7 Ιανουαρίου 2018

Nike Kyrie 4 (Black Ice)

Νέα ομάδα για τον Uncle Drew και νέο μοντέλο από τη signature σειρά του. Το πιο πολύκροτο σήριαλ του καλοκαιριού που μας πέρασε αφορούσε το νέο τόπο προορισμού του Kyrie Irving μετά την δήλωσή του πως θέλει να τον παραχωρήσουν οι Cavs. Χωρίς καμία δόση υπερβολής σχεδόν όλες οι ομάδες της λίγκας εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση του καλύτερου ίσως ballhandler κι ενός εκ των κορυφαίων σκόρερ που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Το άλλοτε alter ego του Βασιλιά James κατέληξε τελικά στην ιστορικότερη ομάδα του NBA η οποία τυγχάνει να είναι κι ο κυριότερος και αντίπαλος των Cavs στην ανατολική περιφέρεια. O Kyrie Irving μπορεί να μετακόμισε στη Βοστόνη και να άλλαξε μέχρι και νούμερο στη πράσινη πλέον φανέλα του όμως οι συνήθειες δε γίνονται να εγκαταλειφθούν. It's business άλλωστε! Ο πράσινος Kyrie αγωνίστηκε κατά το πρώτο περίπου δίμηνο φορώντας πολλές PEs και νεότερες εκδόσεις Kyrie 3 αλλά η Nike περί τα μέσα Δεκέμβρη έκανε επιτέλους τα αποκαλυπτήρια του τέταρτου μοντέλου της σειράς. Και μιας που ο Uncle Drew άλλαξε στρατόπεδο σκέφτηκαν στην swoosh να προχωρήσουν κι αυτοί σε αλλαγή σχεδιαστή κι έτσι ο Leo Chang παρέδωσε τη σκυτάλη στον Benjamin Nethongkome που χει δώσει τα διαπιστευτήριά του στη Jordan Brand αλλά και στη Nike καθώς έχει συμμετάσχει στο σχεδιασμό των Kobe Mentality 1 και LeBron Witness 1.
Το Nike Kyrie 4 μπορεί σα φιγούρα να μην παρεκκλίνει της πορείας που χει διαγραφεί κυρίως από τα δύο προηγηθέντα μοντέλα της σειράς όμως από κατασκευαστικής πλευράς διαφέρει κομματάκι. Το κέλυφος του νέου Kyrie είναι χωρισμένο στα δύο όπως ακριβώς συνέβη και με το Kyrie 2 αλλά τα υλικά κατασκευής διαφέρουν τα μάλα. Στο μισό έμπροσθεν τμήμα έχει αξιοποιηθεί engineered mesh και για το εναπομείναν μέρος έχει χρησιμοποιηθεί ένα είδος ακατέργαστου suede συν δέρμα που χει τοποθετηθεί στη ράχη του παπουτσιού. Συμπαγέστατη κατασκευή και αρκετά στενή κάτι μου με κάνει να αναρωτιέμαι αν προσφέρουν σε κάτι τα Flywire νήματα στα πρώτα ζεύγη οπών. Σημαντική αλλαγή έχουμε και στο υλικό κατασκευής της ενδιάμεσης σόλας που δεν είναι από το συνηθισμένο και στρυφνό phylon υλικό που χουμε συνηθίσει αλλά από cushlon ενώ αυτό που χει παραμείνει στη θέση του είναι ο θύλακας Zoom Air στη φτέρνα του παπουτσιού. Ως γνωστόν αυτό που αλλάζει πάντα σε κάθε νέο Kyrie είναι η σχεδιαστική προσέγγιση στη χάραξη της εξωτερικής σόλας και το τέταρτο Kyrie δεν γινόταν να αποτελεί εξαίρεση. Η εξωτερική σόλα εμφανίζει τη γνωστή κυρτότητα αλλά τούτη τη φορά έχει χαραχτεί με πολλούς ρόμβους διαφόρων μεγεθών που εσωτερικά τους φέρουν κάτι από τη ψηφιακή χάραξη του KD 8 ενώ μια εγκάρσια ζιγκ-ζαγκ τομή καταμεσής προσφέρει την επιδιωκόμενη ευλυγισία στο παπούτσι.
Το Kyrie 3 είναι επισήμως το πρώτο singature παπούτσι που σχεδιάζει ο φέρελπις σχιστομάτης νεαρός Benjamin Nethongkome, εν συντομία Benji! Μπορεί σα περίγραμμα να διαθέτει τα σχεδιαστικά γονίδια των προγόνων του παρ' όλα αυτά κουβαλάει μια old-school αύρα εξαιτίας κυρίως των παραδοσιακότερα υλικών κατασκευής αν κι αυτό που λατρεύω πραγματικά στο παπούτσι είναι τα ζεύγη swoosh που χουν ραφτεί και στις δύο μεριές του suede. Από κει και πέρα το Kyrie 4 βρίθει από εκφράσεις και σύμβολα με πρωταγωνιστή βέβαια το λογότυπο του παίχτη που στέκεται αγέρωχο κι ως οφείλει στη κορυφή κάθε γλώσσας συν ακόμη μια φορά στις φτέρνες του ζεύγους. Πίσω απ' τα logo κάθε γλώσσας βρίσκεται πρεσαριστό ένα τριγωνικό σύμβολο που περιλαμβάνει ένα μάτι και παραπέμπει στους Πεφωτισμένους (Illuminati). WTF? Επάνω και στους δύο θύλακες Zoom έχει τυπωθεί το νέο νούμερο που θα συντροφεύει πλέον τον Kyrie συν την φράση "Fear is not Real" που μάλλον έχει συγκεκριμένους αποδέκτες. Ανάμεσα στην κορυφογραμμή της εσωτερικής πλευράς του αριστερού παπουτσιού έχει χαραχτεί ένα εκ των δύο περίφημων μότο του το "JBY" (Just Be You) ενώ πιο πίσω στο χείλος της φτέρνας υπάρχει το όνομα και η ημερομηνία γέννησης της κόρης του Azurie. Ακριβώς στην αντίπερα όχθη και στα ίδια ακριβώς σημεία βρίσκουμε το άλλο μότο του το "H+H" (Hungry & Humble) καθώς το όνομα και την ημερομηνία γέννησης της μητέρας του Elizabeth. Από κει και πέρα οι δεκάδες ρόμβοι της εξωτερικής σόλας συν τα δύο εντελώς "κόντρα" υλικά κατασκευής του άνωθεν μέρους αναμένεται να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις επερχόμενες χρωματικές εκδόσεις του μοντέλου.
Το Nike Kyrie 4 παρουσιάστηκε επισήμως από τη αμερικάνικη εταιρεία σχεδόν στα μέσα Δεκέμβρη του περασμένου έτους και ήταν "ντυμένο" στα μαύρα με ολίγον τι από άσπρο και διαδικτυακά του χει αποδοθεί το πολυχρησιμοποιημένο παρατσούκλι "Black Ice". Αυτός όμως δεν ούτε ο πρώτος χρωματισμός που κυκλοφόρησε ούτε αυτό που φορέθηκε για πρώτη φορά σε επίσημο ματς από τον Uncle Dream. Η πολύχρωμη έκδοση "Confetti" ήταν αυτή που έγινε ανάρπαστη κι αυτή που φόρεσε ο Irving στο τέως Boston Garden εναντίον των Utah Jazz. Το "Black Ice" όμως ήταν αυτό που ξεκίνησε να διατίθεται ευρέως στο αγοραστικό κοινό κι αυτό ήρθε πρώτο στην εγχώρια αγορά μας. Το Nike Kyrie 4 είναι η αλήθεια πως καθυστέρησε να κυκλοφορήσει σε εκνευριστικό μάλιστα βαθμό αλλά κατά πως φαίνεται το καλό πράγμα αργεί να γίνει. Η σειρά Kyrie αν και low-budger έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε μια απ' τις σημαντικότερες signature σειρές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά και τολμά να κοντράρει στα ίσα σειρές με περισσότερα χρόνια εμπειρίας. Το τέταρτο Kyrie σίγουρα δεν είναι τεχνολογικά εξελιγμένο όσο τα KD X και LeBron XV έχει όμως κάτι από την αίγλη των 90s μοντέλων που και αυτό από μόνο του είναι υπεραρκετό. Well done mr. Benji, well done!