27 Μαρτίου 2018

Nike Air Zoom Generation (First Game)

Ήταν Απρίλιος του 2003 όταν ο Michael Jordan έδινε την τελευταία του παράσταση στο NBA προτού αποσυρθεί οριστικά και αμετάκλητα απ' την ενεργό δράση. Ο άνθρωπος που άλλαξε του ρου της ιστορίας του συγκεκριμένου αθλήματος άφηνε πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό και ο τότε κομισάριος David Stern ήδη αναζητούσε το next best thing που θα οδηγούσε τη πολυδιαφημισμένη λίγκα στη νέα εποχή. Οι ειδικοί του σπορ και σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες αθλητικών ειδών είχαν εστιάσει από καιρό τη προσοχή τους όχι σε κάποιο NBAer αλλά σε έναν φέρελπι νεαρό 18 μόλις ετών που αγωνιζόταν στο λύκειο του St. Vincent-St. Mary στο Άκρον του Οχάιο. Το όνομά του, LeBron Raymone James, ο για πολλούς "Chosen 1" πάνω στον οποίο θα επεκτεινόταν το ήδη πολυτελές και στέρεο οικοδόμημα του Stern για την επόμενη - τουλάχιστον - 15ετία. Το 2003 οι Nike, Adidas και Reebok μονομάχησαν ώστε να αποσπάσουν την υπογραφή του 18χρονου τότε LBJ με τον αμερικάνικο κολοσσό αθλητικών ειδών να αναδεικνύεται τελικά νικητής αυτού του άτυπου "πλειστηριασμού" προσφέροντάς του περίπου 90 εκατομμύρια δολάρια για συμβόλαιο επτά χρόνων. Ένας από τους πάμπολλους όρους του συμβολαίου του δεν γινόταν να μην είναι και η "ίδρυση" της signature σειράς παπουτσιών του LeBron κάτι που φρόντισε απ' τη πρώτη κιόλας στιγμή να τηρήσει η Nike με την κυκλοφορία του Air Zoom Generation (AZG). Έτσι λοιπόν η νούμερο ένα επιλογή στο draft του 2003 εμφανίστηκε στο πρώτο του επίσημο αγώνα στο NBA φορώντας το ασπρόμαυρο AZG σηματοδοτώντας έτσι την απαρχή μια νέα εποχής για τα μπασκετικά παπούτσια.
Το Nike Air Zoom Generation θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικότατο δείγμα των μπασκετικών μοντέλων που κυριαρχούσαν εκείνη την περίοδο. Το άνωθεν μέρος του AZG είναι μια συμπαγέστατη και αναπόφευκτα βαριά κατασκευή στην οποία το δέρμα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη δόμηση του παπουτσιού. Ένα μεγάλο τμήμα των πλευρών του συμπεριλαμβανομένης όλης σχεδόν της ράχης του AZG αξιοποιείτε το γνωστό και μη εξαιρετέο ballistic mesh (το είδαμε και στο LeBron II) ενώ ο μίνι TPU "προφυλακτήρας" που χει τοποθετηθεί οριζόντια στο χείλος του κελύφους λειτουργεί ως heel counter. Η ενδιάμεση σόλα του AZG είναι εξ' ολοκλήρου κατασκευασμένη από phylon υλικό εντός του οποίου περιέχονται δύο απ' τις δεκάδες αντικραδασμικές τεχνολογίες που χει αναπτύξει η Nike. Έτσι, στο έμπροσθεν μέρος του πέλματος είναι εγκατεστημένος ένας ορθογώνιος θύλακας Zoom Air ενώ στην περιοχή της φτέρνας βρίσκεται "εγκλωβισμένος" ένας μετρίου πάχους πατροπαράδοτος αεροθάλαμος Air. Κάτω ακριβώς από την ενδιάμεση σόλα έχει τοποθετηθεί μια αντιστρεπτική πλάκα (torsion plate) από ανθρακόνημα το οποίο είναι σχεδόν ίδιο με το αντίστοιχο που υπήρχε και υπάρχει στο Air Jordan XI. Last but not least, η εξωτερική σόλα που φέρει το κλασικό κυματοειδές μοτίβο χάραξης αλλά μόνο στα σημεία που υπάρχει άμεση "ανάγκη" για πρόσφυση.
Το σχέδιο του Nike Air Zoom Generation δεν είναι προϊόν έμπνευσης ενός και μόνο σχεδιαστή της Nike αλλά τριών, ζωή να χουν. Οι Tinker Hatfield, Eric Avar και Aaron Cooper συνεργάστηκαν ώστε να φέρουν εις πέρας αυτό το δύσκολο project το οποίο έχει αντλήσει πολλά σχεδιαστικά στοιχεία από το αυτοκίνητο που του αγόρασε - με περίεργο έως κι ανεξήγητο τρόπο - η μητέρα του LeBron, το Hummer H2. Ο Cooper, στον οποίο κι έχει πιστωθεί το AZG, δανείστηκε ουκ ολίγα στοιχεία από το H2 τα οποία "μπόλιασε" στο AZG με περίτεχνο είναι η αλήθεια τρόπο. Τα τέσσερα πλαστικά eyelets στη κορυφή του παπουτσιού "κοπιάρουν" τις χειρολαβές απ' τις πόρτες του H2, τα δύο οριζόντια πλαστικά μέρη που βρίσκονται λίγο παρακάτω αντιγράφουν τα σιδερένια πλατύσκαλα του Hummer, το πλαστικό heel counter με τα κομμάτια νίκελ παραπέμπει στη πασίγνωστη μάσκα του ενώ το λεπτό ασημί τμήμα στο toe cap έχει βασιστεί στο χρώμα του μοντέλου που κατείχε ο σχεδόν ανήλικος τότε LBJ. Επίσης, η χάραξη του Nike στο μίνι outrigger του AZG έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζει το λογότυπο H2 που κουβαλάει το εν λόγω σούπερντουπερκαρ. Παρά το γεγονός πως η κωδική ονομασία του μοντέλου δε περιέχει το όνομα του LeBron, εντούτοις διαθέτει το πρώτο επίσημο λογότυπο του αθλητή που ναι μια περίτεχνη σύμπτυξη των αρχικών του ονόματός, του αριθμού της φανέλας του και ενός στέμματος καθότι είναι και "Βασιλιάς". Η παρουσία των swoosh είναι πολύ διακριτική καθώς η παρουσία τους περιορίζεται στο εξωτερικό πλαϊνό μέρος του ballistic mesh και στη καμάρα της εξωτερικής σόλας.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Cooper το Air Zoom Generation ή LeBron 1 αν επιθυμείτε πέρασε από πολλά κύματα προκειμένου να πάρει την τελική του μορφή. Δεν πειραματίστηκαν πολύ σχετικά με το περίγραμμα του παπουτσιού αλλά ασχολήθηκαν περισσότερο με τις τελικές πινελιές του μοντέλου μεταξύ των οποίων η επιλογή της οριστικής θέσης του swoosh, η μορφολογία του heel counter όπως επίσης και το ποιο θα ήταν το πρώτο λογότυπο του LeBron. Σ' ότι έχει να κάνει με το λογότυπο του "King" αξίζει να αναφερθεί πως η αρχική του μορφή ήταν παντελώς διαφορετική μιας και υπήρχαν οι σκέψεις ο LeBron να διαλέξει το "5" για αριθμό στη φανέλα του ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες συγκρίσεις με τον G.O.A.T. αλλά τελικά ο αθλητής επέμεινε στο νούμερο που φόραγε τόσα χρόνια στο SVSM. Ο LeBron James έκανε το επίσημο ντεμπούτο του στο NBA στις 29 Οκτωβρίου του 2003 αγωνιζόμενος στην ARCO Αrena με αντιπάλους του σκληρούς Sacramento Kings και το γεγονός μεταδόθηκε απευθείας σ' όλη την αμερικάνικη επικράτεια. Παρά την ήττα των Cavs ο James γέμισε τη στατιστική του καθώς πέτυχε 25 πόντους, μοίρασε 9 ασίστ, μάζεψε 6 ριμπάουντ κι έκλεψε τη μπάλα 4 φορές αποδεικνύονται απ' τη πρώτη κιόλας στιγμή ότι δικαιολογημένα θεωρείτο το next best thing στο NBA. Σ' εκείνο τον αγώνα ντεμπούταρε και τα πρώτα του signature παπούτσια του δια χειρός Nike με τα ασπρόμαυρα AZG να γίνονται ανάρπαστα απ' την πρώτη κιόλας μέρα κυκλοφορίας τους. Καθώς πέρασαν τα χρόνια τους αποδόθηκε το παρατσούκλι "First Game" ενώ κατά τη διάρκεια της rookie season του LBJ ακολούθησαν κι άλλοι χρωματισμοί του μοντέλου εκ των οποίων η έκδοση "Wheat" που φόρεσε στο All Star Game εκείνης της χρονιάς να θεωρείται η εντυπωσιακότερη όλων.