27 Μαΐου 2016

Nike KD 8 (Hunt's Hill Sunrise)

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια πραγματική "έξαρση" στην εμφάνιση νέων signature μπασκετικών σειρών. Μετά την αποχώρηση του Kobe Bryant η ομώνυμη signature σειρά περνάει αναπόφευκτα σε δεύτερη μοίρα και η Nike πλέον "ξεμένει" με δύο σειρές πρώτης γραμμής. Μια εξ΄αυτών ανήκει σε έναν απ' τους κορυφαίους εν ενεργεία σκόρερ αυτή τη περίοδο στο NBA, του Kevin Durant. Το Nike KD 8 (VIII) είναι το τελευταίο δημιούργημα της τρίτης σε διάρκεια σειράς της αμερικάνικης εταιρείας και αποτελεί κι αυτό φυσικότατα σχεδιαστικό δημιούργημα του Leo Chang. Το φετινό KD είναι το δεύτερο μπασκετικό που φοράει swoosh μετά το νέο πλουσιοπάροχο και πολυετές συμβόλαιο που υπέγραψε το 2014 ο παίχτης των OKC με τη Nike και εκ πρώτης όψεως δε παρουσιάζει κανένα κοινό χαρακτηριστικό με ότι έχει προηγηθεί. Παρουσιάστηκε επίσημα καταμεσής του περυσινού καλοκαιριού πολύ προτού ξεκινήσει η αγωνιστική περίοδος που διανύουμε.
Το περυσινό KD υπήρξε σίγουρα μια διαφορετική νότα στη σειρά τόσο από πλευράς σχεδιασμού όσο και από τεχνολογικής προσέγγισης στο θέμα κατασκευής του. Το Nike KD 8 έρχεται να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο τη παρούσα σειρά αξιοποιώντας αρκετές από τις πρόσφατες τεχνολογίες που χει αναπτύξει η Nike. Για πρώτη φορά σε μπασκετικό της εν λόγω εταιρείας γίνεται χρήση του Flyweave υλικού για την εξ' ολοκλήρου κατασκευή του κελύφους. Ποιοτικότατο woven επιπέδου ανάλογου με εκείνου που ντεμπούταρε στο AJ XX9 αλλά με μοναδικό τρωτό του σημείο το θέμα ανθεκτικότητας. Για επιπρόσθετη ενίσχυση σε κρατήματα έχουν τοποθετηθεί και μόνο στο έμπροσθεν μέρος μερικά ζεύγη νημάτων Flywire που περνούν μάλιστα και πάνω από την επιφάνεια του κελύφους. Πηγαίνοντας πιο κάτω διακρίνετε μια μεγάλη ενδιάμεση phylon σόλα που λειτουργεί και ως πλαίσιο στήριξης μιας και στη βάση της φτέρνας αυτή (σόλα) εκτείνεται πάνω στο κέλυφος ενεργώντας ως άλλο heel counter (διαθέτει ήδη ένα αλλά είναι κρυμμένο). Ακριβώς κάτω απ΄ τη phylon σόλα αποκαλύπτεται το μυστικό για την αντιμετώπιση των κραδασμών και δεν είναι κάτι άλλο παρά ένας μεγάλος θύλακας Zoom Air (πάχους 10mm) με τέσσερις αυλακώσεις κάνοντάς τον πιο εύκαμπτο έτσι ώστε να συμβαδίζει περισσότερο με τη συνολική κίνηση του πέλματος. Τέλος, η κατασκευή ολοκληρώνεται με την εξωτερική σόλα που ανάλογα την έκδοση έχει και διαφορετική σύσταση χωρίς να αλλάζει βέβαια το ψηφιοποιημένο μοτίβο χάραξής της.
Η signature σειρά του MJ είχε κι έχει τον Tinker Hatfield, εκείνη του Kobe έχει τον Eric Avar και η σειρά KD έχει ως αποκλειστικό σχεδιαστή τον Leo Chang. Τούτη τη φορά κανένα είδους μαχητικό αεροσκάφος ή αυτοκίνητο δεν κρύβεται πίσω από το σχεδιασμό του παπουτσιού. Ο Chang διάλεξε να δημιουργήσει ένα μπασκετικό με συμβατικά χαρακτηριστικά έχοντας προσθέσει μόνο ένα προσωπικό στοιχείο του παίχτη. Εκείνα τα κοφτερά πλαϊνά μέρη της phylon σόλας που αγκαλιάζουν τη φτέρνα δεν είναι παρά τα δόντια του σμιλόδοντα, μιας προϊστορικής τίγρης την οποία έχει ζωγραφίσει ο Durant στη δεξιά γάμπα του. Από κει και πέρα το Flyweave κέλυφος κάνει τη διαφορά μιας και η δομή του δίνει τη δυνατότητα για ζωηρότερα χρώματα, μίξεις χρωμάτων αλλά και διάφορες απεικονίσεις. Το λογότυπο του KD και το swoosh εμφανίζονται το καθένα από δύο φορές σε κάθε παπούτσι και σε συνηθισμένα σημεία. Φυσικά από ένα ακόμη KD δε μπορούσαν να λείπουν τα ονόματα αγαπημένων προσώπων του, Wanda (μητέρα), Barbara (γιαγιά), Wayne (πατέρας), και Tony (αδερφός) όπου αυτή τη φορά τα εντοπίζουμε στις αυλακώσεις της εξωτερικής σόλας.
Το Nike KD 8 συστήθηκε στο κοινό πέρυσι τον Ιούνιο στα κατακόκκινα ντυμένο που ήταν άλλωστε και ο πρώτος χρωματισμός που ξεκίνησε να διατίθεται. Ακολούθησε το πατριωτικό KD για την εορτή της 4ης Ιουλίου κι έκτοτε έχουμε σχεδόν κάθε βδομάδα και από ένα νέο χρωματισμό του. Έχουμε δει έως τώρα από μοβ μέχρι κίτρινο και τιγρέ και σχεδόν για κάθε περίσταση (Χριστούγεννα, All Star, BHM κ.ά.). Ο Durant έδειξε να συμπαθεί ιδιαίτερα το τελευταίο Nike KD ακόμη περισσότερο κι απ' την Elite έκδοσή του που προοριζόταν να φορέσει στα φετινά Playoffs αλλά κατά πως φαίνεται μάλλον του έπαιρνε πολύ ώρα για να καταφέρει να φορέσει το καλτσοειδές premium KD. Πράγματι δεν είμαι από τους μεγαλύτερους φαν των σχεδίων της σειράς KD και ούτε σκόπευα να το προσθέσω στη συλλογή μου αλλά βρέθηκε εντελώς τυχαία μπροστά μου και σε τιμή σχεδόν στα μισά της αρχικής του. Η παρουσιαζόμενη έκδοση όπως θα διαβάσατε λέγεται "Hunt's Hill Sunsire" και ήταν ο μοναδικός από τους συνολικά πέντε αρχικούς χρωματισμούς που με συγκίνησε συν τον Χριστουγεννιάτικο που ακολούθησε κάμποσο καιρό αργότερα. Next stop KD 9!