3 Αυγούστου 2016

Air Jordan II Low (Chicago)

Η μόδα των low ή χαμηλών μπασκετικών υποδημάτων δεν είναι μια τάση που εμφανίστηκε για πρώτη φορά πριν από μερικά χρόνια αφού υπήρξαν και παλαιότερα περίοδοι όπου τα "κοντά" μπασκετικά είχαν τη τιμητική τους. Τη περίοδο των 90's κυριάρχησαν τα high top και αρκετά ογκώδη μοντέλα με τις φαρδιές γραμμές, συνεχίζοντας επιτυχώς τη τάση που ξεκίνησε σχεδόν από τα μέσα της αμέσως προηγούμενης δεκαετίας. Και μπορεί τότε να μην υπήρχαν πολλές signature σειρές και η γκάμα των μπασκετικών να ήταν σημαντικά περιορισμένη σε σχέση με τη σημερινή εποχή παρ' όλα αυτά μερικά από εκείνα τα μοντέλα έγιναν all time classic. Ένα εξ' αυτών είναι το Air Jordan II το οποίο έμελλε να είναι το πρώτο μοντέλο signature σειράς που κυκλοφόρησε και σε low έκδοση, ένα εγχείρημα που δεν γνώρισε επιτυχία ακολουθώντας ουσιαστικά τη πορεία της high top έκδοσης.
Το Air Jordan II Low πρωτοκυκλοφόρησε το 1987 μόνο σε δύο χρωματικές εκδόσεις τη "Chicago" και τη "Varsity Red" απ' τις οποίες ο Αέρινος έδειχνε να προτιμά εμφανώς τη πρώτη αν κρίνουμε κιόλας απ' τον αριθμό των δημοσιευμένων φωτογραφιών του Μιχαλάκη με τα low εν δράσει. Το "Chicago" επανεμφανίστηκε το 1994 και μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα κάνει φέτος μόλις τη δεύτερη ρετρό επανακυκλοφορία του. Πρόκειται για μια πραγματικά low έκδοση και όχι σαν αυτές που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τα τελευταία χρόνια (βλέπε LeBron 13 Low), η οποία έχει "ξεφορτωθεί" ότι περιττό υλικό υπήρχε περιμετρικά του αστραγάλου της og έκδοσης. Τα εναπομείναντα "συστατικά" του μέρη έχουν παραμείνει ολόιδια εξαιρουμένων βέβαια των σημείων που έπρεπε να υποστούν αναγκαστικά μια μικροεπέμβαση. Το Wings λογότυπο είναι τοποθετημένο στη κορυφή κάθε γλώσσας ενώ το κλασικό και πλαγιαστό Nike βρίσκεται χαραγμένο σχεδόν στο μέσο της εξωτερικής σόλας.
Αν και δεν ανήκω στους μεγαλύτερους θαυμαστές του δεύτερου μοντέλου της σειράς Air Jordan θα μπορούσα να πω πως το low AJ II μου είναι πολύ πιο συμπαθές απ' ότι η regular κυκλοφορία του. Ενδεχομένως να είναι και η ομορφότερη low εκδοχή των πρώτων δέκα μοντέλων της συγκεκριμένης σειράς, όμως έρχεται δεύτερο μετά φυσικά το Air Jordan XI Low αν συνυπολογίσουμε και τα AJ μοντέλα που χουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Το φετινό Low "Chicago" αν και εμφανίζει κάποιες μικροδιαφορές σε σχέση με την αντίστοιχη έκδοση του 1994 (πχ. το μέγεθος των Wings λογοτύπων, το χρώμα των λεπτών κόκκινων λωρίδων αλλά και το εύρος των πλαστικών heel counter) δε θα έλεγα πως με απογοητεύει η συνολική εικόνα αλλά και η ποιότητα κατασκευής του. Τώρα όσοι επιθυμείτε να πληροφορηθείτε κάτι παραπάνω σχετικά με το δεύτερο μοντέλο της απόλυτης signature μπασκετικής σειράς δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο.