέρδισε το τρίτο του δαχτυλίδι. Και πριν αποφασίσετε καλοκαιριάτικα να ξοδέψετε τα ευρώ σας ρίξτε μια ματιά στα δύο ολιγόλεπτα βίντεο που ακολουθούν για να χετε μια ιδέα περί τίνος πρόκειται.