9 Μαρτίου 2018

Nike PG 2 (Home Craze)

O Paul George ανήκει από πέρυσι σ' ένα πολύ ιδιαίτερο και κλειστό club καλαθοσφαιριστών αφού έγινε ο 21ος παίχτης στην ιστορία του NBA που αποκτά μέσω της Nike τη δική του signature σειρά παπουτσιών και για να μην ξεχνιόμαστε σ' αυτούς αναμένεται φέτος να προστεθεί καλώς εχόντων των πραγμάτων και ο δικός μας Γιάννης "Greek Fr34k" Αντετοκούνμπο. Μετά λοιπόν το πολύ δυναμικό ξεκίνημα που έκανε η νεοσύστατη signature σειρά του "Κεραυνού" πλέον Paul George, όλοι περίμεναν με ιδιαίτερη ανυπομονησία την επόμενη πρόταση της σειράς και στο κατά πόσο αυτή θα ανταποκρινόταν εξίσου στη μεγάλη αποδοχή που γνώρισε το ξεπερασμένο πια PG 1. Η συνεργασία του Paul George με τον σχεδιαστή Tony Hardman υπήρξε κάτι περισσότερο από άψογη γι' αυτό άλλωστε και η Nike επέλεξε να διατηρήσει στα ηνία της σειράς τον Hardman που έχει υποβάλει επιτυχώς τα διαπιστευτήριά του σχεδιάζοντας μερικά πολύ δημοφιλή non-signature και low-budget μοντέλα για λογαριασμό της εταιρείας του Όρεγκον. Κατά πως φαίνεται η νεοφερμένη "μόδα" των low-budget signature μπασκετικών παπουτσιών θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια κάτι που είναι προς το συμφέρον των απανταχού sneakerheads.
Το Nike PG 2 από πλευράς εμφάνισης είναι αρκετά διαφορετικό σε σχέση με τον προκάτοχό του όμως από τεχνολογικής ματιάς δεν διαφέρει σημαντικά καθώς πρόκειται ως γνωστόν για μια low-budget μπασκετική σειρά. Για τη δόμηση του κελύφους του PG 2 επιλέχθηκε η περσινή συνταγή με τα δύο βασικά επίπεδα υλικών όπου το μεν πρώτο επίπεδο δε γινόταν να μην είναι παρά ένα bootie κέλυφος από neoprene υλικό το οποίο διαθέτει κι αρκετά υποστηρικτικά "μαξιλαράκια" πέριξ του αστραγάλου. Το δεύτερο επίπεδο αποτελείται κυρίως από mesh πάνω στο οποίο έχει προσκολληθεί απαλό suede σα και του Kyrie 4 αλλά σε πολύ λιγότερη δόση και μόνο στις παρυφές περιμετρικά του αστραγάλου. Στο σημείο όπου πέρυσι βρισκόταν το στραπ με τα καλώδια Flywire βρίσκεται πλέον ένας ελαστικός ιμάντας κι ακριβώς πάνω απ' αυτόν έχουν τοποθετηθεί εκατέρωθεν των πλευρών του δύο ημι-ανεξάρτητα πτερύγια τα οποία φέρουν από δύο οπές για τη διέλευση των κορδονιών. Σε ότι έχει να κάνει με την ενδιάμεση σόλα αυτή και πάλι προέρχεται από phylon υλικό με τη διαφορά όμως ότι στο έμπροσθεν μέρος της έχει εγκατασταθεί ένας παχύτερος θύλακας Zoom Air (10mm) θυμίζοντας έτσι κάτι από unlocked Zoom προπερασμένων χρόνων. Τη κατασκευή ολοκληρώνει μια ενιαία εξωτερική σόλα με ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο χάραξης που καλύπτει απ' άκρη σ' άκρη κάθε πτυχή της.
Ο Tony Hardman δεν εμπνεύστηκε το σχεδιασμό του PG 2 από κάποιο αντικείμενο της καθημερινότητας ή κάποιο μυθικό σούπερκαρ καθώς το performing πλέον υπερτερεί έναντι όποιας τυχόν σχεδιαστικής επινόησης. Το λεπτό στρώμα suede που κοσμεί το τρόπον τινά heel counter του μοντέλου είναι μια "πινελιά" που προέρχεται από τα 90s ενώ τα δύο αντικριστά swoosh που υπήρχαν στις πλευρές κάθε παπουτσιού του PG 1 έχουν "υιοθετηθεί" κι απ' το PG 2 μόνο που αυτή τη φορά το swoosh της εξωτερικής μεριάς έχει την αντίθετη φορά υπενθυμίζοντας έτσι σ' όλους πως ο PG-13 είναι ένας two-way μπασκετμπολίστας. Από κει και πέρα το λογότυπο του αθλητή έχει διακριτική παρουσία και εντοπίζεται συνολικά έξι φορές πάνω στο ζευγάρι, στη κορυφή κάθε γλώσσας, στις εξωτερικές σόλες, στο πάτωμα του αριστερού παπουτσιού καθώς και στο heel tab του. Στα αντίστοιχα τελευταία δύο σημεία του δεξιού παπουτσιού αντί του λογοτύπου έχει επιλεγεί η χρήση του νούμερου της φανέλας τους αθλητή κι αυτή δεν είναι η μοναδική διαφορά που χει μεταξύ του το ζεύγος. Στη περιφέρεια της εξωτερικής σόλας του ζεύγους βρίσκονται κάποιες λέξεις κι αριθμοί και συγκεκριμένα στη φτέρνα και στο μυτάκι του αριστερού παπουτσιού έχουν χαραχτεί οι λέξεις "Pops" (πατέρας) και "Port" (απ' το όνομα Portala - της μιας αδερφής του PG) ενώ στα αντίστοιχα μέρη του δεξιού παπουτσιού επελέγησαν οι λέξεις "Moms" (μητέρα) και "T" (για το όνομα Teiosha - η άλλη αδερφή του PG). Τέλος, στη περιοχή περίπου κάθε καμάρας αναγράφεται ο ταχυδρομικός κώδικας της πόλης του Palmdale (93552) όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Καλιφορνέζος George ενώ λίγο παραδίπλα βρίσκεται η λέξη Olivia που ναι το όνομα της μοναχοκόρης του.
Τόσο το επίσημο ανακοινωθέν της κυκλοφορίας του νέου PG όσο και το αγωνιστικό ντεμπούτο του παπουτσιού έλαβαν χώρα την ίδια ακριβώς μέρα και πιο συγκεκριμένα την 21η Ιανουαρίου όπου οι Oklahoma City Thunder πραγματοποίησαν μια επιβλητικότατη εμφάνιση στην έδρα των Cleveland Cavaliers με μπροστάρη τον small forward των OKC. Η έκδοση στην οποία πρωτοεμφανίστηκε το PG 2 εκείνη την ημέρα ήταν αρκετά ιδιαίτερη καθώς ήταν βασισμένη στη δημοφιλή παιχνιδομηχανή της Sony, το Playstation, μιας κι ο PG-13 έχει γνωστό "κόλλημα" με την εν λόγω βιντεοκονσόλα και τα παιχνίδια της. Επρόκειτο για μια βερσιόν περιορισμένης κυκλοφορίας γι' αυτό και οι λοιποί κοινοί θνητοί θα έπρεπε να οπλιστούμε με αρκετή υπομονή μέχρις ότου να "σκάσει μύτη" ο κωδικός "Home Craze" που χει "διακοσμηθεί" με βάση τα χρώματα της νυν ομάδας του Παύλου Γιώργη. Αν δε κάνω κάποιο τραγικό λάθος την παρουσιαζόμενη έκδοση καθυστέρησε να την φορέσει σε επίσημο αγώνα της ομάδας του και για να είμαστε πιο ακριβείς δε την πρωτοφόρεσε σε επίσημο ματς του NBA αλλά στον διαγωνισμό τριπόντων του φετινού All Star Game που διεξήχθη στην έδρα της ομάδας που φιλοδοξεί να τον αποκτήσει στην επερχόμενη free agency. Going up, going up!